Virtual reality wordt steeds vaker ingezet voor het trainen van personeel. Opleiden met VR is effectief, kan overal en altijd en heeft relatief lage kosten. In dit artikel vind je inspirerende voorbeelden van VR trainingen voor verschillende branches.
Automotive
BMW | Automotive VR Training
BMW gebruikt virtual reality om zijn werknemers te trainen in design en prototyping. Managers worden digitaal opgeleid, zodat ze hun kennis kunnen overdragen op het personeel.
Werknemers leren onder meer hoe ze fabrieken efficiënter kunnen inrichten met behulp van lean manufacturing.
Het automerk maakt gebruik van 3D-scanning om een realistische setting te creëren, en de feedback van deelnemers wordt verwerkt om de trainingen na verloop van tijd te verbeteren.
Peugeot | Veiligheidstraining
In dit voorbeeld wordt personeel Peugeot opgeleid om zo efficiënt mogelijk te werken met behoud van een hoog veiligheidsniveau. Het doel is om een werkomgeving te creëren die gezond, veilig en productief is.
Deelnemers aan de virtual reality veiligheidstraining bezoeken een fysiotherapeut om onder andere te leren om de juiste werkhouding in fysiek en mentale vorm te creëren. Er worden ook soft skills-trainingen gegeven om te helpen bij de communicatie met collega’s.
De training bestaat uit interactieve 360-graden films met meerkeuzevragen die gebruikers kunnen beantwoorden door middel van spraak.
Peugeot beweert dat het personeel voortdurend wordt gestimuleerd en meer betrokken raakt, waardoor de informatie beter wordt vastgehouden.
Meer dan veertigduizend medewerkers hebben les gekregen dankzij de training, die nu in vijf landen beschikbaar is en 60 verschillende opties omvat. Een geweldig voorbeeld van vr training waarbij na succes wordt opgeschaald.
Audi | VR Training Logistiek
Personeel van Audi moet zorgvuldig werken met complexe systemen en fouten komen vaak voor. Daarom gebruikt de autofabrikant virtual reality om het aantal fouten terug te dringen.
Audi ontwikkelt een software development kit (SDK) waarmee afdelingen hun eigen trainingen kunnen maken zonder dat ze iets van programmeren hoeven te weten.
Standaardmethoden zoals ‘verwijder het onderdeel’, ‘draai de schroef vast’ en ‘plaats het onderdeel’ kunnen worden gekoppeld aan verschillende scenario’s.
In dit voorbeeld van vr training leren medewerkers in virtual reality met behulp van een ‘pick by light’ technologie om de juiste onderdelen te selecteren en te assembleren. Naarmate de werknemer zich ontwikkelt, wordt de ‘pick by light’ instructie uitdagender.
Volkswagen | Assemblage VR-Training
Personeel van Volkswagen moet vaak lange afstanden afleggen voor trainingen, wat het leerproces vertraagt. Daarom gebruikt de organisatie virtual reality om medewerkers overal en altijd te trainen.
In virtual reality simulaties voeren medewerkers taken uit zoals het monteren van een deur of een rem. Naast montage trainingen zijn er ook simulaties ontwikkeld voor klantenservice en oriëntatie van nieuwe medewerkers.
Tijdens de opleiding kijkt iemand mee en geeft advies en verbeterpunten. Dit verhoogt de effectiviteit, biedt ruimte voor evaluatie het doorvoeren van verbeteringen.
In totaal heeft Volkswagen meer dan 30 verschillende opdrachten ontwikkeld en meer dan tienduizend medewerkers getraind. De schaalbaarheid van dit voorbeeld van virtual reality training zorgt voor een efficiënt proces en goedkopere training.
Defensie
SimX | Air Force | Medische VR-Training
SimX werkt samen met de US Air Force (USAF) en de US Space Force (USSF) om unieke trainingssystemen voor speciale operaties te ontwikkelen. Het Virtual Advancement of Learning and Operational Readiness contract tussen beide partijen maakt deel uit van het Virtual Advancement of Learning and Operational Readiness programma (VALOR).
Medische transfers tussen verschillende zorgteams maken deel uit van de VR-opleiding. Het is een training die plaatsvindt in een realistische setting, zoals operaties in het midden van de nacht. Bij de USAF en USSF is er ook VR medische simulatietraining voor geneeskunde aan boord tijdens lucht- en ruimte operaties.
