Eten smaakt beter met VR applicaties

Je kunt verschillende soorten VR applicaties en games laten maken voor amusement, het kan ook voor serieuze toepassingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld informatie over gezonde voeding, echt afvallen met virtuele beelden, en zelfs leren slikken met therapie. Daarbij bieden Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality ieder hun eigen mogelijkheden.

Wat is Augmented Reality?

Bij AR wordt er een laag over de werkelijkheid geplaatst, bijvoorbeeld interactieve informatie over de voeding die je voor je ziet.

Wat is Virtual Reality?

Bij VR wordt je in een compleet nieuwe omgeving geplaatst, voorbeeld in een virtuele keuken waar je gerechten kunt bereiden.

Wat is Mixed Reality?

Bij MR worden de virtuele en de echte wereld op realistische wijze met elkaar gecombineerd, het lijkt alsof de virtuele beelden daadwerkelijk aanwezig zijn.

Proeven met je ogen

https://youtu.be/i7zpDGN5B2A

In deze video kun je alle mogelijkheden van AR, VR en MR bekijken. In dit laboratorium wordt op speelse wijze met gezonde voeding geëxperimenteerd, en met name de perceptie van voedingswaren. Zo wordt een koekje optisch groter waardoor je sneller gevuld bent, je kunt met projectie zelfs een saai koekje een heerlijke smaak geven.

Het doel van al deze experimenten is mensen helpen met afvallen en ze gezonder te laten eten. Met een snufje zout en heel veel optisch bedrog.

 

Laten we nog drie specifieke voorbeelden bekijken waarbij AR, VR en MR gebruikt worden:

 

Weet wat je eet met Augmented Reality

Je kunt die kleine lettertjes lezen op de verpakking in de supermarkt, het spreekt veel meer tot de verbeelding als je direct kunt bekijken of een broodje gezond echt wel zo gezond is. Door ingrediënten te herkennen kan de voedingswaarde worden bekeken op een scherm of met een slimme bril. Bijvoorbeeld een hamburger waarbij je precies ziet hoeveel calorieën er in het broodje zitten, en hoeveel in het vlees.

Het zou voor een Fast Food restaurant betrekkelijk eenvoudig zijn om een AR applicatie te laten ontwikkelen die standaard producten kan herkennen en daar informatie bij kan geven. Zo zie je direct wat de voedingswaarde van een Big Mac is.

 

Leren slikken met Virtual Reality

Het klinkt wellicht vreemd, toch zijn er veel mensen die moeite hebben met slikken. Wanneer je lijdt aan deze neurologische afwijking kun je daar therapie voor volgen, dit bestaat vooral uit vreemde gezichtsuitdrukkingen maken en je tong ver uitsteken met als doel jouw spieren en hersenen weer optimaal met elkaar te laten samenwerken.

Door mensen een VR headset te laten dragen tijdens de therapie voelen ze minder schaamte bij het uitvoeren van deze oefeningen, omdat ze in een andere wereld lijken te zijn. Zo wordt therapie veel leuker, met snellere resultaten.

 

Gezond eten met Mixed Reality

https://youtu.be/v2waxBSx9hYVR (1)

Er zijn al vaak experimenten uitgevoerd met perceptie van voeding en dranken. Zo smaakt witte wijn plotseling naar rode wijn wanneer je daar een rode kleurstof aan toevoegt, en blauwe smurfenkaas vindt iedereen vies terwijl de smaak identiek is aan de gele versie.

Met Mixed Reality verandert een blokje gelatine in een heerlijk stukje zalm op sushi rijst. Zo kun je producten maken die zeer voedzaam zijn maar niet zo lekker smaken. Omdat je weet hoe zalm smaakt zal deze herinnering jouw smaak beïnvloeden.

Enkele van deze experimenten lijken meer angstaanjagend dan smakelijk. Het zijn dan ook wetenschappelijke testen om de mogelijkheden te onderzoeken van virtuele informatie bij voeding. Wil de consument het echte verhaal achter die hamburger weten met een AR koe in beeld, of een stukje gelatine eten dat smaakt als sushi?

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.
Virtuix Omni

Dit is één van de eerste controllers gelanceerd werd via Kickstarter na de wederopstanding van virtual reality. Drieduizend backers zagen

Lees verder »

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.