20 Jaar Euro NCAP: Crashtest in 360 graden

Twintig jaar geleden werd Euro NCAP opgericht met als doel de verkeersveiligheid te bevorderen en het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

In die periode zijn er meer dan 630 veiligheidsbeoordelingen gepubliceerd, meer dan 1800 auto’s zijn tegen de muur gebotst met als resultaat 78.000 mensen wiens leven gespaard is gebleven. Reden voor een feestje dus, met als hoogtepunt een spectaculaire crash tegen de muur. Ditmaal werd de test vastgelegd met een 360 graden camera, in samenwerking met VR Owl.

Crash Test Dummies in 360 graden

Nee, dit is geen videoclip van de bekende Canadese band, het zijn beelden van een echte crashtest in het laboratorium van Euro NCAP. VR Owl monteerde een 360 graden camera in de auto om een volledig panorama beeld vast te leggen. Hierbij was het niet alleen de bedoeling mooie opnames te maken, er was ook de uitdaging om de camera intact te houden.

NCAP1 -Er werd gefilmd vanuit diverse posities om de impact duidelijk in beeld te brengen. Het zijn uiteraard de beelden in de auto die het meeste tot de verbeelding spreken, dit is een situatie die je nooit in het echte leven wilt meemaken.

Aan de het einde van de video zien we ook beelden van echte mensen op de weg, en de risico’s die onoplettendheid met zich meebrengen.

 

Een 360 graden botsing komt hard(er) aan

https://youtu.be/pFDkAvjXWqk

We weten allemaal wel dat je moet opletten in de auto, toch blijven veel mensen op de telefoon kijken en bellen zonder carkit. Waarschijnlijk ken je de beelden van Russische dashcams wel, je kunt urenlang kijken naar auto’s die tegen elkaar opbotsen. Dat is schokkend maar tegelijkertijd grappig om te zien, wanneer je virtueel in de auto wordt geplaatst met een compleet 360 graden beeld om je heen lach je niet zo hard meer.

Uit onderzoek is gebleken dat VR video een grotere emotionele impact heeft op de kijker dan met platte video, Euro NCAP heeft een goede praktijk demonstratie gegeven van het gevaar dat onverantwoord rijgedrag met zich meebrengt.

Nissan Juke 360 Dashcam

Wat ze in Rusland doen, kunnen ze in Japan beter, moet Nissan hebben gedacht toen ze de met JukeCam op de markt kwamen. Deze multifunctionele dashcam is niet alleen bedoeld om beelden op te nemen voor de verzekering, het maakt onderdeel uit van een compleet systeem voor navigatie en veiligheid waarbij ook Augmented Reality technologie gebruikt wordt.

Laten we hopen dat de inspanningen van Euro NCAP in combinatie met Virtual Reality en Augmented Reality het verkeer de komende twintig jaar nog veiliger zullen maken.

Wilt u vr of ar laten maken?  

Marketing
Marketing

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.