360 video marketing en voordelen | VR Owl

Op het gebied van marketing en reclame suggereren sommige experts dat bedrijven 3 tot 5 seconden hebben om een gebruiker te betrekken bij de inhoud. Met 360 video marketing kunnen marketeers de betrokkenheid van gebruikers naar een hoger niveau tillen, een meeslepende merkervaring bieden en een loyale fanbase creëren.

Wat is een 360-video?

360 video marketing

Stel je voor dat je een video bekijkt waarbij je in elke gewenste richting kunt kijken alsof je fysiek aanwezig bent in die omgeving. Met een 360-graden video kunnen gebruikers zien wat er om hen heen gebeurt en niet alleen wat er voor hen gebeurt. Zo’n kijkervaring verhoogt niet alleen de aanwezigheid, maar maakt het ook boeiend en interactief.

In tegenstelling tot traditionele video’s waar gebruikers alleen zien waar de camera op is gericht, kunnen gebruikers met 360-graden video gewoon hun smartphone of een VR-apparaat of een webbrowser gebruiken om omhoog, omlaag, naar links en rondom te kijken. 

Op deze manier kunnen merken gebruikers deel laten uitmaken van hun verhalen in plaats van hen aan te moedigen om te klikken, te liken en zich te abonneren op hun kanalen.

Hoe maak je een 360-graden video?

360 video marketing cameras - 360 video marketing

Om een 360-graden video te maken, kun je gebruik maken van een speciale opstelling waarmee je meerdere camera’s in verschillende richtingen kunt monteren. Door de camera’s strategisch op de opstelling te plaatsen, kun je vanuit alle hoeken tegelijk video’s opnemen. Zodra de beelden zijn opgenomen, moeten ze aan elkaar worden geplakt met speciale software. 

Er zijn ook verschillende consumenten 360-graden camera’s verkrijgbaar die het maken van 360-graden video’s vereenvoudigen. Deze camera’s zijn compact, draagbaar en gebruiksvriendelijk, waardoor ze toegankelijk zijn voor particulieren en kleine bedrijven. Enkele populaire 360-graden camera’s voor consumenten zijn de GoPro MAX, Insta360 ONE R en Ricoh Theta series. 

Professionele 360-graden camera’s zoals de Nokia OZO worden vaak gebruikt voor filmische VR-ervaringen, live-evenementen en high-end marketingcampagnes die topkwaliteit en technische precisie vereisen.

Marketing voordelen van 360-video's

Verbeterde consumentenervaring

360-graden video biedt een zeer meeslepende en interactieve ervaring waarmee merken boeiende verhalen kunnen vertellen op een meeslepende en aantrekkelijke manier. Door gebruikers vrij te laten verkennen en navigeren in de omgeving, kunnen merken een sterkere band opbouwen, de merkherinnering verbeteren en de retentiegraad verhogen.

Bovendien dompelt het kijkers onder in het hart van de actie, roept het emoties op en verandert het hen in actieve deelnemers aan het vertelproces. Dit verhoogde niveau van betrokkenheid en interactiviteit genereert een blijvende indruk, wat resulteert in positieve merkassociaties en een grotere kans op mond-tot-mondreclame.

Vertrouwen en loyaliteit opbouwen

Reisorganisaties kunnen de kracht van 360-graden virtuele rondleidingen gebruiken als een uitstekende marketingstrategie, zodat potentiële klanten zich een beeld kunnen vormen van hun accommodatie en omgeving voordat ze reserveren. 

Door zich onder te dompelen in deze interactieve ervaring krijgen consumenten de mogelijkheid om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van een realistisch voorproefje van hun potentiële reiservaring.

VR en 360-video voor marketing

Virtual Reality is, in tegenstelling tot een 360 video marketing, een computergegenereerde omgeving waarin je je kunt onderdompelen en interactiviteit kunt ervaren met behulp van een VR-headset. Met VR voor marketing kunnen merken hun product lanceren of een marketingcampagne gamificeren die een blijvende indruk achterlaat bij klanten. 

360 video marketing stelt merken in staat om klanten onder te dompelen in een verhaal waarin zij het middelpunt worden, waarbij een levensechte omgeving wordt vastgelegd voor een relateerbare en levendige ervaring. Het stelt merken in staat emoties op te wekken en potentiële klanten te verleiden zich onder te dompelen in de cultuur van de merken.

Voor een marketingbedrijf is het noodzakelijk om rekening te houden met het juiste platform, de voorkeuren van de doelgroep, de doelstelling van de campagne en het gewenste niveau van onderdompeling en interactiviteit. Hoewel virtual reality bijvoorbeeld een volledig meeslepende ervaring biedt, moeten gebruikers wel een VR-headset hebben, wat beperkend kan zijn. 

