Met de opkomst van digitale avatars, blockchain, virtual reality en augmented reality zal de metaverse een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we werken, spelen en leven. Van grondbezit tot het opzetten van een virtuele winkel, de mogelijkheden zijn oneindig.
In dit artikel verkennen wij de 5 beste business cases van de Metaverse.
Onboarding in de Metaverse
Een nieuwe werknemer vertrouwd maken met de doelstellingen, cultuur en teams van de organisatie kan een lastige taak zijn, vooral voor degenen die op afstand werken. Zonder een effectief oriëntatieproces kunnen nieuwkomers zich geïsoleerd voelen. Bovendien kan te veel papierwerk de hele inwerkperiode eentonig en saai maken.
De Metaverse biedt organisaties de mogelijkheid om hun wervingsproces opnieuw vorm te geven via diverse Metaverse platformen.
Het stelt nieuwe werknemers niet alleen in staat om binnen te stappen in een digitaal 3D ruimtelijk kantoor, maar ook om een 360 graden virtuele tour te maken van hun werkplek. Bovendien kunnen ze zich een beeld vormen van de hele organisatiestructuur, van vergaderzaal tot receptie of pauzeruimte.
Voorbeelden van onboarding in de metaverse
MGM Resort
MGM Resort gebruikt virtual reality-technologie voor een meeslepend onboardingproces en de opleiding van medewerkers. Het VR-proces omvat VR-opleidingsmodules zoals omgaan met lastige klanten, waarbij de opleidingsscenario’s potentiële werknemers informeren over hun vereiste verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van hun taken op MGM-locaties.
Mondelez India
Mondelez India heeft een proefinitiatief voor VR-onboarding gelanceerd om nieuwe werknemers een meeslepende ervaring te bieden.
Met behulp van de VR-headsets van Meta kunnen de deelnemers zien hoe chocolaatjes worden gemaakt en verpakt. Bovendien krijgen ze de kans om een virtuele rondleiding te krijgen in de Mondelez R&D innovatiecentra.
Evenementen
Merken kunnen virtuele evenementen in de metaverse organiseren om hun producten of diensten aan de man te brengen. Merken kunnen virtuele evenementen gebruiken om op een unieke manier in contact te komen met hun publiek en meeslepende ervaringen aan te bieden.
Een van de belangrijkste voordelen van het organiseren van een virtueel evenement ten opzichte van een fysiek evenement is dat er geen grenzen zijn aan het organiseren van een grote bijeenkomst, aangezien de metaverse kan worden uitgebreid.
Bovendien hoeven merken zich geen zorgen te maken over logistiek zoals parkeerruimte, elektrische apparatuur of decorstukken. Binnen een paar klikken kunnen klanten een gigantische virtuele ruimte binnenstappen, met anderen communiceren in hun eigen Avatars en verschillende producten en diensten verkennen.
Voorbeelden van events in de Metaverse
The Fabricant
The Fabricant, een in Nederland gevestigd digitaal modebedrijf sloeg de handen ineen met internationale mode NFT collectie World of Women en metaverse event bedrijf RLTY om een wereldwijd metaverse mode event te houden in Decentraland.
Het driedaagse evenement toonde het beste van Web3 mode in een meeslepende en boeiende wereld en bracht liefhebbers van mode in de metaverse wereld.
Synpulse
Synpulse, een internationaal adviesbureau, heeft een innovatieve prestatie geleverd door zijn inaugurele wereldwijde leadership town hall in de metaverse te organiseren. Het evenement vond plaats op een virtueel “land” en omvatte leiderschapstoespraken, een tentoonstellingsruimte, feestelijke dansen op het (meta)strand en gesimuleerd vuurwerk.
De metaverse stelt personen in staat een 3D-weergave van zichzelf te genereren, bekend als een avatar, die kan deelnemen aan virtuele bijeenkomsten en in contact kan treden met avatars van collega’s.
Productlanceringen in de Metaverse
Merken maken nu gebruik van metaverse technologie om hun product op een veel immersievere en interactievere manier te lanceren, zodat mensen zich in het verhaal kunnen verdiepen in plaats van het alleen maar aan te raken en te voelen.
