Videocontent speelt een centrale rol in de aankoopbeslissingen van consumenten. Terwijl verschillende soorten video’s, zoals productuitleg, animaties of beelden van achter de schermen, vaak worden gebruikt om kopers aan te trekken, experimenteren velen wereldwijd nu met een nieuw videoformaat dat bekend staat als 360 video voor bedrijven.
Wat zijn 360-video's?
360-video’s geven een panoramisch beeld van de omgeving, waardoor kijkers sferische of meeslepende content kunnen ervaren. In tegenstelling tot traditionele video’s met een vast kader, kunnen gebruikers met 360-graden video’s de hele scène verkennen door de vingers op hun smartphone te gebruiken om de omgeving te bekijken of door een virtual reality (VR) headset te gebruiken.
Zijn 360-video's de moeite waard?
Volgens een onderzoek van Magnifyre is 360-graden video qua marketingprestaties een kosteneffectieve en aantrekkelijke optie. De kosten per 1000 vertoningen voor 360-graden video zijn aanzienlijk lager, met slechts $ 1,74 vergeleken met $ 4,20 voor video met een vast frame.
Het scheelt niet alleen in de kosten, maar 360-graden video heeft ook een aanzienlijk hogere doorklikratio. Ondanks het feit dat de miniatuurafbeeldingen en kopieën identiek zijn aan die van de video met vast frame, bereikt het doorklikpercentage voor 360-graden video’s een indrukwekkende 4,51%, terwijl de video met vast frame achterblijft met 0,56%.
Bovendien is het gemiddelde percentage bekeken video’s aanzienlijk hoger voor 360-graden video, waarbij de video met vast frame met 28,81% wordt overtroffen. Deze bevindingen tonen de aantrekkingskracht en effectiviteit van 360-graden video bij het boeien van publiek en het genereren van positieve betrokkenheid van gebruikers.
Moet je 360 video voor bedrijven?
Ten eerste hebben grote sociale media platformen zoals YouTube en Facebook 360-graden video omarmd, waardoor bedrijven een kant-en-klaar platform hebben om hun content te laten zien. Door gebruik te maken van deze platforms kunnen bedrijven profiteren van de enorme gebruikersbestanden en een breder publiek bereiken.
Ten tweede benadrukken statistieken de boeiende kracht van 360 video voor bedrijven. Studies hebben aangetoond dat 360-graden video’s meer aandacht trekken en vasthouden dan traditionele video’s.
Ten derde kunnen bedrijven, door nieuwe technologieën zoals 360-graden video te gebruiken, zichzelf positioneren als modern en vooruitstrevend. In een tijdperk waarin technologie zich snel ontwikkelt, kunnen bedrijven door innovatieve media te omarmen hun aanpassingsvermogen en bereidheid om de curve voor te blijven laten zien.
Voordelen van 360-video's
360-graden video’s bieden een aantal voordelen die de gebruikerservaring verbeteren en unieke kansen bieden voor bedrijven.
Betrokkenheid van de gebruiker
360-graden video, of het nu op VR, een desktop of een smartphone is, biedt het volgende niveau van immersie omdat het gebruikers in staat stelt de hele omgeving te bekijken in plaats van een tweedimensionale video op een rechthoekig scherm.
Dit meeslepende karakter van 360-graden video creëert een gevoel van aanwezigheid en boeit gebruikers, waardoor het een effectief middel is voor merken om gedenkwaardige en impactvolle ervaringen te leveren.
Merkloyaliteit:
Door 360-graden video te gebruiken, kunnen merken een loyale fanbase opbouwen en echte klanten aantrekken door hen een realistische en meeslepende kijk op hun producten of diensten te bieden.
Of het nu gaat om een fysiek product of een kijkje achter de schermen, 360-graden video geeft gebruikers een verhoogd gevoel van betrokkenheid en interactie.
Deze meeslepende ervaring bevordert een sterkere band tussen het merk en de gebruiker, wat leidt tot meer merkloyaliteit en klanten vertrouwen.
Hoe gebruik je 360 video voor je bedrijf?
Bedrijven kunnen verschillende opties verkennen om hun merk, diensten of product te promoten met behulp van 360 video’s. Hier zijn er een paar:
360 video voor bedrijven use case 1: Virtuele rondleiding
360 video’s zijn een fascinerende manier voor bedrijven om hun fysieke locaties te laten zien en potentiële klanten een virtuele rondleiding te geven.
Makelaars, hotels en toeristische bedrijven kunnen 360-video’s gebruiken om een meeslepende en interactieve ervaring te bieden, zodat kijkers hun eigendommen of reisbestemmingen thuis kunnen verkennen.
Een hotel kan bijvoorbeeld een 360-videotour maken van de kamers, voorzieningen en omgeving, zodat potentiële gasten een indruk krijgen van de ervaring die ze kunnen verwachten.
360 video voor bedrijven use case 2: Training
Bedrijven kunnen 360-video’s gebruiken om hun trainingsprogramma’s om te zetten in meeslepende, op verhalen gebaseerde leermethoden. Een productiebedrijf maakt bijvoorbeeld een volledige wandeling door een assemblagelijn om te laten zien hoe een product langs een reeks werkstations beweegt.
Dergelijke innovatieve trainingsmethoden vergroten niet alleen het zelfvertrouwen en de motivatie van werknemers, maar zorgen ook voor naadloze en efficiënte inwerkprocessen voor bedrijven.
360 video voor bedrijven use case 3: Marketing
360 video voor marketing helpt bedrijven om meeslepende en interactieve campagnes te maken. Een schoenenbedrijf kan bijvoorbeeld een 360-video maken waarin de nieuwste schoenen worden getoond, zodat kijkers ze vanuit verschillende hoeken kunnen bekijken.