De USAF en USSF leren tijdens de trainingssessies de juiste medische methoden, strategieën en protocollen kennen. Het hoofddoel is alle speciale operatie troepen inzicht te geven in de medische behandeling in het veld. SimX zet zijn pas verworven capaciteiten in op huidige locaties in de Verenigde Staten, Europa en Azië.
Gezondheiszorg
Bennett Medical Center | AR Wervelkolom Operaties
Bij meer dan 10 operaties hebben wervelkolom artsen van Health’s Bennett Medical Center in Stamford, Connecticut, gebruik gemaakt van augmented reality. Op 28 januari 2021 voerde de directeur van het augmented reality-programma voor de wervelkolom de eerste operatie uit waarbij deze benadering werd gebruikt.
De technologie omvat een headset waarmee de chirurg in het lichaam van de patiënt kan kijken alsof hij of zij röntgen zicht heeft. Tijdens de operatie kijkt de chirurg naar de patiënt in plaats van naar een scherm dankzij de hoofdbedekking.
De nieuwe technologie, volgens directeur Sandhu, maakt het mogelijk om uiterst nauwkeurig te opereren. “De technologie stelt ons in staat om in het weefsel van een patiënt te kijken,” legde Sandhu uit. De enige faciliteit in de omgeving die AR wervelkolom chirurgie doet is Bennett Medical Center.
Corona Fryslân | Corona VR-Training
De Friese zorginstellingen werken samen aan een virtual reality-training om zorgprofessionals beter voor te bereiden op de tweede Corona Golf.
Zij leren tijdens de cursus over hygiëne, bescherming tegen de buitenwereld, maar ook hoe om te gaan met familieleden. De deelnemers leren symptomen te herkennen en moeten vervolgens de juiste stappen ondernemen na feedback te hebben gekregen.
De belangrijkste voordelen van de opleiding zijn volgens de deelnemers het realisme en het onder druk moeten presteren. De training is inmiddels door 120 medewerkers afgerond en er is belangstelling uit andere delen van het land voor deze virtual reality onboarding.
LA Hospital | Trauma VR-Training
Het kinderziekenhuis van Los Angeles besteedt elk jaar ongeveer een half miljoen dollar aan de opleiding van artsen met oefenmodellen. De arts oefent slechts de helft van de 2 uur durende trainingssessie. De VR-training is ontworpen om deze procedure efficiënter te maken.
Studenten oefenen tijdens de virtual reality-training met virtuele patiënten en medewerkers die in realtime reageren op beslissingen. Om dicht bij de praktijk te blijven, zijn de scenario’s gebaseerd op bestaande casestudy’s. Onverwachte scenario’s kunnen ook worden geïmplementeerd om studenten scherp te houden tijdens de training.
De opleiding stelt het ziekenhuis in staat flexibeler te zijn en zijn middelen beter te gebruiken. Hoewel zij niet in dezelfde ruimte zijn als de anderen, kunnen de studenten regelmatiger trainen in realistische omstandigheden. Dit maakt een grotere flexibiliteit en een sneller leerproces mogelijk.
Amphia, MMC & Spaarne | Zorgmedewerkers VR-Training
Nog een voorbeeld van een Nederlandse VR Training. Het Amphia Ziekenhuis, het Máxima Medisch Centrum en het Spaarne Gasthuis werken samen op risicovolle gebieden als bevallingen, operaties en kanker om medewerkers te trainen. Het doel is om moeilijke scenario’s op een veilige manier na te bootsen en tegelijkertijd de voorlichting aan patiënten te verbeteren.
Deelnemers zullen werken met ‘VIBE’ virtuele avatars die scenario’s met patiënten en collega’s zullen naspelen. De avatars gebruiken spraak en gezichtsuitdrukkingen om te communiceren, zijn zelflerend, en kunnen reageren op vragen. Succes kan worden gemonitord met behulp van een avatar, en de verzamelde gegevens kunnen worden gebruikt om de virtuele training te verbeteren.
Wanneer werknemers vrije tijd hebben, kunnen ze zelfstandig trainen. Dit geeft afdelingen meer flexibiliteit en vermindert de hoeveelheid werk die zij moeten doen. Bovendien is de vergaarde kennis gemakkelijk overdraagbaar tussen bedrijven.