De metaverse-omgeving stelt merken in staat een 360 graden-functionaliteit aan het product toe te voegen zodat consumenten de dimensies ervan kunnen verkennen en de kenmerken ervan volledig kunnen begrijpen. Daarnaast kunnen merken digitale enquêteformulieren toevoegen voor degenen die het product virtueel hebben geprobeerd om een eerste feedback te krijgen.
Voorbeelden van productlanceringen in de Metaverse
KIA Duitsland
KIA (Duitsland) gebruikt een Metaverse-platform om zijn crossover SUV, de Kia Sportage, te presenteren in een virtuele showroom. Zodra de gebruikers in de showroom zijn geteleporteerd, krijgen ze een glimp van de auto, het interieur en het exterieur, en krijgen ze antwoorden op hun vragen over de auto.
Lacoste
Kledingmerk Lacoste heeft zijn virtuele winkel in de metaverse geopend. De klanten worden door de bek van de krokodil meegenomen naar de showroom waar ze virtuele kleding kunnen kopen.
Enkele leden die deel uitmaken van de Lacoste UNDW3 Web 3.0 gemeenschap en in het bezit zijn van Lacoste NFT krijgen de kans om binnen te stappen in een speciale kamer in een winkel.
Testen en ontwerpen in de Metaverse
Kledingmerk Lacoste heeft zijn virtuele winkel in de metaverse geopend. De klanten worden door de bek van de krokodil meegenomen naar de showroom waar ze virtuele kleding kunnen kopen.
Enkele leden die deel uitmaken van de Lacoste UNDW3 Web 3.0 gemeenschap en in het bezit zijn van Lacoste NFT krijgen de kans om binnen te stappen in een speciale kamer in een winkel.
Honda
Automobielbedrijf Honda ontwerpt zijn nieuwere automodellen in de metaverse. Een dergelijke aanpak heeft tot veel efficiëntieverbeteringen geleid, zoals tijdwinst door snellere iteraties en modelontwikkeling.
De toepassing van VR-technologie door Honda zou kunnen bijdragen tot de duurzaamheid van zijn ontwerpteam, omdat het de behoefte aan vliegreizen vermindert en de productie van fysieke prototypes die uiteindelijk op stortplaatsen zouden kunnen belanden, tot een minimum beperkt.
BMW
De Duitse autofabrikant BMW gebruikt NVIDIA’s Omniverse-platform om een digitale tweeling van zijn fabrieksvloer te creëren en de productietijd en -kosten te optimaliseren.
Door een digitale tweeling van zijn fabriek te creëren, kan BMW virtueel simuleren hoe het is om 300 auto’s op een transportband te hebben lopen en bepalen welke paden in de fabriek het veiligst zijn voor de werknemers tijdens een dienst.
Virtuele showroom
Met de metaverse hebben detailhandelaren de mogelijkheid om zeer realistische digitale replica’s van hun fysieke winkels te creëren en klanten interactieve ervaringen te bieden die de ervaringen in de echte wereld sterk nabootsen. Klanten kunnen gewoon de virtuele winkel binnenlopen in de vorm van virtuele avatars, het product uitzoeken en verkennen en het thuis geleverd krijgen.
Voorbeelden van virtuele showrooms in de Metaverse
Saxx
Saxx, een vooraanstaand merk voor herenkleding, heeft een meeslepende virtuele showroom geopend waarmee shoppers in een digitale omgeving van 360 graden door 3D-items kunnen bladeren.
Wanneer klanten de virtuele winkel betreden, worden ze onmiddellijk meegenomen naar een metaverse omgeving met sneeuw in de woestijn. Een pad met shoppable productdisplays leidt klanten naar een digitale showroom in de open lucht.
Bloomingdale
Een Amerikaanse keten van luxe warenhuizen heeft een virtuele winkel geopend met unieke ruimtes voor merken als Chanel, Ralph Lauren en Nespresso om zijn 150e verjaardag te vieren.
De metaverse ervaring bestaat uit negen verdiepingen. Naast high-end merken zijn er andere virtuele ervaringen zoals party-ready, games & gadgets en vakantie-gebonden.
Kortom, de metaverse biedt oneindig veel mogelijkheden voor bedrijven. Naarmate de technologie voortschrijdt, zien we meer use cases ontstaan die de productiviteit en groei van organisaties kunnen versnellen.