ClickCease

Hoe kun je een 360 video maken?

Hoe kun je een 360 video maken?

Via YouTube en Facebook kun je niet alleen 360 graden foto’s en video bekijken, je kunt ook zelf 360 video’s publiceren. Met een panorama camera is het mogelijk persoonlijke herinneringen vast te leggen, je kunt vrienden en familie virtueel meenemen op vakantie, je kunt er ook professionele producties mee maken zoals bedrijfsfilms, muziekvideo’s of commercials. Hoe werkt 360 video maken en wat heb je er voor nodig? Dat onderzoeken we op deze pagina.

 

Hoe kun je 360 video opnemen?

Een normale camera heeft een beperkt bereik, je ziet altijd een uitsnede van de werkelijkheid, niet de volledige omgeving. Met een groothoeklens kun je al meer zien, het beeld zal aan de randen wel gaan vervormen. Met een panorama camera kun je beelden in alle richtingen vastleggen. Hier zijn verschillende oplossingen voor ontwikkeld:

 

Panorama fotografie

Voordat we met video aan de slag gaan, beginnen we eerst met een relatief eenvoudige wijze om panorama foto’s vast te leggen. De meeste smartphones hebben tegenwoordig standaard een camera app die brede foto’s kan maken, tot wel 360 graden. Je beweegt de camera langzaam in de rondte, er worden meerdere foto’s gemaakt die met software aan elkaar worden geregen (stitching). Dit werkt best goed in omgevingen zonder bewegende objecten, maar omdat het vrij lang duurt voordat je een opname hebt gemaakt werkt dit niet met beweging voor de camera. Daarmee is deze feature niet geschikt voor video.

 

Tip: Google heeft een speciale Cardboard camera app ontwikkeld die niet alleen panorama foto’s kan maken, maar ook met dieptewerking via een VR bril. Ook het geluid wordt opgenomen waarmee de ervaring direct meer overtuigend is.

 

Standaard camera met speciale spiegel

Voordat virtual reality brillen in grote getale beschikbaar waren voor de consument was er slechts een beperkte behoefte aan 360 video. Er waren nog geen snelle smartphones, en de markt voor 360 camera’s was nog te beperkt. Toch was er een inventieve manier om in realtime panorama beelden vast te leggen door een halve spiegelbol voor de lens van de camera te plaatsen. Denk aan een halve kerstbal. De camera werd verticaal naar boven gericht, de bol verticaal naar beneden. De camera filmt het reflecterende oppervlak van de spiegelbol, via software wordt deze cirkelvormige opname weer rechtgetrokken voor een panorama beeld. Door de beperkte resolutie van het videobeeld liet de kwaliteit te wensen over.

 

Tip: Maak zelf je eigen panorama opnames door recht op een kerstbal of ander rond en reflecterend onderwerp te filmen (in macrostand). Er is gratis software online te downloaden om deze ronde beelden uit te rekken naar de juiste verhouding. Het resultaat zal niet fantastisch zijn, maar het is een leuk experiment.

 

360 camera

Wil je 360 video maken in hoge kwaliteit, dan zul je toch met een echte 360 camera moeten werken. De combinatie van lenzen, hardware en software maakt het mogelijk om beelden in hoge resolutie op te nemen die er niet alleen op een beeldscherm maar ook met een VR bril prachtig uitzien. In tegenstelling tot de vorige mogelijkheden wordt hier bijna 100% van de omgeving vastgelegd. Dus links, rechts, boven en beneden. Voor de kijker lijkt het alsof je in een grote bol staat waar de video op geprojecteerd wordt. Wanneer de positie van de camera en de inrichting van de locatie optimaal is, lijkt het alsof je zelf in deze omgeving staat.

 

Tip: Professionals die 360 video maken gebruiken vaak een camera die op afstand te bedienen is. Anders zou de persoon die opnames maakt ook in beeld komen. Wanneer dit niet te vermijden is worden ongewenste elementen tijdens de montage gemaskeerd.

 

Verschillen in 360 camera’s

Een 360 video maken is niet moeilijk met de juiste apparatuur, een GOEDE 360 video maken is een ander verhaal. Naast expertise en planning speelt de keuze voor de juiste camera ook mee. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar een professionele 360 camera aan moet voldoen:

 

  • Aantal lenzen: De meeste consumenten camera’s nemen op basis van twee groothoeklenzen het beeld op. Er is daarbij een lichte overlapping die gebruikt wordt om deze beelden aan elkaar te stitchen. Professionele camera werken met veel meer lenzen voor een scherper beeld en minder vervorming in de beelden.
  • Opname resolutie: Twintig lenzen bieden weinig voordeel wanneer de beelden worden vastgelegd op een lage resolutie. De camera’s in het hogere segment hebben niet alleen meer lenzen, maar ook meer beeldchips en geheugenkaarten waarmee een serie hoge kwaliteit video opnames gemaakt worden die later worden samengevoegd.
  • Stereoscopisch 3D: Een standaard 360 video wordt als platte laag geprojecteerd op een bol “scherm”. Om diepte waar te nemen zal de camera lenzen gebruiken die zich op dezelfde afstand bevinden als onze ogen. Door het resultaat met een VR bril te bekijken kun je diepte zien, dat maakt de beleving veel sterker.

 

Professionele 360 video maken

Naast beeld speelt geluid ook een belangrijke rol, door speciale microfoons te gebruiken kun je ruimtelijk geluid opnemen voor een zeer realistische ervaring. Maar hoeveel invloed goede hardware en software ook mag hebben, het is de kennis van de crew die de uiteindelijke kwaliteit zal bepalen. Wanneer je dus meer wilt dan een leuke 360 video maken voor jezelf of vrienden en familie is het raadzaam om de mogelijkheden te bespreken met een professioneel VR video productiebedrijf.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.