CES 2016: gegarandeerd vr spektakel

CESCES is een van de meest gevierde Tech evenementen ter wereld, het evenement zal in 2016 plaats vinden op verschillende locaties in het bruisende Las Vegas. Het evenement staat garant voor innovatie, gave demo’s en aankondigingen van nieuwe producten van de grootste bedrijven ter wereld. Van auto’s tot computermuizen, in Las Vegas vindt je nieuws over allebei, naar verluidt zal virtual reality als ‘nieuwkomer’ de show stelen. Dus wat kunnen we verwachten?

Oculus

CES1Oculus is het meest bekende virtual reality bedrijf ter wereld. 3 jaar geleden knutselde een student een Head Mounted Display in elkaar, virtual reality was herboren en het bedrijf Oculus werd opgezet. Facebook zag hier wel brood in en kocht het bedrijfje op voor 2 miljard dollar.

Nu 3 jaar later heeft Oculus twee ontwikkelaar versies uitgebracht, de DK1 en DK2. In 2016 komt de allereerste consumentenversie op de markt, de pre-orders moeten beginnen in Q1. De HMD’s moeten ook geleverd worden in Q1 dus CES dat op 6 januari begint zou de ideale gelegenheid zijn om de exacte pre-order datum bekend te maken .

Oculus staat echter niet alleen bekend om zijn eigen HMD, ook de Gear VR van Samsung is een project samen met Oculus. De Gear VR is razend populair en de pre-orders waren binnen een dag uitverkocht, dat is zeker niet gek omdat de Gear VR bestempeld wordt als het beste vr product tot nu toe. Alleen is echt gamen er nog niet bij op de Gear VR, deze wordt namelijk aangedreven door een Samsung telefoon. Met de komst van de eerste consumentenversie van de Rift wordt 2016 ingeluid als het jaar van virtual reality. Met een hoog verwachtingspatroon moet Oculus indruk zien te maken bij het grote publiek tijdens CES, met een van de grootste area’s van heel het CES lijkt dit te gaan lukken.

ORBBEC

CES2Een iets minder bekende naam die veel bekijk zal trekken tijdens CES 2016 is ORBBEC. Een Amerikaanse fabrikant van 3D camera’s, alleen niet de 3D camera’s zoals wij ze kennen. Het paradepaardje van ORBBEC is de ORBBEC Persee, ’s werelds eerste computer camera. Deze camera kun je inpluggen in een tv of andere monitor, of je kunt er voor kiezen om geen monitor in te pluggen. De camera slaat namelijk zelf beelden op en is volledig interactief.

ORBBEC’s Persee is veel meer dan alleen een camera, de Persee zorgt namelijk voor een intelligente levensomgeving.  De camera leert zichzelf vaste patronen aan die de gebruiker hanteert, hierdoor weet de camera wanneer hij muziek uit moet zetten, licht uit moet doen en andere apparaten aan of uit moet zetten. Ook inbrekers wordt het heel lastig gemaakt door de Persee, de camera kan namelijk ook in het donker zien en schakelt automatisch de lampen aan.

Je kunt de Persee ook aansluiten op het internet, zo kan de camera op den duur video’s en games afspelen door een commando uit te spreken tegen het apparaat. Ook zal de camera ervoor zorgen dat er alleen leeftijd geschikte contentCES9 wordt afgespeeld als er kinderen in het huis aanwezig zijn. De Persee is overduidelijk multifunctioneel.

Zo kun je de Persee ook onderweg meenemen of installeren in een werkplaats, hoe vaak komt het voor dat robots niet kunnen anticiperen op menselijke fouten. De camera zorgt er dan voor dat de robot de menselijke fout corrigeert, Persee is eigenlijk een kunstmatig ontwikkeld brein die zorgt dat het leven een stuk makkelijker wordt.

HTC Vive

CES3We weten eigenlijk niet zo goed wat we van HTC moeten verwachten. De HMD van HTC is net op tijd voor het CES goedgekeurd door het FCC, maar HTC gaat ook een demo van een ‘grote doorbraak’ doen. De Hardware heeft een zodanig grote upgrade gekregen dat HTC de releasedatum naar april 2016 heeft terug gezet.

HTC vond het zonde om een minder goede HMD op de markt te brengen als de technologie voor een betere HMD al geïntegreerd kon worden. Ook heeft HTC enkele lucratieve medewerkingen te melden, zo gaat Audi een virtuele testrit aanbieden met de Vive bij alle ‘flagship’ stores.