Om het interactief te maken, kunnen verschillende hotspots zoals mini-pictogrammen worden toegevoegd, die na een klik interessante kenmerken over het product laten zien. Deze interactieve aanpak kan de betrokkenheid vergroten en de verkoop stimuleren.
360 video voor bedrijven use case 4: Achter de schermen
Vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen bij klanten is een van de meest cruciale dingen voor elk bedrijf en 360 video’s kunnen een belangrijke rol spelen bij het bereiken van dit doel.
VR Owl heeft bijvoorbeeld een 360-graden video gemaakt voor CSC, een pionier in de productie en installatie van self-storage units.
De video biedt een uitgebreide verkenning van het hele ontwikkelingsproces van het eerste contact, de planning, de installatie en de follow-up, waarbij meerdere locaties worden getoond, afdelingen worden geïntroduceerd en de betrokken medewerkers worden getoond.
360 video voor bedrijven use case 5: Live evenementen
Door gebruik te maken van 360 video’s kunnen bedrijven hun bereik vergroten door live evenementen uit te zenden naar een groter publiek. Organisatoren van evenementen kunnen 360-graden camera’s inzetten bij conferenties, concerten of sportwedstrijden.
Kijkers hebben de meeslepende ervaring dat ze virtueel bij het evenement aanwezig zijn, met de vrijheid om het gewenste perspectief in de video te verkennen.
Dit kan resulteren in een hogere opkomst bij het evenement, een grotere betrokkenheid en de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren door virtuele ticketverkoop of sponsormogelijkheden.
Voorbeelden van merken die 360-video's gebruiken
NBA
De NBA heeft de kracht van 360-video’s ingezet om fans een meeslepende ervaring van live-wedstrijden en exclusieve content achter de schermen te bieden. Door 360-graden beelden vast te leggen vanaf de tribune kunnen kijkers genieten van het oog van de speler en hebben ze het gevoel dat ze midden in de actie zitten.
Discovery
Discovery heeft 360 video’s gebruikt om kijkers mee te nemen op een virtuele reis naar verschillende delen van de wereld. Ze hebben meeslepende ervaringen gecreëerd waarbij gebruikers natuurwonderen kunnen verkennen, in de diepten van de oceaan kunnen duiken of op expeditie kunnen gaan met wilde dieren.
De krant New York
The New York Times, een nieuwsmerk uit New York, werkte samen met het Virtual Reality-bedrijf Within om een film te maken met de naam Displaced, a VR Story die kijkers in vluchtelingenkampen en verlaten dorpen plaatst, waar ze uit de eerste hand getuige kunnen zijn van het leven van ontheemde vluchtelingen.
Disney
Disney heeft 360 video’s omarmd om unieke ervaringen te bieden aan hun publiek. Ze hebben deze technologie gebruikt om mensen een overzicht te geven van hun themaparken over de hele wereld. Daarnaast heeft Disney teasers van flagship films als Little Mermaid en Frozen 2 uitgebracht in 360-video formaat.
Hoe maak je 360 video's voor bedrijven?
Om 360-video’s te maken, moeten bedrijven rekening houden met een aantal zaken, zoals het kiezen van de juiste camera-uitrusting, acteurs en vooral het identificeren van de scenario’s.
360-graden camera's
Om optimale kwaliteit te garanderen bij het opnemen van 360-video’s, moeten organisaties zorgvuldig de juiste apparatuur kiezen. Er zijn verschillende professionele camera’s op de markt, zoals Nokia OZO, GoPro Odyssey en Facebook Surround 360, die geavanceerde mogelijkheden bieden voor het vastleggen van meeslepende content.
Soorten immersieve scenario's
Bedrijven moeten vervolgens het juiste scenario kiezen. Om bijvoorbeeld een lopende band of een kijkje achter de schermen te laten zien, zouden rondleidingen of op informatie gebaseerde scenario’s goed werken.
Aan de andere kant hebben bedrijven de flexibiliteit om meerdere trainings scenario’s te maken met vertakkende paden en interactieve dialogen, waardoor verschillende gevolgen mogelijk zijn op basis van de keuzes van de gebruiker.
Deze aanpak voegt diepte en interactiviteit toe aan de trainingservaring en biedt leerlingen de mogelijkheid om verschillende uitkomsten te verkennen en keuzes te maken die het trainingsproces beïnvloeden.
Werken met cast
Het is essentieel om na te denken over welk type mensen geschikt zijn voor de verschillende immersieve scenario’s. Bovendien is het cruciaal om te bepalen welke personen geschikt zijn voor de training en om de gewenste dialogen of acties te bepalen voor personen die deelnemen aan immersieve scenario’s.
Een professional inhuren of intern?
De beslissing om een professioneel 360-video bureau in te huren of de productie van 360-video’s intern te houden, hangt af van verschillende factoren. Het inhuren van een professional kan expertise, gespecialiseerde apparatuur en kennis van de branche met zich meebrengen, waardoor een kwalitatief hoogwaardige productie gegarandeerd is.
Aan de andere kant kan het intern houden van de productie meer controle, kostenbesparingen en flexibiliteit bieden voor kleinere projecten of wanneer je beschikt over vakkundig personeel en geschikte apparatuur.
Kortom, 360 video’s bieden bedrijven veelzijdige en meeslepende hulpmiddelen om verschillende aspecten van hun activiteiten te verbeteren.
Door gebruik te maken van de kracht van 360 video’s kunnen bedrijven indrukwekkende ervaringen creëren, vertrouwen opbouwen en zich onderscheiden in het concurrerende landschap, wat uiteindelijk groei en succes oplevert.