Hoe VR de medische wereld heeft verandert

Als er één sector is waar Virtual Reality enthousiast is ontvangen is het wel de medische sector. Van studiemiddelen voor medisch studenten tot therapie voor patiënten en ondersteuning bij complexe operaties, overal zien we VR headsets. In ziekenhuizen, zorgcentra en universiteiten. In de medische sector worden nieuwe ontwikkelingen direct toegepast, met als doel de patiënt beter van dienst te zijn, en daarnaast het werk van de artsen te verbeteren. Als je nog wat sceptisch bent over de meerwaarde van Virtual Reality voor medische toepassingen moet je onderstaand lijstje maar eens bekijken. Je zult verbaasd staan!

 

SimX brengt virtuele patiënten naar de dokter

https://youtu.be/l3OiVPGwpxASimX

Een dokter zonder patiënten is als een politieagent zonder criminelen, overbodig dus. SimX plaatst virtuele patiënten in een lege ruimte, of legt een volledig configureerbaar persoon over een medische pop zonder kenmerkende eigenschappen. Met behulp van mobiele headset en de tracking van Sixsense is het mogelijk VR en AR situaties te creëren waarin artsen kunnen oefenen op virtuele patiënten.

 

Hartoperaties oefenen

https://youtu.be/1jSt3EWUoa0

Een driedimensionaal hart is een zeer complex orgaan. Medisch studenten moeten momenteel oefenen op harten van kikkers en andere dieren, met Virtual Reality kun je een kloppend hart compleet ontleden. Je kunt het VR hart uitvergroten en alle details bekijken, waaronder ook gesimuleerde afwijkingen. Met computersoftware kun je ook steeds de simulatie opnieuw starten. Met name de interactiviteit en het 3D beeld helpt artsen om bijvoorbeeld hartafwijkingen bij ongeboren baby’s te constateren.

 

Overkom angst voor de dood

Veel mensen hebben last van angst. Bijvoorbeeld mensen die bang zijn voor spinnen, hoogtevrees of vliegangst. Hoewel angst voor doodgaan eigenlijk vrij logisch is kan het in extreme gevallen een negatieve impact hebben op het leven. Met een speciale Virtual Reality simulatie op basis van de Oculus Rift headset hebben wetenschappers 32 vrouwen onderzocht. De ene helft kreeg een “uit-het-lichaam” VR ervaring te zien omtrent een sterfgeval, de andere helft niet. Het bleek dat mensen die een moment uit hun lichaam konden treden minder bang waren om te sterven dan de andere groep. Hier zijn nog geen definitieve conclusies uit te trekken, het is wel weer een voorbeeld hoeveel impact een VR presentatie kan hebben op een persoon.

 

Therapie, educatie, simulatie en ga zo maar door… In de medische sector kan Virtual Reality het verschil maken tussen leven en dood.

Marketing
Marketing

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.