De 20 beste AR apps op een rij

Er komen steeds meer augmented reality apps voor verschillende smartglasses zoals de Realwear, smartphones zoals de Samsung Galaxy toestellen en tablet AR apps zoals de Apple iPad.

Op dit moment betreft het vaak nog demo’s, eenvoudige testen die ontwikkelaars delen met een kort filmpje online of een app die niet helemaal goed werkt. Toch zijn er al flink wat AR apps te vinden in de diverse app stores, voor zowel de zakelijke markt als de consument. En veel van deze apps zijn zelfs gratis te downloaden en vrij te gebruiken.

Hoewel de markt voor AR hardware en software in 2017 is een stroomversnelling is gekomen zijn er al apps die in 2009 uitkwamen. Sommige worden nog steeds onderhouden, andere apps zijn een beetje in de vergetelheid geraakt.

Op deze pagina vind je de 20 beste AR apps op een rij, voor verschillende systemen en met uiteenlopende toepassingen. Er zitten ongetwijfeld een paar interessante AR apps voor je bij om uit te proberen.

1. Atheer AiR Enterprise

Atheer heeft de AiR Enterprise software aangepast voor gebruik met Android tablets. Daarvoor was deze zakelijke AR Atheer - beste ar appssoftware alleen geschikt voor AR brillen van bedrijven als ODG, Vuzix, Epson en Google. De tablet versie biedt nieuwe mogelijkheden zoals met meerdere personen tegelijkertijd op het scherm kijken, een AR bril is voor gebruik door één persoon gemaakt.

De Atheer AiR software werkt op basis van gebaren om handsfree werken mogelijk te maken, met de tablet versie zal de navigatie vooral via het beeldscherm verlopen. Door het systeem op meerdere apparaten uit te brengen kunnen verschillende toepassingen geïntegreerd worden binnen één systeem.

2. BMW i Visualiser

Wanneer je een nieuwe BMW hebt gekocht en nog een tijdje moet wachten op de levering kun je vrienden en familie alvast een voorproefje geven. Tenminste, als je een smartphone hebt die Tango ondersteunt, het AR platform van Google. Met de BMW i Visualiser app kun je een virtuele BMW op ware grootte projecteren op straat, of in de huiskamer.

Je kunt helemaal rond de auto lopen, het interieur tot in detail bekijken en verschillende opties en kleuren kiezen. Het lijkt net alsof de auto echt voor je staat, alleen de geur van een nieuw auto interieur ontbreekt nog!

Er zijn ook soortgelijke presentaties van andere merken die met een tracker kaartje op papier werken, deze BMW Tango versie is veel nauwkeuriger door de speciale 3D sensors in de smartphone of tablet.

3. Facebook Camera

maxresdefault 2 - beste ar apps

Facebook - beste ar appsNee, echt origineel is de Facebook camera niet, de AR studio is wel een bijzondere toevoeging. Je kunt met deze software zelf nieuwe augmented reality filters maken. Dit zijn niet zomaar plaatjes over het beeld, je kunt ook brillen en baarden tekenen die perfect op een bewegend gezicht blijven “plakken”.

Met AR studio wil Facebook de gebruiker in de gelegenheid stellen zelf creatieve nieuwe filters te ontwerpen zonder dat je hoeft te programmeren. Apple heeft ook een camera app uitgebracht met filters maar die is in vergelijking met de Facebook Camera nog vrij beperkt en werkt alleen op iPhone toestellen.

4. Filter AR bril

cannes lions samsung gear vr 960 - beste ar apps

De Gear VR is een virtual reality bril van Samsung. Zoals de naam al aangeeft is het geen augmented reality, toch kun je deFilter 1 - beste ar apps camera gebruiken om het videobeeld realtime van een filter te voorzien. De app heeft meer dan honderd verschillende filters, van een eenvoudige kleur tot heel bijzondere effecten.

Je kunt met de ingebouwde camera functie in de app foto’s nemen van de wereld om je heen met AR filter. De oorspronkelijke naam van deze app was “Spectacle”, nog voor Snap op de markt kwam met hun eigen AR bril “Spectacles”. Filter behoort tot de weinige AR apps voor de Gear VR, de front camera wordt zelden gebruikt voor deze headset op basis van Samsung hardware en Oculus software.

