Dit doen techbedrijven zoals Microsoft, Google en Apple in de Metaverse

De afgelopen jaren is er veel belangstelling ontstaan voor de Metaverse, een 3D-ruimte waar gebruikers met elkaar kunnen communiceren. Hoewel de aard van het concept enigszins onduidelijk blijft, verkennen tal van bedrijven het potentieel ervan en vinden ze nieuwe manieren om consumenten aan te trekken. In dit artikel gaan we na wat ‘s werelds grootste techbedrijven doen in de metaverse. 

Apple Metaverse

apple vr headset - metaverse techbedrijven

Ook Apple heeft zich bij de metaverse aangesloten door aan te kondigen dat het van plan is een AR/VR-headset te lanceren met de voorlopige titel Reality Pro. Dit nieuws komt als een verrassing aangezien Tim Cook, CEO van Apple, vorig jaar zei dat het concept van de metaverse nog steeds dubbelzinnig en hypothetisch is. 

Volgens de nieuwsbrief “Power On” van Mark Gurman werkt Apple ook aan het besturingssysteem RealityOS van zijn MR-headset, met mogelijk mixed reality-versies van Apples kernapps FaceTime, Messages en Maps. Volgens de nieuwsbrief is Apple op zoek naar een softwareproducent met ervaring in visuele effecten om content te maken voor AR- en VR-omgevingen. 

Epic Metaverse

fornite lego 870x524 1 - metaverse techbedrijven

Epic heeft met zijn open-wereld videogame Fortnite al geëxperimenteerd met muziekconcerten en filmvertoningen, maar is ook een samenwerking aangegaan met Lego om een immersieve en speelse metaverse voor kinderen te bouwen.

Daarnaast kondigde de CEO van Epic Games, Tim Sweeney, vorig jaar aan dat hij wil dat games en filmstudio’s de unreal engine tools van Epic gebruiken om de metaverse te creëren met praktische toepassingen zoals interacties met vrienden. Bovendien heeft Epic Games tijdens de GDC 2023 hun Unreal editor vrijgegeven waarmee makers immersieve ervaringen kunnen bouwen en direct in Fortnite kunnen publiceren.

Om metaverse-ervaringen zo echt mogelijk te maken, kondigde Epic onlangs de MetaHuman Animator-functies aan waarmee ontwikkelaars levensechte uitdrukkingen op MetaHuman-personages zouden kunnen integreren.

Unity - Metaverse

2022 08 11 014716659 Capgemini and Unity to help organisations build metaverse - metaverse techbedrijven

Het softwareontwikkelingsbedrijf voor videogames Unity Technology heeft een centrale rol gespeeld bij het vormgeven van de metaverse door ontwikkelaars te voorzien van diverse tools om games, ervaringen en ruimtes in de metaverse te creëren. Daarnaast werkt Unity samen met Capgemini bij het ontwikkelen van Metaverse voor bedrijven.

Unity game engine biedt de ontwikkelaars de mogelijkheid om kant-en-klare assets te integreren of nieuwe 3D-modellen, texturen, animaties en andere assets te ontwikkelen om de metaverse levendig te maken. Bovendien helpt het hen om meeslepende en interactieve virtuele werelden te bouwen, inclusief het terrein, objecten en interacties die beschikbaar zijn voor gebruikers.

Er zijn veel metaverses die momenteel unity gaming engine gebruiken omdat het robuuste tools biedt voor het creëren van 3D-omgevingen zoals VR chat, Decentraland, Somnium Space om er een paar te noemen.

Google Metaverse

maxresdefault 1 - metaverse techbedrijven

Google heeft verschillende stappen gezet richting metaverse technologieën zoals de overname van MicroLED startup Raxium om een potentiële AR headset te bouwen.

Bovendien werkt Google momenteel aan Google Iris en Starline Project. Project Iris houdt zich bezig met de ontwikkeling van dunne AR-brillen om ongelooflijke visuals te bieden, terwijl Project Starline gericht is op de ontwikkeling van grenzeloze connectiviteit door middel van realistische videogesprekken.

Daarnaast werkt Google samen met Coinbase om klanten in staat te stellen voor zijn Google-clouddiensten te betalen met behulp van geselecteerde cryptocurrencies. Volgens het nieuws heeft Google meer dan 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in cryptobedrijven.

Samsung Metaverse

Samsung Metaverse

Samsung lanceerde in Decentraland een meeslepende metaverse ervaring genaamd de ‘Samsung 837x’. Gebruikers kunnen een reis beginnen om exclusieve NFT’s en unieke wearables te verdienen door wedstrijden te voltooien. 

Om de virtuele winkel te bezoeken, moeten gebruikers verbinding maken met Decentraland en spelen met behulp van een blockchain wallet of een gast. Eenmaal online kunnen spelers de Samsung 837x winkel selecteren en zal hun avatar net buiten de showroom vallen. 

