De 15 beste AR games op een rij

Net zoals films evolueren geldt dat ook voor computerspellen. Film ging van zwart-wit zonder geluid naar IMAX met 3D brillen en THX surround sound. Computerspellen waren eerst enkele witte streepjes op een zwart scherm, en nu zijn er fotorealistische spellen die de werkelijkheid benaderen. De laatste jaren is VR gaming in populariteit toegenomen, computerspellen waar je zelf in het speelveld lijkt te staan.

Een AR Game laten maken

AR Experts heeft professionele developers in dienst met eraring in Augmented Reality game development.

Je eigen AR Game?

Een eigen Augmented Reality App?    AR APP laten maken

Verder…

Augmented Reality gaming is niet nieuw

AR gaming staat net zoals VR nog in de kinderschoenen, toch zijn er al enkele succesvolle augmented reality games uitgebracht.

Op deze pagina vind je de 15 beste AR games op een rij, tenminste een brede selectie van interessante spellen voor diverse augmented reality systemen. Soms zijn het complete spellen, soms zijn het meer demonstraties van wat gaat komen. AR gaming staat slechts aan het begin van een nieuw tijdperk.

De onderstaande vijtien voorbeelden zijn niet ouder dan pakweg vijf jaar, AR technologie is erg complex en vereist krachtige hardware. Toch wordt er al lange tijd gewerkt aan AR spellen. Neem bijvoorbeeld ARQuake, een modificatie voor het populaire spel Quake. In dit spel kun je monsters schieten in je eigen achtertuin:

https://youtu.be/yNYfkxqiB6g

Deze demo dateert uit 2002, een jaar voordat John Carmack de source code vrijgaf voor Quake. Carmack was mede oprichter van id Software, die naast Quake ook spellen als Doom en Wolfenstein hebben uitgebracht. Tegenwoordig werkt hij bij Oculus in de ontwikkeling van virtual reality spellen waaronder Minecraft voor de Gear VR. Zowel Doom als Wolfenstein zijn begonnen als “platte” spellen en werden pas echt populair in 3D.

Augmented reality spellen zijn dus geen nieuw concept, toch zullen ze de komende jaren explosief in populariteit groeien door betere hardware en software. Onderstaande 15 AR spellen zullen binnenkort net zo “ouderwets” lijken als ARQuake er nu uitziet, welk soort spellen zie jij graag als AR game?

Je eigen AR Game?

Een eigen Augmented Reality App?    AR APP laten maken

Vrijblijvend contact met onze Experts of een demo op locatie?

1. Domino World

https://youtu.be/GV8NuGcOu1w

Elke dag is voortaan “Domino D-Day”. Je hoeft gelukkig niet meer steentje voor steentje te bouwen met dit Tango spel van Schell Games. De hoogstaande tracking van het Google Tango systeem is ideaal voor “table top” applicaties als deze. Je kunt complexe domino routes tekenen, en er zijn behoorlijk wat digitale verrassingen die in het echt niet mogelijk zijn. Je hoeft ook niet bang te zijn dat jouw huisdier de steentjes omver gooit.

2. Ingress

Voordat er Pokémon GO was, speelde we Ingress. Deze voorloper van de monsterhit uit 2016 maakt voor een deel gebruik van dezelfde kaarten en locaties zoals de meer populaire opvolger. Ingress heeft een compleet andere visuele stijl met een Science Fiction verhaal.

Het spel zal een andere doelgroep aanspreken dan Pokémon GO, toch zijn de spelelementen voor een deel gelijk. Het zijn beide spellen die je buitenshuis moet spelen om de diverse GPS locaties op te zoeken, het is geen game om lui op de bank te spelen.

3. Merge Cube

https://youtu.be/1GpxqTJA-eU

Merge VR heeft een kindvriendelijke VR headset ontwikkeld die gemaakt is van zacht rubber. Hun nieuwe product is de Merge Cube, een kubus die bedrukt is met een zwart-wit patroon die dienst doet als AR marker. Wanneer je de kubus bekijkt via een smartphone met de Merge app transformeert de kubus tot iets compleet anders.

Van een 3D schedel tot een computerspel, er is daarvoor een speciale app gemaakt waarin je nieuwe spelletjes kunt aanschaffen voor dit augmented reality product. Je hebt de Merge VR headset niet nodig om gebruik te maken van de Merge Cube. Op dit moment is de Merge Cube alleen nog verkrijgbaar in Amerika.