Aan de andere kant zijn 360-graden marketingvideo’s toegankelijker en kosteneffectiever. Verschillende sociale platforms zoals Facebook, Youtube en Vimeo ondersteunen het 360-gradenformaat en bieden het publiek een panoramisch beeld. Ze missen echter een gevoel van immersie en interactiviteit.

Moet je een 360-videomarketing maken voor je bedrijf?

Als je een 360-graden video overweegt voor je volgende marketingcampagnes, heb je misschien een aantal vragen:

Doel

Een van de eerste dingen die je moet overwegen is hoe effectief de boodschap of het product van je merk kan worden overgebracht via een 360-graden formaat. Welke interactiviteit kan in de video worden ingebouwd om de betrokkenheid en ervaring van de gebruiker te verbeteren. Bijvoorbeeld elementen zoals hotspots, overlays en links. 

Immersie

Waar wil je dat 360 video marketing bekeken? Moet je ze uploaden op Youtube, Facebook of een ander platform? Dit is een van de manieren om de ervaring toegankelijk te maken. Maar als je de betrokkenheid naar een hoger niveau wilt tillen, moet je gebruikers een VR-apparaat bieden zodat ze helemaal opgaan in je verhaal.

ROI en effectiviteit

Een beter begrip van de motivatie, het gedrag en de voorkeuren van klanten kan een merk helpen patronen te ontwikkelen die hun aankoopbeslissing beïnvloeden. 360-graden video kan, in tegenstelling tot andere marketingmethoden, onwillekeurige acties van gebruikers vastleggen, zoals spierbewegingen, oogopslag en hartslag, om er maar een paar te noemen.

Een professional inhuren vs intern

Als het gaat om het opnemen van 360 video marketing, kunnen merken kiezen voor een professioneel 360 video marketing bureau dat je kijkers kan meenemen op een reis, of het nu gaat om een kijkje achter de schermen, de lancering van een nieuw product of een bezoek aan een fabriek. 

Aan de andere kant hebben merken de optie om hun interne team te versterken en hen te voorzien van 360-graden camera’s om reclamecampagnes op te nemen, gericht op het creëren van bewustzijn en het promoten van producten en diensten. Hier moet wel de expertise voor in huis zijn en dat kan een tijdrovend proces worden, mocht die niet aanwezig zijn. 

Wilt u met een professioneel vr bedrijf bekijken wat de mogelijkheden zijn voor uw merk, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Voorbeelden van merken die campagnes met 360-graden marketing video's gebruiken

TOMS Shoes - Virtuele schenktocht

TOMS, een schoenenbedrijf, maakte gebruik van de mogelijkheden van 360-graden video om kijkers mee te nemen op een virtuele reis genaamd de “Virtual Giving Trip” naar Peru. Door middel van deze video benadrukte TOMS hun unieke aanpak om een paar schoenen te doneren aan een kind in nood voor elk gekocht paar. 

Door kijkers onder te dompelen in de ervaring, zagen ze de impact van TOMS’ missie uit de eerste hand, waardoor een diepere emotionele band tussen consumenten en het merk ontstond. De 360-graden video werd maar liefst 1,5 miljoen keer bekeken en onderstreept het meeslepende karakter van immersive storytelling bij het versterken van merkwaarden.

Marriott - campagne "Get Teleported

Marriott - 360 video marketing

Marriott Hotels lanceerde de “Get Teleported“-campagne, waarbij 360-graden video- en 4D-zintuiglijke elementen werden gecombineerd om unieke virtuele reiservaringen te creëren. Gebruikers werden getransporteerd naar de stranden van Hawaï en wolkenkrabbers in Londen. 

De campagne kreeg veel engagement en positieve feedback en toont de overweldigende kracht van 360-graden video voor het verbeteren van merkervaringen.

Red Bull - Luchtrace

Red Bull, bekend om zijn avontuurlijke merkimago, gebruikte 360-graden video om kijkers een opwindende ontmoeting uit de eerste hand te bieden met hun luchtraces. Door een meeslepend cockpit perspectief te bieden, liet de video kijkers de race uit de eerste hand beleven. 

Deze innovatieve toepassing van 360-graden video stelde Red Bull in staat om een uitzonderlijke merkervaring te bieden, wat resulteerde in een verhoogde betrokkenheid en een versterkte merkloyaliteit.

Slot opmerkingen

360 video marketing is een nieuwe benadering voor bedrijven van elk type om hun klanten een onvergetelijke ervaring te bieden, waardoor ze op de stoel van de bestuurder gaan zitten in plaats van toeschouwers te zijn. 

Als u er naar uitkijkt om uw merk naar een hoger niveau te tillen met immersieve virtuele ervaringen, kunt u contact met ons opnemen.

Picture of Maurice
Maurice

Spreek met een specialist

Ik ben ruim tien jaar actief in de XR industrie. Ik help bedrijven bij het succesvol inzetten van immersive technology met advies, concepting en implementatie.

Mail mij op info@vrowl.nlBel mij op 030 711 6158
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.