De mogelijkheden van virtual reality voor de auto-industrie

Virtual Reality wordt gezien als een tool om zowel commerciële als educatieve toepassingen in de auto industrie te versterken. Denk hierbij aan het opleiden van personeel, ontwerpen en virtuele showrooms.

Volgens een rapport zal het gebruik van VR in de automotive tegen 2027 14 miljard bedragen. Daarnaast zal gebruik van VR voor opleidingen toenemen in vergelijking met de andere segmenten zoals ontwerp en onderzoek & ontwikkeling.

Dit artikel gaat verder in op de voordelen van het gebruik van VR en de toepassingen ervan in de auto-industrie.

Voordelen van VR voor de auto-industrie

Veel autofabrikanten zijn het belang gaan inzien van de integratie van VR in de auto-industrie, het verhogen van de efficiëntie van de werknemers en het creëren van nieuwe ervaringen voor de consumenten. 

Veilige en realistische training

Virtual reality - VR voor de auto-industrie

Van concept en ontwerp tot productontwikkeling en lancering, autofabrikanten zetten praktijk scenario’s om in virtuele simulaties voor het virtueel trainen van personeel. Deze scenario’s stelt personeel  in staat om de complexiteit van het voertuig te begrijpen en te beheersen en om mechanische vaardigheden zo vaak als nodig te oefenen.

Virtual reality biedt een immersieve ervaring waardoor leerlingen kennis opbouwen maar ook cognitieve vaardigheden kunnen oefenen, zoals langetermijngeheugen. Bovendien train je in virtual reality in een veilige en gecontroleerde omgeving waardoor risico’s laag zijn.

A1811517 blog - VR voor de auto-industrie

VR in combinatie met kunstmatige intelligentie kan trainers helpen bij het registreren, analyseren en rapporteren van prestaties. Een trainer kan bijvoorbeeld cursisten observeren in de virtuele omgeving en data vastleggen zoals de fouten die zij maken maar ook fysiologische gegevens zoals de hartslag.

Een revolutie in de aankoop door de consument

36966173 81ac3468 2021 11e8 94fb e4da4bb52ecf - VR voor de auto-industrie

Virtual Reality kan de zoektocht naar een auto aanzienlijk verbeteren. Dankzij VR kunnen consumenten virtueel een showroom bezoeken, verschillende auto’s bekijken maar ook de welbekende verkooppraatjes vermijden. Zo kunnen zij een meer weloverwogen beslissing maken om een auto aan te schaffen.

Het gebruik van VR voor de marketing van auto’s aan consumenten toont niet alleen een nieuwe manier om klanten te werven, maar leidt ook tot een verhoging van de retentiegraad van klanten en bevorderd bedrijfsgroei.

Kostenbesparing

vr in automotive 3 - VR voor de auto-industrie

Automakers vertrouwen sterk op traditionele marketing tools zoals brochures, video’s en één-op-één interacties om informatie te verstrekken over de nieuwste auto’s. Daarentegen omvat VR alle traditionele ervaringen en maakt ze en interactief voor de consument. 

In plaats van bestaande marketingmiddelen te gebruiken, kunnen fabrikanten of dealers de kosten verlagen door 360-graden virtuele rondleidingen aan te bieden die de klanten vanuit hun eigen huis kunnen bekijken. Dit zou het koopproces versnellen.

Use cases van VR voor de auto-industrie

Een 'digital twin' van de assemblage lijn

iStock 938057514 scaled 1 - VR voor de auto-industrie

Assemblagelijnen worden steeds complexer en zonder de juiste begeleiding of training ligt de efficiëntie een stuk lager. In een virtueel leer scenario kunnen werknemers zich verplaatsen tussen verschillende werkstations van de assemblagelijn en op deze manier vertrouwd raken met het proces en de voertuigen.  Een virtuele onboarding van nieuwe stagiairs of werknemers een idee geven van de werkomgeving en hen helpen gemakkelijk in hun rol te stappen.

Marktonderzoek uitvoeren

Voordat het product aan de lopende band wordt ontwikkeld, kunnen ontwerpers VR gebruiken om het voertuig te testen onder een groep mensen.  In tegenstelling tot traditionele onderzoeksmethoden die gebaseerd zijn op observatie en vragenlijsten geeft virtual reality veel meer informatie over het gedrag. 

Zo kun je beter zien welke fouten er worden gemaakt en krijg je inzicht in beweging, kijkrichting in combinatie met bijvoorbeeld hartslag. Met behulp van verzamelde data kunnen fabrikanten beter begrijpen wat voor soort ontwerp of marketingcommunicatie passen bij mensen in een bepaalde demografie. 

Virtuele prototyping en visualisatie

Virtual reality prototyping helpt ontwerpteams om digitale replica’s van een model te maken om het concept te testen. In vergelijking met op papier of desktop gebaseerde prototypes is het mogelijk om bij een virtueel prototype eenvoudig, samen aanpassingen te maken.

Door de ingenieurs het prototype in VR te laten ervaren, kunnen ze verschillende mogelijkheden uitproberen en details bekijken. Denk aan het veranderen van het ontwerp of de kleur om om verschillende design opties te beoordelen.

Zo gebruikte McLaren automotive in samenwerking met een startup, vector-suite VR om zijn supercars te ontwerpen. Met het VR-platform van vector-suite kunnen ontwerpers de ergonomie van het voertuig visualiseren en het 3D-ontwerp bekijken voordat ze een fysieke auto ontwikkelen.

