Virtual reality bewijst zich steeds meer als serieus communicatiemiddel. Naast commerciële toepassingen zoals marketing wordt VR vaker ingezet voor educatie. In dit artikel kijken we naar de de verschillende mogelijkheden van virtual reality training.
Waarom virtual reality voor trainingen?
Virtual reality is geen nieuwe techniek en de vernieuwde aandacht heeft geleid tot meer onderzoek en aanvullende inzichten. Deze tonen duidelijk de voordelen van virtual reality als trainingsmiddel aan. De focus en betrokkenheid zijn hoger waardoor mensen sneller leren en lesstof beter blijft hanger. Dit leid tot effectief leren, lagere kosten en een lager milieu-impact.
Onboarding met virtual reality
Het inwerken van personeel kan een arbeidsintensief zijn. In organisaties met complexe processen, veel medewerkers of een hoge doorloopsnelheid is onboarding een dure aangelegenheid.
Grote retailers zoals Wallmart zetten daarom virtual reality in om medewerkers kennis te laten maken met het bedrijf, de werkzaamheden en collega’s. Het voordeel is dat virtual reality onboarding overal kan, op elk moment en zonderr begeleiding.
Voorbeelden
> Leren kennen van je collega’s en het proeven van de bedrijfscultuur}
> Processen en werkzaamheden leren kennen en oefenen
> Je weg binnen het bedrijf vinden en veilig leren werken
Veiligheidstrainingen met virtual reality
Veiligheid op de werkvloer is een belangrijk thema binnen elke branche. Bij sectoren met een hoger risico zoals offshore en industrie wordt nog meer tijd besteed aan veilig werken. Trainingen zoals het omgaan met gevaarlijke stoffen, explosiegevaar en brandveiligheid vinden hun weg naar virtual reality.
Exxonmobil ontwikkelde een safety training voor medewerkers die met LNG tankers werken. De vaker voorkomende trainingen zoals de bekende BHV hebben ook al een virtuele variant.
Voorbeelden
> Veilig werken op hoogte, trapveiligheid, preventiemedewerker
> BHV of brandveiligheidstraining
> Explosie veiligheids, Opslag gevaarlijke stoffen
VR Simulaties
Het besturen van een zware machine of complexe voertuigen vraagt om een intensieve training waaraan flink wat uren training vooraf gaat. Het stilleggen van productie of het beschikbaar stellen van trainingsapparatuur is te kostbaar. Bovendien moet er vaak een ervaren trainer aanwezig zijn.
Bedrijven in de offshore zoals Safeway gebruiken een virtual reality simulator om medewerkers op te leiden. Zij kunnen eindeloos trainen zonder fysieke apparatuur en begeleiding. De kostenbesparing voor Safeway is duidelijk maar ook uit onderzoek blijkt dat de kosten zo’n 60% lager zijn vergeleken met een fysieke training.
Voorbeelden
> Machineveiligheid
> Procesveiligheid
> Hoogwerker, heftruck en order picker training
Salestraining met VR
Je product van binnen en buiten leren kennen is één van de taken van een goede verkoopmedewerker. Dit is niet altijd mogelijk door de beschikbaarheid of kosten. Een digitale variant van je machine in een virtuele omgeving neem je echter overal mee naar toe.
Het Duitse Metso bewijst dit met volledige VR productvisualisatie. Door VR-productvisualisatie heb je alle tijd om het product op je eigen tempo te leren kennen. Dit kan helpen om potentiële klanten te overtuigen
Voorbeelden
> Productinformatie en demonstratie
> Productconfiguratie en verkoop
> Toetsing van verkoopvaardigheid
Softskills
Het trainen van communicatie, samenwerken en oplossen van conflicten is essentieel onderwerp in de trainingen. Dit is belangrijk voor een goede samenwerking op de werkvloer. Deze zogeheten soft skills leer je het best in de praktijk, in echte situaties met echte mensen.
Virtual reality is the next best thing. In een virtuele omgeving met levensechte mensen en situaties zonder de (sociale) impact van de ‘verkeerde’ keuze.
Uit onderzoek van PwC van blijkt dan ook dat VR trainingen positieve invloed hebben op de resultaten. Werknemers hebben 4 keer meer focus en trainen ook 4 keer sneller. Bovendien hebben zij meer zelfvertrouwen, wat van belang is bij het trainen van deze interpersoonlijke skills.
Voorbeelden
> Beter communiceren
> Onder druk werken, keuzes maken en werken in teamverband
> Leiding geven, onderhandelen en problemen oplossen
De kosten van een virtual reality training
Hoe duur een virtual reality training is hangt onder af van de complexiteit, de mate van interactiviteit, de benodigde tijd en de vormgeving. Een training op basis van 360 beelden met bestaande software kan al ontwikkeld worden voor enkele duizenden euro’s. Interactieve VR simulaties kosten al snel enkele tienduizenden.
De mogelijkheden van VR training voor jouw bedrijf?
De mogelijkheden van virtual reality training zijn eindeloos. Binnen elk vakgebied en voor bijna elke taak valt een virtuele variant te bedenken. Virtual reality kan aanvullen of zelfs vervangen maar altijd waarde toevoegen.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van VR voor jouw organisatie? Neem dan contact op.
Verder lezen: