ClickCease

Hoe de LiDAR-dieptesensor van de iPhone 12 Pro (Max) de deur voor augmented reality op een kier zet

Het is dé kers op de taart van de iPhone 12 Pro en 12 Pro Max: de LiDAR-scanner. Waar dient dit mysterieuze stipje op de achterkant voor, en wat kun je ermee? Tijd voor een begrijpelijke uitleg en korte vooruitblik op de toekomst van de iPhone-camera.

LiDAR: Een begrijpelijke introductie

In 2020 liggen de ‘normale’ iPhone en Pro-modellen dichter bij elkaar dan ooit tevoren. Sterker nog, de verschillen zijn behoorlijk klein. De iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max hebben een identiek design, dezelfde processor, kunnen overweg met 5G en beschikken alle vier over een oled-scherm. Dat is opvallend, want er zit ruim 400 euro prijsverschil tussen de kleinste telefoon, de iPhone 12 mini, en de grootste van het stel, de 12 Pro Max.

Apple probeert de toestellen daarom vooral te onderscheiden op cameragebied. Niet alleen hebben de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max  drie lenzen in plaats van twee, ook beschikken ze over een LiDAR-scanner. Deze dieptesensor wordt al veelvuldig gebruikt in onder meer zelfrijdende auto’s, drones en robotstofzuigers en is nu dus ook de iPhone aanwezig.

LiDAR, de afkorting van Light Detection & Ranging, is een techniek voor het heel nauwkeurig meten van afstanden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van hele kleine, onzichtbare lasers. Deze zenden signalen uit die vervolgens tegen objecten of personen kaatsen. Vervolgens wordt aan de hand van deze lichtafstand berekend hoe lang de afstand tussen de iPhone-sensor en het object of de persoon is.

Kortweg gezegd weet de iPhone 12 Pro (Max) dankzij de LiDAR-scanner dus altijd precies waar jij je ten opzichte van andere objecten en personen bevindt. Dat is op meerdere manieren handig.

1. Haarscherpe (portret)fotografie

De meest praktische toepassing van LiDAR is echter fotografie. De dieptesensor registreert vliegensvlug hoe ver jij van iets of iemand vandaan bent, geeft deze informatie door aan de iPhone-camera en die past vervolgens de foto-instellingen automatisch aan.

Het gevolg? Een gebalanceerd kiekje met scherp beeld waarbij rekening wordt gehouden met onder meer diepte en lichtinval. Wanneer je het hebt over portretfotografie kan de LiDAR-scanner bijvoorbeeld het verschil in afstand tussen iemands neus en mond registreren en zodoende nét iets meer detail aanbrengen. Dit komt de kwaliteit natuurlijk ten goede.

2. iPhone als meetlint en waterpas

Verder zorgt de LiDAR-scanner ervoor dat je je meetlint met een gerust hart thuis kunt laten. De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max hebben namelijk een heuse Meten-app ingebouwd. Deze kan, zoals je op basis van de naam mag verwachten, de afmetingen van allerlei objecten en zelfs personen aflezen. Richt simpelweg je iPhone-camera op bijvoorbeeld een bank of je beste vriend(in) en boven in beeld duikt de lengte op.

Dat is niet het enige, want de nieuwe Apple-telefoons kunnen ook checken hoe recht iets is. De kersverse Meten-app heeft namelijk een ingebouwde waterpas. Het enige wat je hoeft te doen is je iPhone tegen een object aanhouden (of erop leggen) en je toestel te draaien totdat het scherm groen wordt. Dit betekent dat alles kaarsrecht is.

Dé doorbraak van augmented reality?

Tot slot een minder praktisch, maar daardoor niet minder belangrijk kenmerk van LiDAR. De dieptesensor zet namelijk de deur wagenwijd open voor een toekomst boordevol augmented reality-toepassingen (AR) en apps, helemaal in combinatie met technieken zoals WebAR.

AR draait om de samensmelting van de ‘echte’ en ‘neppe’ wereld. Het beste smartphone-voorbeeld hiervan is al jaren Pokémon GO, het populaire spel uit 2016 waardoor gamers massaal de deur uitgingen om in de buitenlucht virtuele beestjes te vangen.

De techindustrie orakelt al jaren over de revolutie die AR teweeg zou brengen, maar tot nog toe blijft het vooral bij voorspellingen.Het is echter wel een mogelijk teken aan de wand dat Apple, een van de grootste bedrijven ter wereld, nu zo duidelijk inzet op de technologie.

Een voorbeeld van hoe de LiDAR-scanner nu al met AR overweg kan, zien we terug in de Places-app van IKEA. Dankzij deze applicatie kun je allerlei spulletjes van de Zweedse meubelgigant in je woonkamer plaatsen en zo kijken hoe die ene tafel, bank of bijzettafel in je interieur past, zonder de deur uit te hoeven. Sterker nog, heel veel meer dan een beetje bewegen met je telefoon is het niet.

Blik op de toekomst

Kijken we nog iets verder in de toekomst, dan kan het bijna niet anders dan dat de LiDAR-scanner gaat samenwerken met de zogeheten Apple Glass. Dit mysterieuze product is officieel nog niet aangekondigd, maar op basis van allerlei gelekte informatie is het zo goed als zeker dat deze headset eraan komt.

De Apple Glass zou eruit zien als een doodgewone bril, maar dan met een enorme troef achter de hand: augmented reality. Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen, want aartsrivaal Google doet ongeveer hetzelfde met de Google Glass. Een echte kaskraker werd deze ietwat lompe bril echter nooit, al vindt de vernieuwde versie wel gretig aftrek in de zakelijke markt.

We verwachten dus dat de mysterieuze Apple-bril ook een LiDAR-scanner aan boord heeft. Deze zou je onder meer gebruiken om de bril met allerlei veegbewegingen te kunnen bedienen. Niemand weet precies hoe de Apple Glass gaat werken, maar mogelijk kun je binnenkomende berichtjes op die manier naar links vegen om te beantwoorden, en naar rechts om ze naar de prullenbak te werpen. Verder zouden de glazen allerlei informatie laten zien, zoals aankomende agenda-afspraken en een notificatie voor wanneer je gebeld wordt.

Of deze gedachtekronkels gaan uitkomen? Niemand die het weet. Wel is duidelijk dat in ieder geval Apple gelooft in de toekomst van AR en de doorbraak van de technologie op een kiertje heeft gezet. Aan Apple Glass de taak om de deur wagenwijd open te zetten.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Of laat je telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.