Het platform stelt ontwerpers in staat de ’harde’ punten van het voertuig te importeren zoals stuurinrichting en de monocoque. Hierdoor wordt het eenvoudiger om 3D-schetsen te maken en te kijken hoe alles in elkaar steekt

Belevingsgerichte marketing

VR-technologie kan auto marketeers helpen om out-of-the-box ervaringen te creëren voor hun doelgroep. Stel je voor dat een klant de virtuele showroom binnenloopt en dicht bij een virtuele 3D-auto komt en het interieur en exterieur van de auto ervaart.  Om de ervaring nog verder te verbeteren, kunnen autodealers of fabrikanten een virtual reality simulator toevoegen die de klanten een levensechte rijervaring kan geven.

Verkoop

Verkopers vertrouwen meestal op een persoonlijk gesprek om potentiële autokopers te verleiden. Het is een goede aanpak om klanten te vertellen over nieuwe automodellen en hen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, maar het ontbreekt aan daadwerkelijke rijervaring. Daar biedt virtual reality (naast een echte proefrit) een uitgelezen mogelijkheid. In plaats brochures of video’s laten zien, kunnen verkopers VR gebruiken om een unieke ervaring voor de passagiers te creëren.

Hoe autobedrijven virtual reality inzetten

Honda - Introductie MDX

2022 acura mdx type s exterior front quarter - VR voor de auto-industrie

Bij de productie van de MDX gebruikte Honda Virtual Reality om elke stap in de assemblage te simuleren. Hierdoor konden medewerkers op meerdere stations trainen met een auto in verschillende stages van het werkproces.  Dit helpt het bedrijf niet alleen bij het flexibel en efficiënt maken van het productienetwerk, maar verbetert ook het inzicht van de medewerkers in het proces.

Dacia - Marktonderzoek

61ba54cb230081829f7dff9c dacia jogger - VR voor de auto-industrie

De Roemeense dochteronderneming van Renault gebruikten voor het marktonderzoek CAVE-technologie voor hun 7-persoons gezinsauto Dacia Jogger. Met behulp van de VR-omgeving wilden de fabrikanten de derde zitrij in de Jogger testen. 

De bedrijven nodigden 13 leden uit om de stoelen te testen en hun feedback te geven. Dankzij de VR-technologie konden de ingenieurs de derde zitrij 20 millimeter naar voren schuiven. In plaats van prototypes na prototypes te maken, konden de ingenieurs met behulp van VR concepten veranderen en evalueren aan de hand van de feedback. 

MG Motors - Brand interaction

MG Metaverse - VR voor de auto-industrie

MG Motors India lanceerde onlangs MGverse, een metaverse platform dat immersieve ervaringen zal bieden aan zijn klanten via meerdere arena’s. Via MGverse wil het bedrijf MG-fans, klanten, partners en werknemers binnen de virtuele ruimte brengen om samen te werken, te werken, te socialiseren en te winkelen.

KIA - Design en ontwerp

Thomas Unterluggauer Creative Manager CGI KIA Design Center Europe scaled 1 - VR voor de auto-industrie

De Zuid-Koreaanse autofabrikant KIA Motors werkt samen met  met de meest geavanceerde ontwikkelaar van VR-hardware, Varjo, om automodellen in de virtuele ruimte te ontwerpen. Met de Varjo-headset kunnen de ingenieurs van Kia hun ontwerpwerk naar een nieuwe hoogte brengen door visualisatie van fotorealistische automodellen.

Door VR in het ontwerpproces te integreren, konden de ontwerpers hun collega’s naar een  virtuele omgeving brengen en direct feedback krijgen op het ontwerp. Volgens Frank Hubbe, General Manager, Design bij Kia Motors, Europa, bespaart VR het bedrijf enorm veel geld, tijd en werk.

Audi - Entertainment

Eerder dit jaar kondigde Audi aan Holoride te gaan gebruiken. De Virtual Reality toepassing is gemaakt om de ervaring van de passagiers te verbeteren. 

Met de VR-toepassing van Holoride kunnen passagiers op de achterbank vanaf het begin van hun reis een spannend spel beleven. De tijdlijn van het spel wordt aangepast aan de bestemming van de gebruiker. 

Met behulp van de gegevens die uit de sensoren in de auto komen, creëert de toepassing een dynamische VR-ervaring die leidt tot “een perfect beweging synchrone reis door virtuele werelden.” 

Porsche

b Taycan guide Kopie - VR voor de auto-industrie

Bovendien gebruikt Porsche VR om medewerkers van de verkoopafdeling bij te scholen, waarbij de medewerkers complexe technologieën kunnen visualiseren in een virtuele wereld.

Op deze manier doen de werknemers kennis op over verschillende onderdelen van een machine en de functies ervan.  De veranderende verwachtingen van de klant en het leren en ontwikkelen van werknemers hebben autofabrikanten ertoe aangezet om technologieën zoals VR en de metaverse te gebruiken.

De toekomst van virtual reality in de auto-industrie 

Autofabrikanten waren één de eerste die aan de slag gingen met virtual reality en blijven de mogelijkheden van het medium pushen. In elke fase van het proces van ontwerp en trainingen tot verkoop én gebruik weten zij een plek te vinden voor immersive technology.

Picture of Marketing
Marketing

Spreek met een specialist

Ik ben ruim tien jaar actief in de XR industrie. Ik help bedrijven bij het succesvol inzetten van immersive technology met advies, concepting en implementatie.

Mail mij op info@vrowl.nlBel mij op 030 711 6158
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.