Retailbedrijven worden steeds afhankelijker van immersieve technologieën zoals Augmented Reality om betrokkenheid en conversies te stimuleren. Volgens een rapport van MarketsandMarkets werd de wereldwijde augmented reality in retailmarkt in 2020 gewaardeerd op 1,4 miljard dollar en zal deze in 2025 naar verwachting 8,1 miljard dollar bedragen. In deze blog leren we hoe retailbedrijven AR op verschillende manieren gebruiken om de winkelervaring van de consument te verbeteren.
Wat is Augmented Reality en hoe werkt het?
Augmented reality is een immersieve technologie die virtuele informatie combineert met de echte wereld. Deze virtuele informatie kan bestaan uit tekst, video, 3D-modellen of muziek, enz. Er zijn verschillende soorten AR-toepassingen, waaronder marker-based, markerless en location-based.
Op markers gebaseerde AR
Het werkt door het scannen van een marker die een augmented reality-ervaring activeert. Met behulp van de camera van de smartphone kunnen de gebruikers de muis over een afbeelding of een QR-code bewegen en een 3D-inhoud of een video in de echte wereld zien.
Augmented Reality zonder markers
In tegenstelling tot het gebruik van een afbeelding of een code, gebruikt marker-loze AR de camera om objecten in de omgeving te detecteren en een bewegingssensor om het vloeroppervlak te detecteren en 3D objecten te plaatsen. Veel opkomende smartphones zijn uitgerust met LiDAR-technologie voor precisie in de diepte.
Locatiegebonden AR
Location-based AR is afhankelijk van een realtime-locatiesysteem dat de huidige locatie van de gebruiker identificeert met behulp van de sensoren van de smartphone. Veel detailhandelsbedrijven gebruiken de technologie om productcategorieën te verankeren om de winkelervaring in de winkel naadloos te maken voor klanten.
Gebruik van Augmented Reality in de detailhandel
Virtual Try On
Virtual-try-on (VTO) technologie stelt retailers in staat om consumenten producten als kleding, cosmetica, schoenen, horloges en nog veel meer te laten passen. Dankzij VTO-technologie kunnen consumenten hun producten beoordelen, wat op zijn beurt van invloed is op hun aankoopbeslissing. Volgens onderzoek biedt VTO-technologie een utilitaire en hedonische waarde. Het eerste houdt in dat consumenten worden geholpen met het passen van een product, de maat of de kleur, terwijl het tweede een interactieve en meeslepende ervaring voor consumenten creëert tijdens het online winkelen.
VTO werkt met behulp van de camera van een smartphone die de echte objecten volgt. Vervolgens analyseert de apparaatcamera het beeld om kenmerken zoals patronen, randen en texturen te identificeren. Vervolgens worden de kenmerken gebruikt om de oriëntatie van de camera te bepalen, of deze liggend of staand is. Ten slotte verschijnen het 3D-model, de tekst of de animaties bovenop de echte wereld.
Sephora, een cosmeticabedrijf, biedt een virtuele test aan met zijn “Sephora virtual artist” in zijn iOS-app die een virtuele tutorial op het gezicht van de gebruiker laat zien hoe contouren, highlighter en valse wimpers kunnen worden aangebracht. Amazon lanceerde zijn eigen virtuele try on voor zijn schoenen, waarbij klanten gewoon hun camera op hun voeten kunnen richten en door een reeks schoenen kunnen scrollen. De Britse detailhandelaar Marks and Spencer experimenteert met een virtuele paskamer waarmee klanten kunnen zien hoe een reeks outfits hen zal staan.
Navigatie in de winkel
Een AR in-store navigatie is een technologie die gebruik maakt van een camera op een apparaat zoals een smartphone of een tablet om een interactieve visuele gids in de echte wereld te leggen om klanten te helpen navigeren door een fysieke winkel. Het verbetert de algemene winkelervaring omdat het klanten in staat stelt gemakkelijk en snel te vinden wat ze zoeken.
Naast het lokaliseren van het product in de schappen, gebruiken retailers AR in-store navigatie om gepersonaliseerde ervaringen te creëren op basis van de winkelgeschiedenis van klanten. Bijvoorbeeld door ze te leiden naar afgeprijsde artikelen of seizoensproducten die ze waarschijnlijk het meest zullen kopen. Voor de meeste retailers is instore navigatie een onderdeel geworden van de omnichannel marketingstrategie van een merk om naadloze en consistente ervaringen voor hun klanten te creëren.
