Opera kijken in 360 graden

Opera kijken in 360 graden

Opera kijken op een televisie is toch een compleet andere ervaring dan in de zaal zitten. Dat geldt ook voor andere kunstvormen zoals theater, muziek en films. Ook sportactiviteiten komen compleet anders over wanneer je die bekijkt op de televisie. Met 360 graden video word je in de situatie geplaatst zoals die werkelijk is. Je ziet niet alleen de zanger op het podium, je ziet ook het publiek achter je zitten. Het is net alsof je een kaartje op de eerste rang hebt terwijl je gewoon met een headset thuis op de bank zit. Opera kijken in 360 graden is niet de toekomst, dit is nu al mogelijk!

Hoe werkt opera kijken in 360 graden?

Er zijn al diverse filmmakers die experimenteren met het vastleggen van live shows. De opera wereld is niet altijd de meest vooruitstrevende kunstvorm, toch zullen er de komende tijd steeds meer producties worden opgenomen met 360 graden camera’s. Deze camera’s nemen het beeld op in 360 graden, helemaal in de rondte dus. Met een speciale videospeler en headset kun je rondkijken en het theater van alle kanten bekijken. Er zijn al headsets en opnametechnieken waarbij positionele audio wordt gebruikt. Dan hoor je het geluid veranderen wanneer je in een andere richting kijkt. Met een standaard VR bril is dit nog niet mogelijk.

De entertainment industrie

Een andere manier van klantbeleving beinvloeden door Virtual Reality is in de entertainment industrie. Een toepassing hiervan heeft zich gevonden in de wereld van de Opera.

Podiumkunsten zijn ideaal voor 360 graden video

Het podium is er een gecontroleerde omgeving waarin de acteurs middels complexe choreografie dynamiek geven aan het optreden. Cirque du Soleil heeft al enkele 360 graden films gemaakt waarin de kijker het middelpunt is. De acteurs lopen, dansen en spelen om de kijker heen. Door de actie goed te regisseren lijkt het alsof je zelf deel uitmaakt van de productie.

Disney pakt het iets anders aan bij hun Lion King musical panorama video. Daar zie je het podium vanuit diverse standpunten. Eerst van voren, dan van de zijkant en van boven, steeds vanuit het standpunt van verschillende karakters. Bij 360 graden video moet je niet teveel montage gebruiken omdat de kijker daardoor gedesoriënteerd raakt. Mits het spaarzaam wordt gebruikt is het geen probleem.

Opera kijken in 360 graden opent de deuren naar een nieuw publiek, de “couch potato”.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.
ANT VR

De ANT VR bril is een all-in-one virtual reality headset met een transformeerbare controller.  De producent claimt dat deze bril

Lees verder »

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.