Gear VR Game Review: Ascension VR

Omschrijving:

Ascension VR is een nieuwe versie van het populaire strategie spel Ascension. Stapel de kaarten op de juiste wijze om de overhand te krijgen op je tegenstanders. Speel tegen de computer of ga online en daag spelers uit over de hele wereld. Met 52 verschillende helden, constructies en monsters kun je aan de slag, als je meer kaarten wilt zijn die in het spel los aan te schaffen. Het spel is uitgetest met een Samsung Galaxy S6 en een Gear VR.

  • Ontwikkelaar: Temple Gates Games
  • Leeftijd: Alle Leeftijden
  • Genre: Kaartspel / Strategie
  • Prijs: €9,99

Game Review:

As3Het verhaal achter de Gear VR versie van Ascension VR is heel bijzonder. Theresa Duringer, directeur van Temple Gates Games (ze wonnen al eerder een onderscheiding voor hun eerste VR spel Bazaar) heeft vliegangst. Ze zag de Gear VR als een ideale manier voor wat afleiding tijdens enge vluchten in het vliegtuig.

Helaas zijn de meeste Gear VR spellen ontwikkeld voor korte speelsessies. Ze kwam op het idee om het strategie spel Ascension te vertalen naar een computerspel, ze was al een grote fan van dit spel en wist precies waar de fans op zaten te wachten.

Ascension VR is een goede vertaling van het kaartspel naar een virtuele omgeving. Je bevindt je in een bos, daar zweven de kaarten voor jouw karakter. Je kunt de kaarten bestuderen en vervolgens de beste strategie bepalen. Ascension lijkt qua concept op de bekende Magic: The Gathering maar Ascension is wat toegankelijker. Toch heeft het spel veel diepgang, na het oefenen met de computer spelers kun je online met andere spelers een virtueel kaartje leggen.

Beeld en Geluid:

As2Het spel ziet er verzorgd uit, voor elk karakter is er een volledig geanimeerde versie in 3D ontworpen. Dit geeft het verder wat statische spel meer uitstraling. De kaarten bevatten behoorlijk wat informatie, het spel zou standaard iets verder mogen inzoomen op de kaarten. De Gear VR heeft uiteindelijk niet het meest scherpe beeld.

Bij het geluid ligt de nadruk op de live chat bij online spelen. Er wordt gebruik gemaakt van “spatial chat” wat betekent dat je een gevoel hebt van positie in de ruimte. Met elkaar praten vormt een belangrijk deel van de beleving, het is goed dat de makers dit zo overtuigend hebben doorgevoerd. Zo kun je met mensen aan de andere kant van de wereld spelen alsof ze naast je zitten.

Besturing:

Net als bij de meeste kaartspellen is Ascension ook een kwestie van delen en spelen van kaarten. Je kunt Ascension VR spelen met het touchpad van de Gear VR, je kunt ook kiezen om een controller te gebruiken. Voor langdurige speelsessies is de controller aan te bevelen, het spel is overigens eenvoudig genoeg om te spelen met de touchpad.

Conclusie:

As1Het is duidelijk dat de ontwikkelaar bekend is met het originele kaartspel. Er is duidelijk aandacht besteed aan detail, naast het standaard set van 52 kaarten zijn de karakters mooi omgezet naar 3D modellen die animeren en het spel leven inblazen.

Het spel is toegankelijk voor nieuwkomers, er is een speciale tutorial optie waar je de basisprincipes en regels kunt leren. Het spel wordt pas echt interessant als je online gaat. Het is daarmee vooral een sociaal strategie spel. Hoewel de landsgrenzen geen probleem zijn wordt het voor iemand die de Engelse taal niet vloeiend spreekt wel een stukje lastiger.

Sinds de eerste beta versies zijn er een aantal suggesties van testers doorgevoerd in de versie die nu in de Oculus Store te vinden is. Waarschijnlijk zal Temple Gates Games dit spel nog regelmatig van updates voorzien. Voor €9,99 is Ascension VR niet echt een impuls aankoop. Fans zullen zeker tevreden zijn, nieuwe spelers moeten eerst beslissen of dit een aanlokkelijk genre is. Op dit moment is er niets vergelijkbaar in de Oculus Store te vinden, het is daarmee een welkome aanvulling voor de Gear VR.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.