Lowe, een bedrijf voor woningverbetering, maakt gebruik van in-store navigatie. Zodra de gebruiker de winkel binnenkomt, laat hij digitale broodkruimels vallen die klanten precies naar de gewenste plek brengen. Macy’s, ooit een van de grootste warenhuizen, gebruikt in-store navigatie die het gedoe met het vragen van de weg aan winkelpersoneel aanzienlijk vermindert.
Product visualisatie
Met productvisualisatie kunnen retailers boeiende 3D-modellen maken die klanten in hun eigen ruimte kunnen visualiseren. In plaats van 2D-afbeeldingen of video’s van de producten te zien, kunnen klanten het object in het echt bekijken en zien hoe het andere objecten in dezelfde omgeving aanvult. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een meubelstuk selecteren op de website van een detailhandelaar, het in de echte wereld plaatsen en de kleur en grootte naar wens wijzigen.
AR product visualisatie opent een nieuwe kans voor merken om klanten aan te trekken en te binden door hen in staat te stellen het product beter te begrijpen. Dit kan zeker helpen om onduidelijkheid of aarzeling die een consument kan hebben bij de aankoop van het product te verminderen. Bovendien kunnen dergelijke nieuwe ervaringen klanten dichter bij het merk brengen en de loyaliteit bevorderen, en detailhandelaren helpen hun omzet te verhogen en het aantal retourzendingen te verminderen.
Crate and Barrel, een toonaangevend meubelbedrijf, gebruikt productvisualisatie om zowel online als fysieke klanten aan te trekken. Met hun tool ‘Bekijk in mijn kamer’ kunnen klanten meer dan 5000 artikelen in hun woonkamer plaatsen. IKEA laat gebruikers IKEA-producten, van banken tot lampen en van vloerkleden tot tafels, in hun ruimte plaatsen.
Productinformatie
Productinformatie speelt een centrale rol in de aankoopbeslissing van een klant. Met AR kunnen retailers een extra informatielaag toevoegen, zoals de voedingswaarde van het product of de geschiedenis van het merk in een ruimtelijke omgeving. In plaats van de cruciale boodschap op de hoek van de productverpakking te schrijven, breidt AR het terrein uit en stelt het retailers in staat zinvolle en interactieve ervaringen te creëren.
Bovendien leidt de nieuwigheid van AR-productinformatie tot een diepere band tussen consument en merk. Niet alleen brengen consumenten tijd door met de berichtgeving van het merk, maar het geeft hen ook het gevoel een gewaardeerde klant te zijn. Bovendien laat AR merken afstand nemen van feiten en cijfers en een overtuigend verhaal creëren, dat langer in de hoofden van het publiek blijft hangen.
Walmart gebruikt AR om shoppers in staat te stellen hun smartphone op winkelschappen te richten met behulp van de Walmart-app. Consumenten die op zoek zijn naar glutenvrije artikelen kunnen de productinformatie over de artikelen visualiseren zonder dat ze de artikelen hoeven te pakken en te draaien om de details te vinden.
Displays in winkels
Voor veel shoppers kan het vinden van het juiste kledingstuk of een tas of een ander artikel een lastig proces zijn. Zelfs als de klanten beslissen welk product ze willen kopen, kan het vervelend zijn om in de rij te staan. Bovendien zouden maatverschillen tussen merken veel klanten laten stranden en wachten tot een medewerker een andere maat aanreikt.
Om dit probleem op te lossen, gebruiken veel winkeliers ‘Smart Mirrors’, die het beeld van de gebruiker op het scherm tonen wanneer hij ervoor staat. In tegenstelling tot het gebruik van een smartphone om een bepaald product te passen, kunnen Smart Mirrors kledingstukken met verschillende maten en kleuren over elkaar heen leggen.
H&M Group, een Zweedse moderetailer, gebruikt slimme spiegels in winkels in de VS om klanten gepersonaliseerde styling en virtuele pasvormen aan te bieden.
De komende jaren zullen we AR-technologie zien evolueren van een leuk hebbedingetje tot een centraal onderdeel van de retailactiviteiten en marketingstrategie, waarbij klanten een nieuwe winkelervaring krijgen en conversies, merkbekendheid en minder retourzendingen worden gegarandeerd.