Een tweede samenwerking is nog veel lucratiever; In China zijn internetcafés niet weg te denken, dagelijks trekken deze cafés honderden fanatieke gamers. HTC heeft nu een deal gesloten met Hangzhou Shunwang Technology om in meer dan 100.000 cafés een HTC Vive te plaatsen. In arcade stijl kunnen bezoekers voor ongeveer 5 dollar tien minuten gamen in virtual reality, een gigantisch project waardoor HTC weleens de grootste virtual reality partij zou kunnen worden.

ANTVR

CES4Dan komen we nu bij het meest mysterieuze virtual reality bedrijf dat er bestaat: ANTVR. Dit Chinese bedrijf is ooit begonnen op kickstarter met een alles-in-een virtual reality pakket, compatible met alle grote merken en uitgerust met speciale controllers leek dit een geweldig vr pakket te zijn. Nu de eerste shipment is geweest blijkt dit allemaal erg tegen te vallen, veel van de originele donateurs klagen over de slechte kwaliteit of hebben het pakket nog niet eens ontvangen.

Toch blijft ANTVR overal opduiken, in Juni 2015 stond ANTVR nog op de E3. Nu staat ANTVR ook weer op het CES, hoe ze overal komen en waar ze het geld vandaan halen weet niemand. Ondertussen blijft ANTVR de klachten van klanten negeren en blijven ze alleen maar positieve berichten posten op de website. De laatste update is overigens van 19 Mei, en daarna bleef het stil. Misschien krijgen we na CES iets meer helderheid over ANTVR en de praktijken die ze uitvoeren.

Infinadeck

CES5Een loopband van 100 kilo gebouwd voor virtual reality door maar één man. Het klinkt niet erg geloofwaardig, maar toch is Infinadeck zo tot stand gekomen. De naam van dit genie is George Burger, het hoofd van de afdeling productontwikkeling bij Louisville Slugger.

Voor de mensen die niet thuis zijn in de wereld van honkbal, Louisville Slugger is de hoofdleverancier van honkbalknuppels in de Major League Baseball. En George Burger is nu dus niet meer alleen de ontwerper van de machines die honkbalknuppels maken, maar ook CEO van Infinadeck.

CES10De Infinadeck is een Omnidirectional Treadmill, en oogt als een normale loopband. Alleen kun je met de Infinadeck in alle richtingen bewegen, diagonaal, horizontaal en verticaal. De loopband reageert op de bewegingen van de gebruiker en houdt het persoon op de loopband netjes in het midden.

Op dit moment is Infinadeck bezig met een 2e versie, aangezien de eerste versie nog wat te wensen overlaat. Zo maakt de machine even veel geluid als een wasmachine, ongeveer 70 decibel. Ook verbruikt de loopband zo’n 1200 Watt aan stroom, daarnaast is de topsnelheid een kleine 10 kilometer per uur. Voor de meeste mensen is dit snel genoeg, maar echte gamers weten dat je nog sneller moet lopen om een spel te winnen.

Vrtify

Ces6Vrtify werd 3 jaar geleden opgericht, en eigenlijk was het bedrijf volledig gericht op het creëren van VR games. Het bedrijf heeft veel software geschreven waarmee games ontwikkeld kunnen worden.

De software was vrij uniek omdat deze games op elk platform gespeeld konden worden. Daarnaast hebben ze ook nog een eigen vr camera ontwikkeld, met daarbij nabewerking tools. Een hele prestatie, aangezien er nog geen vr technieken ontwikkeld waren.

Het doel van Vrtify is om de Spotify van de virtuele wereld te worden, met intrigerende animaties terwijl je naar muziek luistert is Vrtify een hele fijne ervaring. Iets dat Vrtify uniek maakt is de toegang tot concerten, door gebruik te maken van meerdere camera’s en microfoons krijgt de gebruiker toegang tot de hele concertzaal. In de toekomst zullen we zelfs live naar een festival kunnen gaan. Dus op het ene moment zit je nog heel saai in je eentje in de woonkamer, het andere moment sta je op de eerste rang tijdens de comeback tour van Oasis.

CES staat altijd garant voor spectaculaire bekendmakingen op het gebied van technologie, in 2016 verwachten wij niets minder van CES. Met een intelligente 3D camera, een geheimzinnig HTC en de gigantische ruimte van Oculus hebben we al gegarandeerd plezier. Hopelijk komt ANTVR nog met een enorme openbaring, anders is het wel gedaan met de Chinezen. Gegarandeerd een interessante CES dus, hopelijk lopen we over een jaar met de Infinadeck over een festival aan de andere kant van de wereld dankzij Vrtify.

Picture of Marketing
Marketing

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.