Virtual Reality wordt steeds vaker ingezet voor serieuze toepassingen zoals onboarding, training en simulaties. Virtual reality kan traditione leermethodes aanvullen of zelfs volledig vervangen. In dit artikel geven wij een overzicht van situaties waar vr-training waarde biedt en kijken wij waar die waarde uit voortkomt.
Wanneer zet je virtual reality training in?
Virtual reality training leent zich perfect voor situaties zoals:
- Trainen van gevaarlijk werk zoals in de veiligheids-, of medische sector
- Trainingen die normaliter erg duur en tijdrovend zijn, zoals die van piloten
- Het opleiden voor nog niet bestaande locaties zoals een nieuwe vliegveld
- Trainingen waarbij fouten een grote impact hebben, zoals medische procedures
- Trainingen met een hoge doorloopsnelheid voor een groot personeelsbestand
1. Hogere betrokkenheid en meer focus
Wanneer je een VR bril draagt ben je volledig afgesloten van de buitenwereld. Dit zorgt volgens onderzoek dat de focus vier keer hoger is dan bij e-learning. Bovendien blijkt dat virtual reality leidt tot meer immersie en de zogenaamde ‘flow’ verbetert wat zorgt voor een hoger leerrendement.
Deze engagement, ofwel betrokkenheid, is één van de belangrijkste voordelen van virtual reality training. Bovendien blijkt dat virtual reality door deelnemers vaak wordt verkozen boven andere middelen.
2. Veilig fouten maken
In een virtuele omgeving kun je elk scenario’s eindeloos simuleren. Gevaarlijke, complexe of (nog) niet bestaande situaties worden levensecht in beeld gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een brandveiligheidstraining in een nog te bouwen bedrijfspand.
In virtual reality ben je vrij om fouten te maken zonder consequenties. Dit zorgt voor dat trainees beter voorbereid zijn en meer zelfvertrouwen hebben wanneer zij het geleerde in praktijk brengen. Dit is vooral praktisch bij werkzaamheden van bijvoorbeeld politieagenten, militairen of medisch personeel.
3. Sneller en beter leren
Een digitaal leerproces is in de regel vaak sneller dan trainen via traditionele middelen zoals klassikaal lesgeven. Virtual reality is hierin geen uitzondering , uit onderzoek blijkt namelijk dat vr training tot vier keer sneller is dan klassikaal lesgeven. Dit is zelfs nog zonder de tijd die nodig is om van en naar het klaslokaal te reizen.
Een overkoepelende studie die 22 rapporten analyseerde toont tevens aan dat leren met VR sneller gaat. Bovendien worden erS minder fouten worden gemaakt en dat het leerrendement hoger is. Dit laatste wijst voornamelijk op het feit dat hetgeen dat geleerd is langer wordt onthouden.
4. Overal, altijd en op je eigen tempo
Headsets zoals de Oculus Quest 2 zijn zonder kabels of externe apparatuur te gebruiken. Deze mobiliteit zorgt ervoor dat brillen eenvoudig te versturen en bedienen zijn. Hierdoor kunnen trainees overal lessen volgen. De flexibiliteit van een individuele training in VR zorgt ervoor dat je op elk gewenst tijdstip en op je eigen tempo kunt leren.
5. Meetbaar
Virtual Reality trainingen biedt diverse mogelijkheden om data te verzamelen. De tijdsduur, volgorde en het aantal fouten zijn logische datapunten. In een virtuele omgeving zijn echter ook dingen als tracking mogelijk, waarbij de kijkrichting of handbewegingen worden gevolgd. Deze unieke datasets kun je gebruiken om je leerprocessen te verbeteren maar ook om verbeteringen op de werkvloer door te voeren.
6. Persoonlijk
Data kan ook real-time geanalyseerd worden. Hiermee wordt de vr training afgestemd op individuele gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan de complexiteit of het tempo van de training verlagen of verhogen. Het geven van aanbevelingen aan een gebruiker op basis van voorgaande prestaties (of verwachtingen) is tevens een mogelijkheid.
7. Lagere kosten
De inzet van virtual reality voor training leidt op lange termijn tot lagere kosten. Uit onderzoek waar een simulatietraining in VR met een echte training werd vergeleken blijkt dat de kosten zo’n 60% lager zijn.
Dit wordt bevestigd door het onderzoek van PwC. De initiële investering is hoger maar na zo’n 375 trainingen zijn de kosten gelijk. Bij 3000 trainingen zijn de kosten zo’n 52% lager vergeleken met klassikaal lesgeven.
Lees hier meer over de mogelijkheden van virtual reality trainingen.
8. Minder milieuimpact
Het ontwikkelen en uitvoeren van een virtual reality training is minder arbeidsintensief dan niet-digitale leermethoden. Denk bijvoorbeeld aan individuele praktijklessen met zware machines waar apparatuur, een trainer en reizen voor nodig zijn. Bovendien is het ontwikkelen en onderhouden van een digitaal leermiddel minder arbeidsintensief.
De voordelen van VR Training
De voordelen van trainen met virtual reality zijn talrijk en hieronder nogmaals samengevat.
- Hogere betrokkenheid en meer focus
- Veilig fouten maken
- Sneller
- Overal en op elk moment leren
- Meetbaar
- Persoonlijk
- Kostenbesparend
- Minder impact op het milieu
Aan de slag met VR training?
Het ontwikkelen van een vr training is een stapsgewijs proces. De eerste stap is inzicht in de werkzaamheden, processen en huidige leermethodes. Vervolgens wordt bepaald welke leerdoelen en trainingsaspecten geschikt zijn om naar VR te vertalen. Pas dan ga je aan de slag met de daadwerkelijke ontwikkeling.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van VR training of meer voorbeelden van virtual reality trainingen.
Kijk dan eens op de volgende pagina’s of neem contact met ons op:
Virtual Reality veiligheidstrainingen
Virtual Reality simulaties
Virtual reality onboarding