Uconn Health | Chirurgen VR-Training
Chirurgen van Ucon Health worden opgeleid op lijken die maar één keer gebruikt worden. Dit is inefficiënt, tijdrovend en kostbaar. Daarom wordt virtual reality gebruikt om training te geven onafhankelijk van de plek tegen een fractie van de kosten.
De applicatie, die is gemaakt voor de Oculus Quest 2, bevat zes verschillende moeilijkheidsniveaus van levensechte ervaringen. De virtual reality-training maakt gebruik van een “double loop”-techniek, waarbij het geleerde vervolgens wordt toegepast op dezelfde activiteit.
Vanuit de virtuele leeromgeving houdt de instructeur de leerlingen in de gaten en geeft hij aanwijzingen.
Volgens studies gaat deze vorm van leren 570 procent sneller dan het traditionele leren. Bovendien wordt het risico verminderd, waardoor de leerling regelmatiger kan trainen en oefenen met omstandigheden die voorheen alleen in echte scenario’s mogelijk waren.
Erasmus MC | Artsen VR-Training
Het Erasmus MC gaat vanaf oktober 2021 in virtual reality oefenen met de zeldzame en acute situatie van een reanimatie na een openhartoperatie.
In de virtuele wereld ziet de art de patiënt voor hem liggen. Samen met zijn team dient hij alle stappen van het protocol voor reanimatie na hartchirurgie te doorlopen. In de ‘echte’ wereld is er weinig ruimte voor training met zo’n situatie, aangezien er snel gehandeld moet worden.
Met behulp van dit soort VR-trainingen hoeven er geen groepssessies meer georganiseerd te worden, maar kan er in de eigen tijd geoefend worden.
Politie & Leger
Fort Myers Police Department | VR Simulatie
Virtual reality wordt gebruikt door politieagenten in Fort Myers, Florida, om hen te helpen beter onder druk te opereren en zich voor te bereiden op het ergste. De simulatie plaatst agenten in levensbedreigende omstandigheden, zoals het leren omgaan met verslaafden en bewoners die psychische problemen hebben.
Van het kunnen voelen van een taser tot het converseren met een persoon die bijna agressief is. Het doel van de training is om de agressieve persoon te kalmeren en escalatie op een juiste manier te voorkomen.
De vr simulatie is volgens de politie van Fort Myers zo nauwkeurig als het dagelijks leven van een agent maar kan zijn. De politie van Fort Myers is een van de slechts twee instanties in het land die deze technologie gebruiken. Uiteindelijk zullen meer instanties in Florida dit voorbeeld volgen.
Politie Antwerpen | VR-Simulatie
De Antwerpse politie gebruikt virtual reality om zo het gevoel van etnisch geprofileerd te worden bij de burger tegen te gaan. Zo leren zij bijvoorbeeld iemand op correcte wijze fouilleren.
In de VR-training komen de inspecteurs voor levensechte scenario’s te staan. Zo moeten ze bijvoorbeeld de keuze maken om een groepje jongeren of een vrouw met kinderwagen staande te houden. Lees hier meer over hoe de politie virtual reality inzet.
Dankzij de VR-trainingen kunnen de agenten zich beter inleven in de burger, omdat de training inzicht geeft in welke impact welke soort aanpak heeft op een gecontroleerd persoon.
Politieacademie | Multiplayer VR Training
Wij ontwikkelde een multiplayer virtual reality training waarbij cursisten en docenten alleen of samen kunnen oefenen bij het verrichten van sporenonderzoek.
Deelnemers kunnen realistische scenario’s op een veilige manier oefenen. Ze lopen geen risico’s en worden zelfverzekerder in de handelingen.
Luchtbasis Security | Geweldsinzet
Op de Hill Air Force Base gebruiken beveiligers virtual reality om te trainen hoe ze moeten handelen in situaties onder hoge druk.
In deze trainingscenario’s is het belangrijk te weten wanneer geweld moet worden gebruikt en wanneer niet. Het is mogelijk dat de digitale personages agressief worden of geweld gebruiken. Hier moet adequaat op gereageerd worden.
Het consequent trainen op het nemen van de juiste beslissingen is cruciaal voor het personeel van de vliegbasis.
Sacramento Police Department | Politie VR-Training
Virtual reality wordt gebruikt door politieagenten in Sacramento, Californië, om te leren omgaan met impliciete vooroordelen zoals huidskleur.
