Nauwkeurig, snel en tegen zo laag mogelijk kosten. Cruciale aspecten voor de logistiek waarbij medewerkers vaak de bottleneck zijn. Daarom zetten bedrijven in de logistiek steeds vaker VR training in. In dit artikel kijken we naar 3 in de logistieke sector van DHL, NS & DB Schenker.
DHL | VR Training Sorteren
DHL, post- en pakketbezorging bedrijf, wilde het goed inladen van pakketjes optimaliseren. Dit omdat ze het verspillen van geld en ruimte tegen willen gaan, DHL kiest er daarom voor om haar werknemers door virtual reality te trainen.
In de training leren medewerkers op een leuke, leerzame manier hoe je de pakketjes op de beste manier kunt indelen. De training is speciaal gemaakt zodat het personeel gestimuleerd blijft om de training daadwerkelijk te volgen. De werknemers krijgen bepaalde tijd om een hoeveelheid pakketjes in te laden.
Alle onbenutte ruimte wordt door de applicatie gemarkeerd waardoor de werknemer kan zien wat hij aan ruimte laat liggen. Op een leaderboard kunnen werknemers strijden tegen collega’s in de ruim 40 andere landen waar deze training wordt toegepast.
De werknemers behalen door de training hoge resultaten, 99% van de medewerkers die training heeft voltooid geeft aan dat hun prestaties zijn verbeterd en de werkdruk omlaag zijn gegaan. Door de training is er minder vervoer nodig en kunnen nu meer pakketten tegelijk vervoerd worden. Op deze manier is er veel geld bespaard en is de CO2 uitstoot minder geworden.
Bekijk hier het ontwikkelproces dat onze experts doorlopen om een VR training naar jouw wensen te maken.
NS | Training perron medewerkers
Het Nederlandse spoorwegnet is het drukste van de Europese Unie. Dit betekent dat de medewerkers van NS een goede opleiding nodig hebben om overzicht te houden op deze drukke spoorwegen.De Radboud universiteit onderzoekt of deze techniek ook daadwerkelijk resultaten boekt.
De training focust op drie aspecten, namelijk de geloofwaardigheid van de virtuele wereld, de mate van stress die mensen ervaren en het leereffect van de game. In de training is een treinstation nagebootst in 3D, hier lopen virtuele mensen rond waar een conversatie mee mogelijk is. Op het perron kunnen de medewerkers hulpverlening trainen.
Een voorbeeld van de oefeningen is het geruststellen van een vrouw die het spannend vind om met het openbaar vervoer te reizen. Het is de taak van de medewerker om de vrouw gerust te stellen. Dit wordt tijdens de training lastiger gemaakt door een oproep van een portofoon waarin andere mensen hulp nodig hebben.
De training is positief ontvangen door de NS-medewerkers, zo geeft een medewerker aan dat ze de training leuk en leerzaam is. “Dit soort situaties worden normaal via een rollenspel getraind, maar dat wordt eerder grappig dan leerzaam. Hier heb ik bij virtual reality geen last van.”
Wil je zelf ook een VR applicatie ontwikkelen? Lees dit artikel om inzicht in het ontwikkelproces en de kosten te krijgen.
DB Schenker | heftruck VR-training
DB Schenker is een divisie van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn AG die zich richt op vervoer en transport. DB Schenker was op zoek naar een manier om hun personeel in een kortere tijd op te leiden tot heftruckchauffeur en tegelijkertijd te oefenen in de feitelijke opslagomgeving van de locatie.
Tijdens de VR trainingen neemt de werknemer plaats in een identiek nagebouwde heftruck met. In de training zitten alle regels en veiligheidsaspecten ingebouwd waardoor de werknemers niet alleen de techniek maar ook de regels trainen. Door deze manier van trainen zijn gevaarlijke situaties beschikbaar om te trainen die normaal gesproken moeilijker of zelfs niet trainbaar zijn.
Door de goede resultaten wil DB Schenker deze simulatie doorontwikkelen en zijn ze bezig om deze training wereldwijd uit te rollen. De trainingen zijn dan ook goed bevallen en DB Schenker ziet de werkwijze van het personeel in efficiëntie toenemen.
De mogelijkheden voor VR training ontdekken?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van VR training voor jouw organisatie? Neem dan contact op.