4. Pokémon GO

Wat kun je nog meer vertellen over het meest populaire AR spel ooit? Pokémon GO is een fenomeen, en voor veel spelers de eerste introductie voor augmented reality gaming. Naast AR maakt de GPS locatiebepaling een belangrijk onderdeel uit van dit spel. Je moet op zoek gaan naar de bekende karakters die bij jou in de buurt verscholen zitten.

De Augmented reality applicatie is gratis te downloaden maar zit vol met aanvullingen tegen betaling waarmee ontwikkelaar Niantic al meer dan 1 miljard dollar omzet heeft behaald. Houd daar rekening mee voordat je aan dit verslavende spel begint!

5. Magical Park

In Nieuw Zeeland lopen naast Hobbits nu ook dinosaurussen rond en andere vreemde beesten. GEO A.R. Games ontwikkelt AR spellen die kinderen buiten kunnen spelen met een smartphone of tablet. Ze zien via het scherm diverse kleurrijke figuren en kunnen daar op jagen, of juist op de vlucht gaan.

Zo wordt een normaal park een virtuele speelplaats waar alles mogelijk is. Het systeem werkt op basis van GPS locatie, er is naast een smartphone of tablet dus geen speciale hardware nodig. Naast Magical Park is er ook het spel Sharks in the Park, de derde titel heet vreemd genoeg DinoLand. Waarschijnlijk was de naam Jurassic Park al bezet…

6. Peronio Pop-Up Boek

https://youtu.be/OF4qGVAM9Yo

We kennen allemaal de pop-up boeken met kartonnen afbeeldingen die op een bijzondere wijze gevouwen zijn. Peronio heeft hier een moderne versie van gemaakt die werkt als VR en AR boek. Niet alleen zie je de verhalen tot leven komen, je kunt ook games spelen en andere interactieve activiteiten uitvoeren.

Het is opvallend dat je kunt kiezen om de augmented reality functie te gebruiken of de virtual reality versie, zo heb je eigenlijk twee apps voor de prijs van één. Eerst was het een betaalde app, nu is het een freemium applicatie met de optie het complete boek in de app te kopen.

7. Quiver

Kleurplaten zijn niet alleen voor volwassenen, ook kinderen houden van tekeningen inkleuren, of is het andersom? Om de jeugd van tegenwoordig voor een ouderwetse bezigheid als kleuren met potloden of stiften enthousiast te maken heb je meer nodig dan een saai kleurboek. Quiver, voormalig bekend als ColAR Mix, is een AR app die kleurplaten tot leven wekt.

Je neemt een kleurplaat, kleurt die naar eigen inzicht in en richt een smartphone op de unieke creatie. Het onderwerp van de kleurplaat, bijvoorbeeld een grote haai, zal als 3D animatie uit de kleurplaat springen met dezelfde kleuren als jouw eigen ontwerp. Er zijn meer apps met dergelijke mogelijkheden, ook Mattel heeft een Barbie AR kleurboek gemaakt.

8. Real Strike – AR 3D

https://youtu.be/tvqLrziTGNc

First Person Shooters zijn mateloos populair, met Real Strike kun je buiten op pad gaan om te schieten met diverse geweren. Je kunt schieten op virtuele figuren van karton of jagen op zombies met een thermografische weergave. Je ziet de geweren net als bij een normale FPS voor je gezichtsveld zweven.

Real Strike is overigens niet het enige spel met dit soort gameplay, The ShootAR is een ander schietspel met augmented reality elementen waarbij je vrienden jouw vijanden worden. Schieten op straat met een smartphone is daarnaast een stuk veiliger dan met realistische waterpistolen omdat je niet zo snel voor crimineel wordt aangezien.

9. Skyjacker

https://youtu.be/iYaZq8H53CU

Je hebt mensen die treinen spotten, je hebt ook mensen die vliegtuigen spotten. Als jij graag vliegtuigen opspoort maar niet op een militaire vliegbasis gearresteerd wilt worden is Skyjacker een veilige manier om jouw hobby uit te oefenen. In deze apps worden alle vluchten van vliegtuigen over de hele wereld bijgehouden, wanneer er eentje overvliegt kun je die “jacken”. De informatie van de vliegroutes wordt slim gekoppeld aan deze AR game die in 2017 werd uitgebracht. Hoeveel vliegtuigen kun jij “vangen”?

10. Star Wars: Jedi Challenges

https://youtu.be/KDC7uAkWv_M

Het goede nieuws is dat Disney in samenwerking met Lenovo een augmented reality spel gaat uitbrengen voor mobiele toestellen. Het minder goede nieuws is dat het spel nog niet uit is, en we naast de teaser clip geen details hebben over de inhoud van dit spel. Lenovo was het eerste bedrijf dat een toestel op de markt bracht die werkte met het Google Tango systeem.

