Trainingen in de zorg zijn van veel factoren afhankelijk bijvoorbeeld, de ruimte, drukte en oefenmateriaal. Kennis bijbrengen en actueel houden is dan ook een complexe opgave omdat er met breekbare poppen of zelfs mensen getraind moet worden. Virtual reality biedt uitkomst voor deze obstakels, in een virtuele omgeving waar eindeloos geoefend kan worden. In andere sectoren kan VR ook uitkomst bieden, zo lees je hier voorbeelden van toepassingen van VR training in de luchtvaart. In dit artikel benoemen wij 4 voorbeelden van VR trainingen in de zorg.
Uconn Health | Chirurg Training
Uconn traint chirurgen op kadavers die eenmalig gebruikt worden. Een dure en kostbare methode, vooral een beroep waar studenten veel moeten oefenen. Het bedrijf vond in virtual reality een methode om kosten te besparen en het leerproces te versnellen.
Op een Oculus Quest headset krijgen de studenten de keuze om te kiezen uit 6 moeilijkheidsgraden. De training heeft levensechte beelden en scenario’s, om de studenten klaar te stomen voor de verschillende scenario’s die ze in de praktijk tegenkomen. Door deze manier van trainen kunnen de studenten doelgericht oefenen.
De stof kan ingewikkeld zijn en daarom zijn In de training “double-loop systeem” verwerkt wat feedback en verbeterpunten mogelijk maakt. De docent kan ook verbinding maken waardoor ze kunnen meekijken en tips kunnen geven.
Deze manier van trainen komen zorgt voor weinig risico’s. Uit onderzoek is gebleken dat deze manier van leren 570% efficiënter is dan de traditionele manier van leren. De studenten komen er op deze manier achter wat nog verbeterpunten zijn alvorens ze casussen op een efficiënte en reproduceerbare manier kunnen aanpakken.
Mogelijkheden van VR Training in de zorg ervaren?
LA Hospital | Trauma VR-training
Los Angeles Children’s Hospital is een kinderziekenhuis waar wordt getraind met dure en fragiele etalagepoppen. Het ziekenhuis geeft op die manier $430.000 per jaar uit. De totale duur van een training is 2 uur, terwijl de werknemer maar 1 uur traint. Dit moest efficiënter en kostenbesparend en zo ontstond deze virtual reality training.
Tijdens de training kunnen de studenten via het intelligente AiSolve de virtual reality trainingen volgen waarin virtuele patiënten, personeel en het programma zelf in realtime op hun beslissingen reageren. Gebaseerd op actuele casestudy’s die zijn uitgevoerd door de doktoren van Children’s Hospital Los Angeles zijn de virtuele scenario’s elke keer anders.
De trainingen kunnen nu binnen korte tijd worden gestart en opruimen is niet nodig. Door de realistische scenario’s met verschillende uitkomsten en gebeurtenissen houden de studenten een vergelijkbare werkdruk. Voor de trainingen wordt de Oculus Rift-headset samen met Touch-controllers gebruikt.
Door de gebruiksvriendelijke controllers kunnen de studenten nu dezelfde training sneller, goedkoper en gemakkelijker volgen. Het bestuur van het Children’s Hospital Los Angeles geeft aan dat het ook financieel een goede keuze is om via virtual reality de trainingen te geven.
Expertiseteam Corona Fryslan | Corona VR Training
Expertise Team Corona Friesland, Zorgkantoor Friesland en GGD Fryslân werkten samen met het Expertiseteam Corona Fryslan bij de ontwikkeling van een Covid-19 VR training. Doel was om medewerkers beter voor te bereiden op de aanstaande tweede Corona golf.
In de tweedaagse training leren zorgprofessionals over hygiënemaatregelen, afscherming van de buitenwereld en behandelmethodes. De training behandelt vragen als; hoe herken ik een longinfectie en wat moet er dan gebeuren, hoe bescherm ik mijzelf en mijn collega’s, en hoe zit het met de voorschriften en richtlijnen?
In interactieve 360 video’s moeten zij symptomen herkennen en de juiste maatregelen kiezen aan de hand van meerkeuzevragen. Tenslotte behandelt de virtual reality training ook het omgaan met families van patiënten.
Deelnemers noemen het realisme en moeten ‘presteren onder druk’ als belangrijkste voordelen van de training. Inmiddels hebben zo’n 120 medewerkers uit de zorg de training gevolgd en is er interesse uit andere regio’s van het land.
Aan de slag met VR trainen in de zorg?
Camphia ziekenhuis, MMC & Marne Gasthuis | Virtual Reality Training
Amphia ziekenhuis, het Máxima Medisch Centrum en het Spaarne Gasthuis wilden virtual reality toepassen bij de trainingen van medewerkers in de gezondheidszorg. Zij ontwikkelde “virtual humans”, avatars die tijdens de trainingen de dialoog met de werknemer aangaan.
De training wordt ingezet bij zogeheten “hoog-risico-domeinen” zoals de verloskunde, chirurgie met name de operatiekamer en oncologie. De interactie tussen collega’s, patiënten en de verschillende situaties die kunnen voorkomen worden met virtual reality simulaties getraind. Deze interactie wordt nagebootst door avatars, met de naam “VIBE”.
VIBE moet de instructeurs vervangen en gaan in de training de conversatie aan met de werknemer. De realistische avatars gaan in gesprek met de medewerker over bijvoorbeeld robotics. De avatars kunnen zelfstandig leren, zowel op het gebied van spraak als mimiek. De ziekenhuizen zien deze avatars als de “missing-link” in de huidige trainingsprogramma’s.
Uiteindelijk wordt het kennisniveau bij de medewerkers geoptimaliseerd, de trainingen zijn nu eenvoudiger beschikbaar omdat er niet een hele afdeling vrij voor hoeft te zijn. De training zal over verdere afdelingen worden uitgerold na de positieve reacties van werknemers.