Hoe helpt AR je bedrijfsprocessen te optimaliseren?

De eerste AR bril waar mensen van gehoord hebben is waarschijnlijk de Google Glass uit 2013. De reacties waren niet onverdeeld enthousiast, er was veel kritiek op deze augmented reality bril. Het design was niet bepaald elegant of aantrekkelijk, daarnaast werd de camera op het frame gezien als een inbreuk van privacy. De accuduur stelde ook nog eens teleur, allemaal redenen waarom de Google Glass een zachte dood is gestorven. Toch bieden AR glasses wel degelijk unieke mogelijkheden, mits ze gebruikt worden door de juiste doelgroep. En dat zijn AR brillen voor medewerkers binnen een bedrijf. Daar maakt het niet uit of het design niet modieus is, er wordt beoordeeld op functionaliteit. Hoe kunnen AR brillen bedrijfsprocessen optimaliseren, en welke vormen van augmented reality zijn er? Dat kun je lezen op deze pagina.

AR Glasses voor zakelijk gebruik

Er zijn twee opties om augmented reality te gebruiken voor zakelijk gebruik. Enerzijds zijn er de smartphones en tablets die AR beelden kunnen weergeven op het scherm van het apparaat, anderzijds zijn er de ‘wearables’ die je kunt dragen. De eerste optie heeft zeker toepassingen voor zowel consumenten als voor zakelijk gebruik, toch zal voor professionele toepassingen het gebruik van AR brillen meer voor de hand liggen. Wearables zijn namelijk handsfree te gebruiken wat diverse processen binnen een organisatie kan vereenvoudigen. De werknemer houdt namelijk twee handen vrij om handelingen te verrichten. Er zijn verschillende producten leverbaar die voldoen aan de specifieke eisen die bij diverse werkzaamheden van toepassing zijn. Laten daarom eerst de drie verschillende soorten augmented reality in het kort beschrijven.

Augmented reality verschillen

Hoewel er een breed spectrum AR glasses verkrijgbaar is, kunnen we deze in drie subcategorieën indelen:

  1. Standaard AR: Bij dit type AR bril wordt er een eenvoudige 2D laag over het normale gezichtsveld gelegd. Dit kan een tekstbericht zijn, een afbeelding of een notificatie. De toegevoegde laag staat niet direct in verband met de omgeving, visuele informatie wordt altijd op een vaste positie weergegeven voor de gebruiker.
  2. 3D AR: Het grote verschil met standaard AR is de weergave van 3D stereoscopische beelden. Dit is mogelijk door voor ieder oog een licht verschoven beeld weer te geven. Niet alle AR brillen beschikken over een dubbele projectie, 3D weergave is overigens ook niet altijd een vereiste.
  3. Mixed reality: Dit is de meest geavanceerde vorm van augmented reality, waarbij de digitale objecten niet alleen driedimensionaal weergegeven worden, ze kunnen ook op een specifieke plek in de ruimte worden geplaatst. Zelfs wanneer de gebruiker beweegt zal het virtuele element op dezelfde positie blijven staan.

Hoe werkt een AR bril?

AR glasses zijn zelfvoorzienende apparaten, hoewel een aantal producten werken met een los, draagbaar kastje dat via een kabel aan het montuur wordt bevestigd, zijn het allemaal mobiele apparaten. Sommige modellen beschikken over één projector die beelden op een virtuele afstand van de gebruiker projecteert, andere modellen zijn voorzien van twee projectoren voor een 3D weergave. Om handsfree werken mogelijk te maken is er een microfoon ingebouwd, daarnaast zal er een vorm van handbediening aanwezig zijn door bijvoorbeeld op de zijkant van het montuur te tikken of te wrijven. Er zijn namelijk situaties waarin er te veel omgevingsgeluid is om op basis van spraakbesturing te werken. De geavanceerde modellen zijn in staat om een 3D scan van de omgeving te maken voor een zeer nauwkeurige positionering.

De AR software speelt ook een belangrijke rol, zo kunnen er op basis van objectherkenning veel praktische functies gerealiseerd worden. Van barcodes scannen en controleren tot aan het herkennen van specifieke onderdelen, gebouwen of personen. Veel systemen werken op basis van het Android besturingssysteem, de HoloLens van Microsoft werkt met Windows. In veel gevallen zullen er maatwerk applicaties ontwikkeld worden, het standaard aanbod is beperkt voor alle systemen. Apple heeft een eigen AR Kit platform, maar heeft dit niet beschikbaar gesteld voor zakelijke doeleinden of hardware van andere fabrikanten.

AR brillen voor medewerkers

Er zijn verschillende mogelijkheden om AR brillen aan medewerkers te verstrekken met als doel bedrijfsprocessen te optimaliseren zoals:

  • Magazijnmedewerkers kunnen snel de juiste locatie vinden met visuele navigatie.
  • Order pickers kunnen handsfree producten scannen met de ingebouwde camera.
  • Onderhoudsmedewerkers kunnen een digitale handleiding tevoorschijn halen tijdens reparatiewerkzaamheden.
  • Collega’s kunnen assistentie inroepen met beeld en geluid. Zo kunnen vragen snel en doeltreffend beantwoord worden.
  • Chauffeurs en andere vervoerders kunnen veilig gebruik maken van navigatie.
  • Architecten kunnen op locatie modellen toetsen aan de werkelijke situatie.
  • Met een voice assistent zoals Google Assistant of Alexa kan via spraak online gezocht worden naar informatie, of functies van mobiele telefoons kunnen handsfree gebruikt worden.

Augmented reality biedt veel mogelijkheden om bedrijfsprocessen te automatiseren. Per sector, bedrijf en zelfs afdeling bestaan er diverse behoeften, en zullen er andere afwegingen gemaakt moeten worden voor de beste AR bril in iedere situatie.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.