Dit is een geavanceerd mobiel AR platform met een speciale sensor om de exacte positie te bepalen, en te onthouden. Het is de vraag of mensen voor deze functionaliteit een smartphone aanschaffen, met een Jedi training wordt het al een stuk aantrekkelijker. Ook Holochess, het beroemde holografische schaakspel uit de Star Wars films zal waarschijnlijk uitkomen in AR, wanneer is nog niet bekend.

11. Super Mario AR

Abhishek Singh is een HoloLens ontwikkelaar met een voorliefde voor computerspelletjes. Daarom besloot hij het eerste level van Super Mario Bros. na te maken voor de HoloLens. Hij maakte het level op ware grootte na waarmee hij een lange en lege straat nodig had om dit spel te spelen.

Omdat je door de headset ook nog de omgeving kunt zien is dit experiment veilig afgelopen, voor de gelegenheid had Singh het bekende Mario pak aangetrokken. Het betreft een demo, maar laten we hopen dat Nintendo hierdoor geïnspireerd raakt.

12. Table Zombies

https://youtu.be/6Jvvn7s6rbw

Toen Apple hun nieuwe ARKit liet zien was het de Wingnut AR demo die de meeste indruk wist te maken. Je zag een soort live stunt show op tafel met acteurs, ontploffingen en speciale effecten. Hoe lang moeten we wachten op een speelbare versie van deze demo? Je hoeft helemaal niet te wachten want Table Zombies lijkt enorm veel op deze presentatie en is helemaal gratis te spelen.

Deze game is al enkele jaren oud en werkt op basis van een marker die je uitprint en op tafel legt. Gezien de leeftijd van dit spel is het een indrukwekkende prestatie dat meer aandacht verdient. Het is mooi meegenomen dat het spel gratis te downloaden is voor zowel Android als Apple iOS.

13. Toyota 86 AR

https://youtu.be/m5yIaLf1n9s

Dit is een klein maar leuk racespel die gebruik maakt van augmented reality. Je hebt er naast de app ook een AR marker voor nodig die je kunt downloaden met de tekst “Made to thrill”. Je print de marker uit en legt deze op de grond, vervolgens kun je met een auto gaan racen. Hoe groter je de marker uitprint hoe groter het spel wordt, zo kun je buiten of in een grote loods een enorme mat neerleggen voor een heel bijzonder racespel. Dit spel is uit 2013, de officiële website met de marker lijkt niet meer te werken maar de afbeelding is nog eenvoudig online te vinden.

14. WOORLD

https://youtu.be/oviUUfgmMNs

De wereld ziet er compleet anders uit door het beeldscherm van een Tango smartphone of tablet met WOORLD. Dit is een “sandbox-game” ofwel een spel waarin je net als in een zandbak je eigen wereldje kunt bouwen. De vormgeving is kleurrijk en speels waarmee het erg geschikt lijkt voor kinderen. Helaas is het een Tango-only spel waarmee de markt beperkt is. Voor mensen die een toestel bezitten met de juiste hardware is dit een gratis spel dat je niet mag missen, wellicht dat het later ook voor andere toestellen uitkomt zoals de iPhone met ARKit.

15. Toy Car RC

https://youtu.be/gW2QRQdwOH8

Hoewel dit spel al wat ouder is blijft het een goed voorbeeld van AR spelen op je eigen tafel. Het spel werkt standaard met speciale markers, als je geen printer hebt kun je ook van afbeeldingen die je op tafel hebt liggen direct AR markers maken. Dat is op zich al een bijzondere toevoeging. De app werkt het beste op een iPad omdat je zo het speelveld lekker groot kunt zien op het beeldscherm.

Je bestuurt een klein autootje en kunt allerlei capriolen uithalen, wanneer je een speelmat hebt voor kinderen met een afbeelding van een weg is het effect nog overtuigender. Het is niet echt een volwaardig spel, maar wel een goed voorbeeld van wat er mogelijk is met AR gaming. Dat het spel al in 2013 werd uitgebracht maakt het nog indrukwekkender.

Hoe zien AR games er in de toekomst uit?

De term “table-top” game valt vaak wanneer het over augmented reality spellen gaat. Dit zijn spellen die je op tafel speelt, vaak met meerdere spelers. Kaartspellen met AR figuren bijvoorbeeld, of een schaakspel met animerende karakters die over de keukentafel lopen. Zoals je ziet kun je overal in huis dominostenen neerzetten en met modelauto’s racen. Met name voor AR brillen zijn dit soort spellen heel interessant. Wat zijn jouw favoriete spellen en zijn deze te vertalen naar augmented reality?

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Of laat je telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.