Volgens het laatste nieuws voert Samsung zijn metaverse-spel op door aan te kondigen dat het 35 miljoen dollar zal besteden aan op Latijns-Amerika gerichte metaverse-initiatieven. 

Adobe - Metaverse

adobe 4 - metaverse techbedrijven

Adobe voedt het metaverse ecosysteem door nieuwe integraties en software te lanceren die merken kunnen helpen metaverse ervaringen te creëren voor hun doelgroepen. Tijdens de Adobe Summit kondigde het bedrijf 3D- en Augmented Reality-tools aan, waaronder Substance 3D en Behaviour builder om een natuurlijke benadering van 3D-modellering mogelijk te maken.

Daarnaast helpt Adobe’s Aero-tool ontwikkelaars bij het creëren van meeslepende vertelervaringen zonder voorafgaande kennis of noodzaak van codering of gespecialiseerde AR-software. De Aero-software kan worden gebruikt in verschillende sectoren, van detailhandel en architectuur tot musea en de auto-industrie.

Daarnaast heeft Adobe ook een metaverse playbook gelanceerd voor merken en industrieën om hen te informeren over immersieve ervaringen en hoe Adobe AR/VR-tools hen kunnen helpen bij het integreren van digitale ervaringen.

Nvidia Metaverse

siemens process simulate nvidia omniverse a33ffd98 3196 4fdd a89a ebf11a997c08 prv - metaverse techbedrijven

Nvidia, een halfgeleiderbedrijf, heeft agressief tools ontwikkeld en getest om de metaverseconomie te ondersteunen en te laten groeien. 

Het Omniverse-platform van Nvidia is daar een uitstekend voorbeeld van, omdat het ontwikkelaars in staat stelt verschillende tools te gebruiken om immersieve digitale tweelingen te creëren en samen te werken met verschillende teams in een virtuele omgeving.

Aangezien de Omniverse-suite is gebaseerd op Nvidia’s RTX-technologie, die real time ray-tracing mogelijk maakt, betekent dit dat merken hyperrealistische immersieve omgevingen kunnen creëren die vergelijkbaar zijn met de echte wereld en die kunnen worden gebruikt voor onderwijs, opleiding of entertainment.

Nvidia gelooft dat de Metaverse zonder mensachtige representatie eentonig wordt. Om deze uitdaging te overwinnen heeft Nvidia de Omniverse Avatar cloud engine geïntroduceerd waarmee gebruikers digitale mensen kunnen creëren die als virtuele assistenten kunnen fungeren.

Facebook (Meta) Metaverse

De term metaverse kreeg aandacht toen Facebook in 2021 zijn merknaam veranderde in ‘Meta’. Voorafgaand aan de rebranding had Meta een massale multiplayer virtuele wereld gelanceerd, Facebook Horizon, waar spelers hun eigen games kunnen bouwen, spelen en socialiseren met vrienden.

Meta begon vorig jaar te experimenteren met NFT, maar maakte onlangs bekend dat het de digitale verzamelobjecten zal opheffen en op zoek zal gaan naar andere manieren om contentmakers en bedrijven te ondersteunen.

Naast de consumentgerichte metaverse benadrukt Meta ook zijn visie van een bedrijfsgerichte metaverse via de Horizon Workroom, waarmee teams kunnen samenwerken in een virtuele ruimte. Het biedt verschillende tools zoals ruimtelijke audio, aanpasbare avatars en omgevingen om vergaderingen echt en effectief te maken.

Microsoft Metaverse

hero art 25 308835949 521668649693391 2666066610277290804 n - metaverse techbedrijven

Als het gaat om de metaverse, is Microsoft voorzichtig optimistisch over het concept aangezien het bedrijf onlangs meer dan 100 werknemers heeft ontslagen van de ‘Industriële Metaverse’ die de manier waarop werknemers op fabrieksvloeren werken opnieuw zou hebben gedefinieerd en hun productiviteit zou hebben verhoogd. Bovendien sloot Microsoft vorige maand ook zijn sociale VR-platform AltspaceVR.

Het blijft echter werken aan de ontwikkeling van verschillende software en hardware onder zijn mixed reality-divisie die samenwerkingsplatform Mesh, azure digital twin en hololens omvat.

 

Heeft de Metaverse toekomst?

De grootste techbedrijven investeren zwaar in metaverse-projecten dus vanuit dat perspectief lijkt er zeker toekomst in de Metaverse te zitten. Duidelijke, of goed uitgewerkte,  use cases lijken echter nog te ontbreken.

Naarmate meer en meer onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten plaatsvinden, zullen we nieuwe manieren zien waarop mensen met elkaar zullen interacteren in het nieuwe tijdperk van het internet.

Picture of Marketing
Marketing

De Metaverse voor jouw bedrijf?

Ontdek de mogelijkheden van de Metaverse voor jouw bedrijf.

Klik hier voor de mogelijkheden
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.