De virtuele training combineert scenario’s waarmee agenten op straat te maken zouden krijgen met vaardigheden die in de standaard trainingssessie worden aangeleerd. Agenten worden tijdens de training geconfronteerd met een persoon met een donkere huidskleur. Supervisors onderzoeken of agenten tijdens de training anders reageren op mensen met een donkere huidskleur dan op blanke burgers.
De gesimuleerde training vindt plaats in Sacramento om de politiemensen een echte ervaring te geven. De virtuele scenario’s worden vervolgens herhaald, zodat andere agenten kunnen zien wat werkte en wat niet.
City of Austin | Hulpverleners VR-Training
Hulpverleners kunnen niet hands-on trainen vanwege de uitbraak van Covid-19, maar de training uitstellen is geen optie voor de eerste hulpverleners. Daarom is de stad Austin in de Verenigde Staten een samenwerking aangegaan met het virtual-reality bedrijf ATS om hulpverleners te onderwijzen.
Tijdens een just-in-time training leert het personeel hoe het ambulancevoertuig moet worden bestuurd, waar alle apparatuur zich bevindt en hoe deze moet worden beheerd. Ze leren ook wat ze moeten doen bij een ongeval met meerdere slachtoffers, zoals een verkeersongeval waarbij een bus betrokken is. Ze leren hoe ze een probleem moeten beoordelen, prioriteiten moeten stellen en de nodige protocollen moeten toepassen.
Tijdens de ontwikkeling van de cursus werd onderzoek gedaan waaruit bleek dat mensen informatie beter vasthielden en minder fouten maakten na het volgen van de training. Deelnemers leerden sneller van een virtuele training dan degenen die een face-to-face training hadden gekregen.
Logistiek
DB Schenker | Heftruck VR-Training
DB Schenker besteedt veel tijd aan de opleiding van vorkheftruckbestuurders. Naast de opleiding moeten de medewerkers vertrouwd zijn met de reële opslagomgeving van de site. DB Schenker pakt beide zaken tegelijk aan via virtual reality.
In dit voorbeeld van vr training zit de werknemer in een vorkheftruck simulatie, waarbij hij of zij achter het stuur zit terwijl hij of zij een VR-bril draagt en een opslagruimte bekijkt.
De training stimuleert hachelijke omstandigheden die in de echte wereld moeilijk te oefenen zijn. De werknemer leert hoe hij een vorkheftruck moet bedienen en wat de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en regels zijn.
Medewerkers kunnen door de training sneller een vorkheftruck bedienen en hebben inzicht in hoe een warenhuis werkt. DB Schenker is van plan de training uit te breiden en over de hele wereld te gebruiken.
NS | Perronmedewerkers VR-Training
Door het drukke verkeer op en rond het spoor verliezen NS-medewerkers in de trein of op perrons regelmatig hun richtingsgevoel. Daarom wil NS zijn medewerkers trainen, zodat ze beter het overzicht kunnen bewaren en effectiever kunnen reageren in onvoorziene situaties.
In de game is een treinstation in 3D nagebouwd en krijgen medewerkers virtual reality veiligheidsinstructie. Medewerkers komen tijdens de training in reële situaties terecht, zoals het opvangen van een reiziger die staat te popelen om het openbaar vervoer te nemen. Het is de verantwoordelijkheid van de medewerkers om hier op de juiste manier op te reageren.
De werknemers van NS hebben positief gereageerd op de training. Zij geven aan dat virtual reality training instructiever is en serieuzer wordt genomen dan eerdere rollenspellen.
DHL | Logistieke VR-Training
DHL streeft ernaar het laden van goederen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen om geld en ruimte te besparen. Daarom heeft het bedrijf besloten logistieke medewerkers te onderwijzen met behulp van een ‘Cargo Loading VR Simulation’.
Medewerkers leren tijdens de training hoe ze pakketten zo efficiënt mogelijk kunnen ordenen, en de applicatie labelt elke ongebruikte ruimte zodat de medewerker kan zien waar hij ruimte laat.
De training heeft een tijdsbeperking en een leaderboard met de tijden van andere medewerkers erop, waardoor het team gemotiveerd blijft om te trainen en te verbeteren.
Virtual reality-training verbeterde de prestaties van werknemers en verminderde de belasting in 99 procent van de gevallen. DHL gebruikt nu minder wagens om meer pakketten te vervoeren, waardoor de CO2-uitstoot en de kosten dalen.
