ClickCease

De mogelijkheden + 5 voorbeelden offshore vr training

Medewerkers trainen voor offshore werkzaamheden is duur en brengt risico’s met zich mee voor de werknemers, de faciliteit en het milieu. Daarom zetten bedrijven die in de offshore werken steeds vaker virtual reality als trainingsmiddel in. In dit artikel kijken wij hoe vijf bedrijven veiliger, sneller en milieuvriendelijker trainen met virtual reality. 

Waarom VR training voor offshore?

Dankzij de vooruitgang op het gebied van virtual reality kunnen offshore-operators steeds vaker leren in een veilige, realistische trainingsomgeving. Het risico op schade en letsel wordt verminderd omdat operators niet direct in een onbekende offshore-omgeving worden geplaatst.

Bovendien zijn werknemers beter voorbereid, hebben meer zelfvertrouwen en maken minder fouten. Dit zorgt voor lagere kosten, minder ongelukken en lagere impact op het milieu.

BP | Offshore VR Training

Het energiebedrijf BP zet VR training in om medewerkers efficiënt en onshore te trainen. In zogenaamde ‘immersive simulation environment’ leert personeel complexe procedures in een veilige omgeving.

Door vr-trainingen kan technisch personeel veilig oefenen met belangrijke opgaven, zoals het veilig opstarten en een veilige noodstop op een virtueel boorplatform. Tijdens de training worden veiligheidsregels, communicatie tussen teams en “human errors” getraind.

BP VR training
BP traint medewerkers met VR om samen procedures te leren. Image: BP

Door te analyseren bij welk trainingsonderdeel het meest fouten worden gemaakt kan BP de trainingen verder optimaliseren. Real-time kan tevens data-analyse geanalyseerd worden waardoor het tempo en het niveau op de trainee wordt afgestemd.

Naast de standaard offshore vr training heeft BP sinds 2015 al een aantal VR simulaties voor kranen, machinekamers, noodrepsons en scheepsbruggen in gebruik als onderdeel van een samenwerking met Maersk. BP heeft inmiddels duizenden werknemers succesvol getraind waardoor het werk op de boorplatformen veiliger is sneller is

Safeway | Offshore VR Simulation

Het bedrijf Safeway is gespecialiseerd in het managen en de engineering van vrachtafhandeling. Safeway was op zoek naar een snelle en goedkope oplossing om hun nieuwe werknemers op te leiden. VR Owl ontwikkelde daarom samen met Safeway een virtual reality simulatie training.

Het “Gangway” systeem is een systeem dat wordt gebruikt om personeel en goederen van een boorplatform naar een schip te transporteren. Er zijn 3D-modellen van de Gangway en de cockpit gebruikt, om een realistische ervaring te creëren. Alle buttons, interfaces en schermen zijn ingebouwd, zelfs de geluiden van de machines zijn toegevoegd om de training zo realistisch mogelijk te maken.

In de VR-training kan de trainee verschillende operaties trainen zoals “telescoping”, het vervoeren van personen en het vervoeren van goederen. De simulator werkt met een laptop en 2 joysticks wat de opstelling mobiel en betaalbaar maakt.

Safeway is van plan om meer dan 50 nieuwe werknemers te trainen en bestaande een opfriscursus te geven. Dit kan door de VR Simulatie met minder inzet van mensen en materiaal wat zorgt voor lagere kosten en minder impact op het milieu.

Siemens | Offshore Wind Turbines

Siemens AG is een van de grootste industriële productiebedrijven in Europa en het offshore installeren van windturbines en rotorbladen is een van hun werkzaamheden. Dit is een dure en tijdrovende taak en om dit succesvol te doen moet de werknemer een langdurige opleiding afronden.

De training simuleert de montage van een van de wieken van een windturbine met een “Jeannette” kraan. In de VR-training kunnen training scenario’s, weersomstandigheden en windsnelheden worden aangepast.

Een constructiefout of een storing kunnen worden getraind, dit kan natuurlijk niet in het echt omdat dit het installeren van de windturbines belemmert. In de virtual reality training kan dit risk-free en zonder het belemmeren van de installatie van windturbines. Er zijn 3 werknemers tegelijk aan het trainen, 1 crane operator en 2 op de oever. 

De werknemers vergelijken de training met hoe de werkzaamheden er werkelijk uitzien en vinden het een goede en veilige voorbereiding voor ze offshore gaan. Dit is een effectieve oplossing voor het probleem van Siemens, op deze manier zorgen ze dat de werknemers beter samenwerken en betere communicatie hebben, minder fouten maken en ze doen dat goedkoper. 

MAN | Motor Engine Training

MAN zet VR training in om haar werknemers te trainen voor onderhoud van de motoren op “AOPS”. Deze Arctic Offshore Patrol Ships, zijn slecht bereikbaar waardoor trainen lastig is. De oplossing is een virtuele ‘engine room’ waar MAN haar medewerkers digtiaal opleid

In de training kunnen de werknemers in 360 graden om de motoren heen lopen en alle details bestuderen. Door controllers kunnen de werknemers de motor uit elkaar halen en beter leren uit welke onderdelen de motor bestaat. 

In detail kijken (en luisteren) met aanwijzingen van docent. Image: MAN

Door realistische geluiden toe te voegen leren de werknemers welk geluid voor welk defect staat, bijvoorbeeld lage oliedruk. Dit is iets wat in een echte training niet mogelijk is. In de VR simulatie kunnen 23 verschillende defecten worden geïnitieerd door de instructeur, om de werknemer een zo realistisch mogelijke training te kunnen geven.

Shell | Offshore VR Training

Shell ziet de waarde van virtual reality in ‘het hele levenscyclus van een project, van initiële planning tot constructie tot exploitatie. Het van origine Nederlands bedrijf moderniseert en vult de theorie aan met praktische virtuele training op het gebied van veiligheid, onboarding en maintenance. 

Shell zet VR in voor gedetailleerde weergave van complexe objecten. Image: Shell

De werknemers kunnen door vr-trainingen al kennis maken met het boorplatform en de apparatuur daar. Op het gesimuleerde boorplatform kunnen situaties bijvoorbeeld de handelingen bij grote lekkages en explosies fysiek getraind worden. Door operationele veiligheidsprocedures te trainen zorgt Shell voor meer veiligheid op de platforms.

Op deze manier kan Shell haar technici beter voorbereiden op het identificeren en verhelpen van potentieel gevaarlijke situaties. Een specialist kan een virtuele demonstratie geven van een reparatie en kunnen ingewikkelde 3D concepten veel gedetailleerder gepresenteerd worden.

De mogelijkheden voor VR training ontdekken?

Wij ontwikkelde diverse virtual reality trainingen en AR applicaties voor onder meer Fugro & Safeway.  Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van VR training voor jouw organisatie? Neem dan contact op.

 

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Of laat je telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.