Merken over de hele wereld zijn momenteel bezig met het verkennen van de mogelijkheden van de Metaverse. Zij zoeken naar een manier om te interacteren met de nieuwe generatie consumenten en deze 3D wereld lijkt een uiitstekende mogelijkheden.
De Metaverse is een combinatie van opkomende technologieën zoals NFT, 5G, AI, Spatial Computing, VR&AR. In essentie wordt het gezien als een overkoepelde, onderling verbonden 3D wereld waar mensen met elkaar kunnen interacteren met avatars..
In dit artikel kijken we naar wat enkele bekende merken doen in de Metaverse en welke platformen zijn hier voor in zetten.
ADIDAS x Borde Ape Yacht Club - Into the Metaverse
Sportkleding reus Adidas betrad het web3 door zijn merklijn ‘Adidas Originals’ in de Sandbox-metaverse te lanceren als een NFT-wearable. Eerst konden alleen de leden van de BAYC- en Punk-strips deelnemen aan de munt, maar nu is het voor iedereen toegankelijk geworden op NFT-marktplaatsen.
De NFT met de titel Adidas: Into the Metaverse is een verzameling van 30.000 digitale verzamelstukken. Hiermee krijgen de eigenaren toegang tot een exclusieve fysieke koopwaar. De houders van fase 1 3D NFT-artwork kunnen bijvoorbeeld een gmoney’s kenmerkende oranje beanie, de Hash Hoodie en het Firebird-trainingspak claimen in fase 2.
Ook ontvingen de houders van fase 2 NFT een mysterieuze capsule die uitgroeide tot Adidas virtuele uitrusting collectie. De virtuele uitrusting bestaat uit 16 fascinerende ontwerpen die te koop zijn op de secundaire markt.
Snoop Dogg - Sandbox Metaverse
De professionele rapper Snoop Dogg is een partnerschap aangegaan met Sandbox om een digitale replica van zijn landhuis te lanceren. De metaverse, getiteld de Snoopverse, bestaat uit een virtueel landhuis waar zijn fans kunnen rondhangen en exclusieve NFT kunnen kopen. Hiermee kunnen ze toegang krijgen tot zijn virtuele concerten. Daarnaast kunnen particulieren ook grond kopen in de buurt van Snoop Dogg’s Landhuis.
De rapper lanceerde ook zijn eigen verzameling NFT’s genaamd ‘The Doggies’, bestaande uit 10.000 voxels van avatars die kunnen worden afgespeeld in de Snoopverse. Om toegang te krijgen tot zijn virtuele landhuis, moeten de deelnemers een vroege toegangspas kopen op de Sandbox-marktplaats of een andere marktplaats.
Nike - Roblox Metaverse Nikeland
Nike heeft slim gebruik gemaakt van het Metaverse-concept door Nikeland te lanceren in Roblox, waarmee ze hun sportkledingmerk op een nieuwe manier kunnen promoten.
Fans krijgen hiermee de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en begroeten, exclusieve virtuele merchandise te kopen en deel te nemen aan verschillende merkervaringen.
In Nikeland kunnen gamers verschillende sporten beoefenen terwijl ze digitale kleding van Nike dragen. De virtuele wearables zijn niet alleen beperkt tot Nikeland, maar kunnen ook in andere Roblox-omgevingen worden gedragen. Bovendien kunnen mensen met versnellingsmeters in hun smartphones real-world momenten in een game nabootsen.
Nike heeft ook een digitale sneaker gelanceerd genaamd ‘Cryptokicks’, gemodelleerd naar de Nike Dunk Sneaker. Het product is ontwikkeld in samenwerking met RTFKT-studio’s, die het in 2021 hebben overgenomen. Daarnaast heeft Nike ook een web3-community opgericht met de naam Swoosh. In Swoosh kunnen gebruikers exclusieve evenementen bijwonen, samenwerken met Nike-ontwerpers voor virtuele producten en royalties verdienen.
Starbucks - Odyssey Metaverse-ervaring
Starbucks is de metaverse binnengekomen met de introductie van Starbucks Odyssey. Dit is een web 3-ervaring voor Starbucks-leden waar ze limited-edition NFT’s kunnen kopen en verhandelen. Gebruikers kunnen ook nieuwe voordelen ontgrendelen door NFT digitale badges te verdienen, bekend als ‘reiszegels’.
Deze digitale badges hebben een puntenwaarde op basis van hun zeldzaamheid en kunnen op de blockchain worden gekocht of verkocht. Met de ‘reiszegels’ kunnen Starbucks-leden nieuwe voordelen verdienen, zoals een virtuele cocktailcursus, toegang tot exclusieve merchandise en evenementen bij Starbucks Roasteries. Ze kunnen zelfs internationale vakanties verdienen, zoals een reis naar de Starbucks-koffieboerderij in Costa Rica.
Door middel van het Odyssey-programma heeft Starbucks onlangs zijn “Siren Collection” met 2000 items uitgebracht. Met als kenmerk een versie van de iconische logo van het bedrijf, met de postzegels geprijsd op $ 100. De postzegel kan alleen worden gekocht door Starbucks Odyssey-leden.
Gucci - Metaverse in Sandbox
Gucci heeft zijn eigen digitale ervaring gelanceerd in het Metaverse-platform, Sandbox. De metaverse zal ‘Gucci Vault Land’ bevatten, waar gebruikers de geschiedenis van het bedrijf kunnen ervaren via games en NFT’s. Het modemerk speelt in op een grotere trend om virtuele versies van de fysieke goederen te verkopen aan metaverse gebruikers.
