ClickCease

10 redenen waarom AR zoveel potentie heeft

Augmented Reality, je hoort er veel over de laatste tijd maar wat kun je er eigenlijk mee? Er wordt nu al flink geëxperimenteerd, en als je goed om je heen kijkt zie je de potentie voor AR in de toekomst. Hier zijn 10 redenen waarom AR zoveel potentie heeft!

1. AR technologie wordt elke dag beter

Apple heeft bij de introductie van de iPhone een nieuwe camera met diepte scanner geïntroduceerd. Daarmee kun je bijvoorbeeld de achtergrond vervangen zonder groen scherm in de Clips app. De Lenovo Phab 2 Pro had vorig jaar al een dergelijk systeem waarmee je zelfs complete gebouwen naar 3D data kunt omzetten.

Meerdere fabrikanten werken aan AR brillen, die nu al worden gebruikt voor professionele toepassingen en ook snel naar de consument zullen komen. Met de hardware zitten we op het goede spoor, hoe zit het met de AR apps?

 

2. Smartphone wordt gereedschap

De eerste lichting Augmented Reality apps voor ARKit bestond vooral nog uit experimenten, het virtuele meetlint viel direct op omdat het zo’n duidelijke toepassing is. Blocker is ook een goed voorbeeld van “Augmented Tools”, je kunt met een smartphone camerastandpunten bepalen door virtuele karakters in de omgeving te plaatsen. Deze app is speciaal ontwikkeld voor professionele fotografen en filmers. We zien steeds meer apps verschijnen die niet bedoeld zijn als speelgoed, maar om het leven eenvoudiger en productiever mee te maken.

3. Winkelen wordt een avontuur

De retail sector heeft het zwaar te verduren, hoe maak je een winkelcentrum weer interessant voor het publiek? Online winkelen is in vele opzichten beter, maar je mist toch die fysieke aanwezigheid, en dat gevoel van een bijzonder artikel ontdekken. Met AR paskamers of displays die tot leven komen maak je van rondlopen in de traditionele winkel een waar avontuur.

Zo heeft ToysRUs een speciale “Play Chaser” AR app ontwikkeld die alleen te gebruiken is in hun speelgoedwinkels, en je kunt een AR selfie maken met bewegende Star Wars karakters die verschijnen wanneer je voor een kartonnen promotie bord gaat staan. Coming soon to a store near you! Dit is een mooie toepassing van Marketing AR.

4. Augmented Reality tours leiden de weg

We kennen allang de gidsen die groepen toeristen langs de toeristische plekjes leiden, we hebben ook al kennisgemaakt met virtuele tours die je thuis met een VR bril kunt bekijken, nu zijn er ook AR tours.

Zo is er in Londen een “Treasure Hunt” waarin je op zoek kunt gaan naar virtuele “juwelen” met als doel de kroonjuwelen van de Koningin veilig te stellen. Ja, dat lijkt inderdaad op Pokémon GO, maar dan specifiek gericht op Augmented Reality tours op specifieke locaties.

5. Het museum komt tot leven

Ben je ooit in een oorlogsmuseum geweest? Een tank uit de Tweede Wereldoorlog is indrukwekkend, maar wanneer de tank door de muur komt rijden is het pas echt overtuigend. Met Augmented Reality kan een suf museum omgetoverd worden tot een interactieve ervaring die de bezoeker nog lang zal bijblijven.

Het hoeft niet altijd een kermis te zijn, zo bestaat er de mogelijkheid om schilderijen op een neutrale muur te hangen zonder tekst of uitleg. De bezoeker heeft zelf de keuze met een AR bril, smartphone of tablet meer informatie te bekijken, in elke gewenste taal.

6. Neem beperkingen weg met AR

Een avondje uit in het theater kan heel bijzonder zijn, wanneer je doof bent is een toneelstuk volgen wel erg lastig. Dit werd tot op heden opgelost door speciale voorstellingen op te voeren met beeldschermen naast het podium die live titels weergeven. Heel mooi, maar je kunt niet in twee richtingen tegelijkertijd kijken.

Daarom is er in Londen een systeem ontwikkeld op basis van een Epson AR bril die live ondertitels kan laten zien. Je kijkt dus gewoon naar het podium en kunt de acteurs zien, onder in beeld verschijnen titels zoals we dat in Nederland gewend zijn bij buitenlandse televisieseries en films. AR brillen bieden een “upgrade” voor mensen met een beperking.

7. AR apps maken wordt toegankelijk

Nu komen de Augmented Reality apps nog mondjesmaat uit, dit komt vooral door de hoge ontwikkelingskosten. AR apps laten maken is nog behoorlijk kostbaar, maar daar komt snel verandering in. Poly is een database van Google met een enorme hoeveelheid gratis te gebruiken 3D objecten voor het gebruik in AR en VR applicaties, Snapchat en Facebook hebben beiden de ontwikkeltools voor hun

AR filters opengesteld aan externe creatievelingen, Appypie is een platform voor het ontwerp van interactieve projecten waarbij je nu ook gebruik kunt maken van Augmented Reality functies, en Metaverse is een gratis app waarmee je interactieve AR quizzen kunt maken op basis van 3D objecten, foto’s en filmpjes.

8. Games, games, games

Volgens de statistieken vertegenwoordigen spelletjes meer dan de helft van de AR app downloads in de Apple App Store. De gratis virtuele huisdier app AR Dragon is daarbij de onbetwiste leider op het moment.

We tellen Pokémon GO even niet mee omdat hier Augmented Reality een extra optie is. Spellen als AR Dragon, Zombie Gunship Revenant en AR Sports Basketball zijn van de grond af aan gemaakt als Augmented Reality spellen. Ideaal voor iedereen die droomt van een puzzel zonder ontbrekende stukjes!

9. Leren met AR

Speelgoed fabrikant Parker heeft een Augmented Reality beer gemaakt, een echte zachte teddybeer die je met AR kunt behandelen als patiënt.

Rabobank heeft PinPin ontwikkeld, een zakgeld app die lijkt op de normale Rabo app maar dan werkt met virtuele muntjes (geen bitcoin) om kinderen te leren omgaan met echt geld. En we kennen de diverse AR apps van Albert Heijn, waarmee spaarkaartjes informatie geven over dieren op aarde, en verre planeten die je thuis kunt bekijken.

10. Kinderen groeien op met Augmented Reality

H et maakt niet uit wat volwassenen denken of willen, de jeugd heeft de toekomst. En kinderen kiezen massaal voor Augmented Reality. Castorama heeft al AR behang ontworpen met virtuele karakters die ontelbare verhalen vertellen, je kunt ook al Augmented Reality dekens kopen. Dat onzichtbare vriendje van vroeger wordt nu zichtbaar dankzij AR technologie.

(11) Bonus

Albert Heijn is al een tijd geleden bezig geweest met een AR App scanner voor in de winkel; wat een goede toepassing is van AR in de Retail industrie.

In dit lijstje staan toepassingen en apps die nu al verkrijgbaar zijn, de komende jaren zullen er nog veel innovatieve ideeën bijkomen.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.