Luchtvaart
Boeing | Astronaut VR-Training
In 2021 zal Boeing NASA-astronauten naar het internationale ruimtestation brengen. Een astronaut die zich voorbereidt op een ruimtemissie moet een uitgebreide training ondergaan. Hiervoor heeft Boeing gebruik gemaakt van virtual reality.
Dankzij de verbeterde resoluties van VR-headsets is het mogelijk om een cockpit te bouwen die scherp genoeg is om te lezen. In de virtual reality-trainingslessen van Boeing komen alle facetten van de missie van de astronauten aan bod, van opstijgen tot landen en alles daartussenin.
Het is van cruciaal belang om alle knoppen en schakelaars in de cockpit te kunnen lezen, wat nu mogelijk is dankzij de Varjo headset. Het voordeel van virtual reality training is dat astronauten vanaf elke plek kunnen trainen. Boeing verzorgt virtual reality-training voor astronauten en verwacht dat dezelfde technologie in de toekomst ook op andere vliegtuigen en veiligheidsscenario’s zal worden toegepast.
Avietra | Cabinepersoneel VR-Training
Avietra is gespecialiseerd in veiligheidstraining voor luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf biedt virtual reality-training omgevingen met “ongeëvenaard realisme en immersie”.
Werknemers worden getraind in een virtual reality simulatie van een vliegtuigcabine. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de voorbereidingen voor de vlucht, het instapproces en nood- en veiligheidstraining, zoals evacuatie en brand. De trainer kan de simulaties aanpassen aan de specifieke trainingsbehoeften van de luchtvaartmaatschappij.
Gebleken is dat virtual reality-veiligheidstraining succesvoller is dan traditionele leermethoden. Bovendien wordt door training in virtual reality minder tijd besteed aan fysieke simulaties. Avietra’s VR training wordt gebruikt door grote luchtvaartmaatschappijen zoals Qatar Airways, Lufthansa, en American Airlines.
Airbus | Engine VR-Training
Er zijn tal van opleidings voorschriften in de luchtvaartsector. Dat maakt het effectief, maar het is ook ongelooflijk kostbaar en tijdrovend. Daarom heeft Airbus, in samenwerking met Air France Industries en KLM Engineering, een virtual reality-training gecreëerd om het onderhoud van motoren te optimaliseren.
De virtual reality-training is gemaakt op basis van echte vliegtuig onderhoudsprocessen en omstandigheden. De virtuele training voor motoronderhoud wordt momenteel gebruikt voor de Airbus A320 en is gemakkelijk te vertalen naar andere types.
Tijdens de opleiding moet de cursist een realistisch probleem oplossen, zoals het vervangen van een motoronderdeel. De cursist kan onderdelen optillen, verplaatsen en vervangen met behulp van virtual reality.
De training is niet locatiegebonden, dus er zijn geen dure simulatoren nodig. Hierdoor is VR-simulatie een haalbaar alternatief voor traditionele training, die zowel kostbaar als moeilijk te verkrijgen is.
Rolls Royce | Aviation Engineers VR-Training
Rolls Royce, een fabrikant van ‘s werelds grootste vliegtuigmotoren, wil extra werknemers werven om de jaarlijkse toename van het vliegverkeer bij te benen.
Tijdens de Rolls Royce virtuele opleiding, oefenen monteurs met het bevestigen van de motor aan een vliegtuig en met het monteren van afzonderlijke onderdelen. Het belangrijkste voordeel van de opleiding is dat de motor niet fysiek aanwezig hoeft te zijn en dat het niet locatiegebonden is.
VR-training maakt een grotere flexibiliteit en efficiëntie bij het leren mogelijk. Zelfs als ze niet in dezelfde ruimte zijn als de anderen, kunnen technici regelmatiger trainen in herhalende omstandigheden.
Dit zorgt voor meer flexibiliteit en een snellere leercurve. Voor de monteurs creëert de VR-simulatie een werk gebaseerde leeromgeving waarin zij vaker kunnen trainen en sneller kunnen leren.
KLM | Piloten VR-Training
KLM heeft voor haar dochteronderneming Cityhopper een virtual reality-training ontwikkeld voor piloten die korte afstanden vliegen.
