Horror, Games, en nu muziek. Vrtify CEO Facunda Diaz denkt dat de virtual reality branche muziek heft vergeten tijdens het ontwikkelen van virtual reality. Zijn bedrijf Vrtify gaat proberen om virtual reality te veranderen met een virtual reality muziek platform, zij willen alles aanpakken van concerten tot aan de videoclips die we nu kennen.
Ontstaan
Vrtify werd 3 jaar geleden opgericht, en eigenlijk was het bedrijf volledig gericht op het creëren van VR games. Het bedrijf heeft veel software geschreven waarmee games ontwikkeld kunnen worden, de software was vrij uniek omdat deze games op elk platform gespeeld konden worden. Daarnaast hebben ze ook nog een eigen vr camera ontwikkeld, met daarbij nabewerking tools. Een hele prestatie, aangezien er nog geen vr technieken ontwikkeld waren.
VR Muziek
Nu virtual reality echt groot begint te worden, begon Diaz te merken dat alle grote bedrijven zich richtten op games en intense ervaringen. Niemand richt zich in deze tijd, behalve een paar grote labels die festivals commercieel willen uitmelken , Diaz rook succes en is begonnen met het ontwikkelen van het eerste virtual reality muziek platform.
De demo van de app bestaat dit moment nog uit eigen MP3 bestanden, daarnaast heb je de mogelijkheid om de app op spotify aan te sluiten. Hierdoor heb je de mogelijkheid om miljoenen verschillende liedjes te beluisteren.
Tijdens het beluisteren van nummers heb je de mogelijkheid om naar animaties te kijken die synchroniseren met de muziek. Een van de animaties bestaat uit 3 dansende poppetjes, een andere animatie bestaat weer uit rondvliegende vuurspugende draken. De tweede functie van de app heeft ook de iets meer bekendere theater ingestelde omgevingen, zoals Youtube en Vevo.
Virtual concerts
Een derde functie van de app is de toegang tot live concerten in 180 of 360 graden. Het mooie aan deze opnames van concerten is niet alleen dat Vrtify toegang heeft tot alle concerten, Vrtify heeft ook de audio opname techniek ontwikkelt. De zogenaamde 3D audio is als eerst ontdekt en ontwikkelt door Diaz.
Vrtify plaatst een aantal microfoons in een café of poppodium en kan wel tot 60 verschillende nummers opnemen op een avond. Vrtify gebruikt deze microfoons dan als een soort sensoren, en het geluid als signalen die dan gemixt worden. Deze mix wordt dan afgespeeld door een kop- of hoofdtelefoon, door de geluiden van verschillende kanten krijg je het idee dat je midden in de zaal staat.
Deze techniek zou wel eens voor interessante taferelen kunnen zorgen, want door de nieuwe opname techniek zou de bezoeker ook rond kunnen lopen bij een virtueel concert. De techniek is zo nieuw dat er zelfs een nieuw bestandstype voor is aangemaakt, wat de afkorting zal zijn is nog onbekend.
Toekomst
Video combineert met de nieuwste opname technieken is een goede fundering voor virtual reality muziek, de app is nog steeds volop in de ontwikkeling. Diaz heeft laten weten dat Vrtify voor de consument pas in Q2 van 2016 verkrijgbaar zal zijn.
Vrtify zal de app in bèta laten testen tijdens aankomend CES, de grootste elektronica beurs ter wereld. Vrtify zal een stand hebben tussen de grote jongens, en staat zelfs naast Oculus. Investeerders hebben veel vertrouwen in de technieken die Vrtify gebruikt, in een eerst sponsor ronde heeft Ventures VC zo’n 3.2 miljoen dollar geïnvesteerd.