In de Gucci-kluis kunnen gebruikers niet alleen meer te weten komen over Gucci’s erfgoed, maar ook minigames spelen en taken voltooien om beloningen te verdienen. Bovendien, bezitters van Superplastic of Gucci Grail NFT’s kunnen een”Gucci Vault Aura-verzamelstuk” claimen.
Het merk lanceerde ook de ‘Gucci Garden experience’, een virtuele replica van Gucci Garden in Florence. Hier kunnen gebruikers verschillende Gucci-campagnes verkennen en de sleutelontwerpen van de Italiaanse modeontwerper Alexander Michaël van Gucci ontdekken. Daarnaast kunnen ze zeldzame virtuele verzamelstukken kopen voor hun avatars.
H&M - Virtuele showroom in de Metaverse
H&M, de moderetailer, heeft een nieuwe virtuele showroom geïntroduceerd die exclusieve collecties toont met eersteklas visuals. In de showroom worden zowel fotorealistische 3D-stoffen als animaties tentoongesteld die de innovatieve materialen tot leven brengen.
Het initiatief wordt geleid door H&M Beyond, het open innovatie-retaillaboratorium van het merk in Berlijn. H&M Beyond biedt een innovatieve virtuele omgeving waarin bezoekers op een unieke manier de campagnes en collecties van H&M kunnen ervaren.
Deze virtuele showroom biedt het merk de mogelijkheid om haar fysieke showrooms wereldwijd uit te breiden. Het dient ook als een effectieve manier om contact te maken met media, beroemdheden, influencers en stylisten.
Heineken - Metaverse productlancering
Nederlandse brouwer Heineken lanceerde een virtueel bier, ‘Silver’ in hun virtuele brouwerij binnen het metaverse platform Decentraland. Het virtuele bier is eigenlijk Heinekens zet om zichzelf en andere merken die de metaverse betreden te bespotten.
In plaats van de hoofdingrediënten die nodig zijn om een echt bier te maken, bestaat Heineken Silver uit pixels en bytes. Gebruikers van Decentraland kunnen de virtuele brouwerij bezoeken en de virtuele bierervaring beleven, samen met een DJ-booth, dansvloer en een bar.
McDonalds - Metaverse-handelsmerk
H&M, de moderetailer, heeft een nieuwe virtuele showroom geïntroduceerd die exclusieve collecties toont met eersteklas visuals. In de showroom worden zowel fotorealistische 3D-stoffen als animaties tentoongesteld die de innovatieve materialen tot leven brengen.
Het initiatief wordt geleid door H&M Beyond, het open innovatie-retaillaboratorium van het merk in Berlijn. H&M Beyond biedt een innovatieve virtuele omgeving waarin bezoekers op een unieke manier de campagnes en collecties van H&M kunnen ervaren.
Deze virtuele showroom biedt het merk de mogelijkheid om haar fysieke showrooms wereldwijd uit te breiden. Het dient ook als een effectieve manier om contact te maken met media, beroemdheden, influencers en stylisten.
KPMG - Metaverse Medewerker samenwerking
Accountantskantoor KPMG US en Canada zijn onlangs toegetreden tot het Metaverse-ecosysteem. Ze hebben de metaverse-samenwerkingshub geopend, waar werknemers, klanten en gemeenschappen van beide bedrijven samen kunnen komen. Dit initiatief biedt mogelijkheden om groei te verkennen in verschillende sectoren en industrieën.
Bovendien heeft KPMG Canada Ethereum en Blockchain toegevoegd aan zijn corporate treasury. Het Amerikaanse bedrijf heeft NFT-ervaring en cryptotraining toegevoegd aan de onboarding van nieuwe professionals. KPMG US en Canada zijn dus van plan om zich verder te verdiepen in de mogelijkheden van de web 3.0-ruimte. Daarbij willen ze nieuwe tools ontdekken om werknemers en klanten te trainen in meeslepende technologieën. Verder willen ze de manier waarop bedrijven transacties uitvoeren, samenwerken opnieuw vormgeven.
KPMG is niet het enige accountantskantoor dat in de metaverse stapt. Het filiaal van PWC Hong Kong is bijvoorbeeld de metaverse binnengedrongen door land in Sandbox te verwerven. Accenture beheert zijn eigen metaverse, de Nth-verdieping, voor onboarding en training.
Disney - Metaverse themapark
Disney is van plan om zijn eigen pretpark metaverse te creëren. Disney heeft onlangs een patent voor een virtuele wereldsimulator goedgekeurd, waarmee het mogelijk is om 3D-beelden en virtuele effecten op fysieke objecten kan projecteren.
Het apparaat zou individuele bezoekers observeren om de ervaring te personaliseren. Zo kan bijvoorbeeld een familie Mickey Mouse tegenkomen die hen begroet bij een hotdogkraam, terwijl een andere groep juist interactie heeft met prinses Assepoester.
Naarmate de definitie van de metaverse in de toekomst duidelijker wordt, zullen steeds meer merken zich in het ecosysteem deelnemen. Deze merken zullen komen met unieke toepassingen, waardoor alles opnieuw wordt uitgevonden. Van winkelen tot klantbetrokkenheid en ondersteuning, er zijn geen grenzen aan wat er in de metaverse kan gebeuren.
De mogelijkheden voor jouw bedrijf?
Wil je aan de slag met de mogelijkheden van de Metaverse neem dan contact met ons of op of kijk op deze pagina.