De training is opgedeeld in drie fasen, waarvan de eerste een virtuele cockpit is waarin de piloot kennismaakt met het vliegtuig en de besturing. De piloot zit achter het stuur in het tweede gedeelte van de film, dat een 360-graden video is. Ten slotte loopt de piloot door en rond het vliegtuig in een virtuele walk-through die uit 360- graden beelden bestaat.
Dankzij virtual reality-simulaties is de opleiding toegankelijker omdat piloten er ook buiten het klaslokaal of de simulator gebruik van kunnen maken.
Door het gebruik van vliegtuigen te vermijden, maakt virtual reality training een efficiënter gebruik van tijd en kostenbesparingen mogelijk. De training is gunstig voor piloten en daarom wil KLM dat het door het EASA wordt gecertificeerd.
Virtual reality training zal volgens de luchtvaartmaatschappij de plaats innemen van sommige traditionele trainingen, zoals klassikale instructie en tekstboek leren.
Offshore
MAN | Motor Engine VR-Training
Het is moeilijk om bij de Arctic Offshore Patrol Ships van MAN te komen, wat training een uitdaging maakt. De oplossing is een virtuele ‘machinekamer’, waar MAN’s medewerkers digitaal training kunnen krijgen.
Medewerkers lopen tijdens de training in 360-graden rond de motoren en bestuderen elk detail. Medewerkers van MAN kunnen de motor uit elkaar halen en ontdekken uit welke onderdelen de motor is opgebouwd. Medewerkers ervaren tijdens de training het omgaan met meer dan 20 verschillende defecten.
De virtual reality-training stelt MAN-medewerkers in staat om de meest cruciale onderdelen aan wal onder de knie te krijgen. Hierdoor is het personeel beter voorbereid om offshore te handelen, wat geld bespaart.
BP | Offshore VR-Training
Veilig werken is van cruciaal belang op offshore-platforms, maar het is moeilijk om hiervoor op land te trainen. Daarom maakt BP gebruik van virtual reality-training om personeel efficiënt en ter plekke te trainen.
Het personeel leert moeilijke procedures in een veilige omgeving in de meeslepende simulatieomgeving, zodat ze veilig belangrijke taken kunnen oefenen. Het personeel leert effectief te communiceren en menselijke fouten te vermijden. BP verbetert de training door na te gaan welke onderdelen van de training de meeste fouten vertonen.
Duizenden personeelsleden hebben effectief onderricht gekregen, waardoor het werk op de boorplatforms veiliger is geworden. De virtual reality-veiligheidstraining van BP is zo succesvol geweest dat hij nu ook bij andere projecten wordt gebruikt.
Siemens | Offshore Wind Turbines VR-Training
Siemens AG is een Duits industrieel bedrijf dat gespecialiseerd is in de offshore-installatie van windturbines en rotorbladen. Omdat trainen bij een turbine de installatie belemmert, is virtual reality de ideale manier om te trainen voor een constructiefout of -storing.
Een Jeannette-kraan wordt gebruikt om de installatie van een van de bladen van een windturbine na te bootsen. Trainingsscenario’s, weersomstandigheden en windsnelheden kunnen allemaal worden veranderd in de VR-simulatie, wat de complexiteit van de taak beïnvloedt.
Het dient als een uitstekende warming-up voor werknemers voordat ze offshore gaan. Werknemers werken en communiceren door deze succesvolle aanpak beter samen, maken minder fouten en doen dat goedkoper.
Safeway | Offshore VR-Simulatie
Safeway, een bedrijf dat gespecialiseerd is in wagenparkbeheer en engineering, had een snelle en efficiënte aanpak nodig om nieuwe werknemers te werven. Omdat de opleiding alleen op de machine kon plaatsvinden, was dat onhandig en tijdrovend, daarom was VR de enige optie.
Met behulp van een systeem transporteert Safeway personeel en voorraden van het station naar de chip. Deze activiteiten, zoals telescopen en het vervoer van mensen en dieren, worden voor hen gemakkelijker gemaakt met VR Owl. De virtual reality-simulatie wordt bestuurd door een laptop en twee joysticks, waardoor de opstelling eenvoudig en kosteneffectief is.
Hierdoor zijn de reiskosten lager en worden de middelen efficiënter gebruikt. Meer dan 50 nieuwe personeelsleden zullen worden opgeleid, evenals bestaande personeelsleden die een cursus zullen krijgen. Dankzij de VR-simulatie is er minder personeel en uitrusting nodig, waardoor de kosten dalen en het milieu minder wordt belast.