5. Google Translate

Google Translate for iOS Japanese Word Lens - beste ar apps

Deze app is onmisbaar wanneer je in het buitenland op vakantie gaat naar een land waar je de taal niet spreekt. Maar steeds teksten typen gaat moeizaam, daarom hebben ze een augmented reality functie toegevoegd. De app kan teksten herkennen in de originele taal en vervolgens de vertaling laten zien.

Een interessante toevoeging is de manier waarop een bord op straat een andere taal krijgt. Je ziet dus niet alleen de tekst op je beeldscherm, je ziet de tekst alsof het originele bord of de poster in de taal naar keuze is geschreven.

Naarmate de technologie verbetert kun je met een AR bril door elke stad in de wereld lopen en alle borden in jouw taal bekijken.

6. IKEA meubels testen in huis

We noemen de IKEA app omdat ze hun best hebben gedaan om een Zweedse familie op een grappige (maar hopeloos knullige) wijze in beeld te brengen voor de commercial, maar IKEA is zeker niet de eerst en enige met een app om meubels met augmented reality te bekijken.

Amikasa heeft een soortgelijke app ontwikkeld waar ook Bol.com gebruik van maakt, en Wayfair in Amerika heeft al 40.000 meubelstukken als 3D objecten beschikbaar gesteld om virtueel in jouw huiskamer neer te zetten.

Wayfair gebruikt hiervoor het Tango platform dat meer mogelijkheden biedt, maar het aantal mensen met een toestel dat geschikt is voor Tango is nog beperkt.

7. INKHUNTER

abcd - beste ar apps

Een tatoeage uitkiezen doe je niet zomaar, je loopt er je hele leven mee rond. Een afbeelding kan er prachtig  uitzien op papier, maar hoe zou het zijn wanneer je dit design op je rechterbil hebt staan?

Met INKHUNTER kun je tatoeages uitzoeken en via AR op je eigen lichaam projecteren. Zo kun je nauwkeurig bepalen waar de tatoeage moet komen, het is ook verstandig om vooraf even de spelling te controleren.

Je kunt kiezen uit standaard afbeeldingen of je eigen ontwerp aan de bibliotheek toevoegen. INKHUNTER werkt met een marker, dat zijn enkele lijntjes die je op je lichaam tekent als je realtime een tattoo wilt weergeven. Je kunt ook een tattoo handmatig plaatsen en een foto exporteren.

8. Makeup Genius

Loreal - beste ar appsJe hoeft niet meer naar de winkel om de laatste make-up trends uit te testen met de L’Oréal Makeup Genius app. Je vindt hier het complete assortiment producten van dit bekende cosmetica merk die je uit kunt testen.

Jouw smartphone wordt een make-up spiegel, je kiest bijvoorbeeld een lipstick of oogschaduw en test of de kleuren bij je passen. Wanneer je tevreden bent kun je de producten direct bestellen.

De app kan bewegingen in het gezicht nauwkeurig volgen zodat het echt lijkt alsof je de make-up draagt. Er zijn meer virtuele make-up apps, L’Oréal werkt met de echte producten die ze verkopen, al kan de kleur op het beeldscherm altijd een beetje afwijken. Goudkleurig is bijvoorbeeld niet goed te zien op een beeldscherm.

9. Mind Mapping

 

Deze app voor de Microsoft HoloLens kan Mindmapping weleens helemaal vernieuwen. In een Mindmap deel je ideeën en gedachten in via tekstballonnen die aan elkaar gekoppeld zijn met lijnen. Digitaal werkt al beter dan de papieren versie, met deze augmented reality versie wordt het echt tastbaar.

Hoewel dit het eerste product in zijn soort is en nog veel lijkt op de traditionele manier van werken, zou je met de HoloLens 3D ook Mindmaps kunnen maken met diepte. Je kunt ook het schema helemaal om je heen maken zodat je een gedachtenkaart in 360 graden om je heen kunt zien.

De HoloLens app is nu nog wat beperkt, maar dit is een toepassing die perfect aansluit op de mogelijkheden van AR hardware.

10. ROAR

https://youtu.be/Ab7ZMC2giuo

Albert Heijn heeft onlangs een app uitgebracht waarmee je een aantal producten kunt scannen en daar vervolgens meer informatie over krijgt.

ROAR doet het al jaren, en met veel meer producten. Je kunt een pak koekjes scannen en direct zien hoeveel calorieën je per koekje binnen zult krijgen. Je kunt ook posters scannen en andere objecten om je heen.

Daarmee lijkt deze dienst veel op het Nederlandse Layar, maar dan meer gericht op producten in de winkel. In Nederland is ROAR niet zo bekend waardoor de app wat minder effectief is voor ons.

