Het onverwachte partnerschap van Oculus & Microsoft

Tijdens de persconferentie van vorige week waar de consumentenversie van de Rift werd gepresenteerd deed één aankondiging de monden openvallen; de samenwerking met Microsoft.  Wij kijken welke impact dit partnerschap heeft op de toekomst van de Rift en virtual reality.

XBOX software & Oculus hardware

Microsoft is samen met Apple één van de weinige partijen die niets doet met virtual reality. Natuurlijk werk Microsoft aan de AR/VR bril HoloLens maar een puur vr project heeft het bedrijf niet. Een partnerschap met Oculus is dan ook een verstandige keuze met de oog op de toekomst. Zo zorgt Microsoft dat virtual reality binnen het bereik van de XBOX fanbase blijft.

oculus-inside

De huidige generatie XBOX is namelijk bij lange na niet in staat om vr games te draaien. De specificaties halen de minimale systeemvereisten van de Rift amper. De komende generatie van consoles zijn hoogstwaarschijnlijk wel ready for vr.  De kans is dan ook levensgroot dat je in de toekomst een combinatie van Rift/Xbox kunt verwachten waarbij de vr bril samen met de nieuwe generatie consoles verkocht wordt.

XBOX Games

Tijdens de presentatie werd duidelijk dat het straks mogelijk is om je XBOX ONE games naar de Rift te streamen, iets wat onze wenkbrauwen deed fronsen. Het werd echter direct duidelijk dat het geen echte vr ervaring is maar dat je games in een virtuele omgeving op een virtuele TV kan spelen. Weinig interessants dus, enkel handig wanneer de TV in je huis bezet is of wanneer je echt afgezonderd wilt gamen.  Check onderstaande trailer waarin je ziet hoe het is om een XBOX game op de Rift te spelen.

In de toekomst wanneer de consoles voldoen aan de eisen van virtual reality en er meer content op de markt is wordt het echter wel mogelijk om deze games te spelen in virtual reality. Streamen is echter onwaarschijnlijk vanwege de hoge kosten en de noodzaak voor een lage latency.

XBOX Controller & Rift

De XBOX controller is één van de meeste geliefde onder gamers en is na jaren van ontwikkelingen vrijwel geperfectioneerd. Het is dan ook niet zo gek dat Oculus deze controller bij de Rift levert. Zo hebben ontwikkelaars een controller om voor te ontwikkelen en gamers een vertrouwde manier van besturen.

oculus-controller

Opvallend is dat Oculus ook een eigen controller aankondigde die compleet anders werkt dan de XBOX ONE controller. De controller van Oculus maakt gebruik van sensoren om je arm- en handbewegingen registeren.  Deze controller wordt later uitgebracht en dus niet meegeleverd met de Rift. Oculus splijt hier het vr kamp met één move in tweeën. Ontwikkelaars moeten rekening houden met verschillende manieren van besturen en gamers spelen straks op twee verschillende manieren. Geen ideale situatie bij een apparaat dat net op de markt is.

De samenwerking is één die niemand zag aankomen en heeft duidelijke gevolgen op de wijze en op welk platform vr games in de toekomst gespeeld worden. Of deze gevolgen positief of negatief zijn moet de tijd uitwijzen..

 

 

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.
Hyundai VR+

De autobranche omarmt virtual reality.  Begin dit jaar schreven we al over de initiatieven die diverse automerken ontplooien. Zo maakt

Lees verder »

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.