11. Snapchat World Lenses

Met de AR bril van Snap kun je stickers plakken op korte videoclips, Word Lenses biedt je nog meer mogelijkheden om echte situaties op te vrolijken met kleurrijke objecten zoals animerende regenbogen en bloemen die voor je voeten tot bloei komen.

Je kunt de objecten overal in beeld zetten, zoals virtuele regenwolken boven mensen met een paraplu. Jij hebt de regie in handen. Er wordt ook rekening gehouden met perspectief waarmee de objecten echt onderdeel lijken te zijn van de werkelijkheid.

Snapchat wil de komende tijd meer AR producten en diensten lanceren terwijl concurrent Facebook zich vooral richt op virtual reality.

12. Stickar

Naast Filter is dit de tweede AR applicatie voor de Gear VR. Het is al een wat oudere app die gebruikt maakt van de camera in een Samsung Galaxy toestel. Net zoals de maskers van Snapchat en Facebook legt Stickar ook grappige maskers over live video heen.

Alleen zijn het bij Stickar platte afbeeldingen terwijl de andere apps meer virtuele make-up filters zijn die op de huid liggen en gezichtsuitdrukkingen volgen. De plaatjes kun ook animeren.

Het is een al wat oudere app uit de begintijd van de Gear VR. Hoewel nieuwere apps technisch gezien beter zijn, hebben deze eenvoudige stickers wel een geheel eigen karakter.

13. Virtuele televisiestudio

Dit is een professionele toepassing die je waarschijnlijk wel ooit op de televisie hebt gezien. Een kale studio wordt middels augmented reality ingericht met bijvoorbeeld statistieken, afbeeldingen, video en andere zaken. De Avid RealSet is een dergelijk product, je hebt ook de Vizrt Viz Virtual Studio en InifinitySet.

Vroeger had je eigenlijk alleen statische plaatjes in de hoek zoals bij het journaal, tegenwoordig lijken de grafische elementen echt deel uit te maken van de studio. Deze technologie kan gecombineerd worden met greenscreen zodat de presentatoren in een groene studio op groene stoeltjes kunnen plaatsnemen terwijl het op televisie een complete studio lijkt.

14. WallaMe

Vroeger had je pennen met onzichtbare inkt die je met een speciale stift zichtbaar kon maken, nu hebben we WallaMe waarmee je onzichtbare graffiti op de muren kunt tekenen die je alleen met de app zichtbaar kunt maken. Op de kaart zie je locaties waar jouw vrienden een boodschap hebben achtergelaten. Op de juiste GPS locatie kun je de smartphone camera richten op de muur, en de geheime boodschap zal op het beeldscherm verschijnen. Een leuke en moderne variant van spoorzoekertje spelen!

15. Wikitude

Wikitude - beste ar appsEen augmented reality versie van Wikipedia, zo kun je de AR browser Wikitude waarschijnlijk het beste omschrijven. Het is ook een personal assistant, want deze browser kan je naar interessante locaties brengen en direct recensies tonen van hotels, cafés en restaurants. Er zijn ook enkele AR spelletjes ingebouwd om je geen moment te vervelen.

Net als ROAR heeft deze app ook veel functies die we kennen van Layar, het is waarschijnlijk dat deze functies binnenkort standaard deel uit zullen maken van smartphones. Zo kan Google deze mogelijkheden in hun zoekmachine toepassen, Apple zou het kunnen koppelen aan de virtuele assistent Siri.

Hoe bekijk je Augmented Reality?

De apps op deze pagina zijn soms op één specifiek systeem te gebruiken, en soms ook op meerdere systemen.

Er zijn ook apps die eerst uitkomen op het ene systeem en vervolgens de overstap maken naar andere systemen.

Om AR te gebruiken heb je meestal een smartphone nodig op basis van het Apple iOS systeem of Google Android. Niet elk systeem heeft hetzelfde aanbod, hoewel sommige apps wel op beide systemen verkrijgbaar zijn.

Je hebt vaak niet eens het nieuwste of snelste toestel nodig om de augmented reality apps te gebruiken. Apps die gebruik maken van Tango werken alleen op smartphones, phablets en tablets met de juiste hardware zoals de Lenovo Phab 2 Pro en de ZenFone AR. Bij HoloLens apps is de keuze nog beperkter, alleen de Microsoft HoloLens is geschikt voor deze apps vanwege de technische eisen.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.