Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.
De Districtsrecherche van de Nationale Politie is binnen een politie-eenheid verantwoordelijk voor het opsporingsonderzoek van een strafbaar feit gepleegd in hun district. Tactisch rechercheurs zijn verantwoordelijk voor het proces van waarheidsvinding en opsporen van een verdachte in het geval van een misdrijf.
Het opleiden van rechercheurs duurt lang en er is een hoge doorstroom waardoor kennis verloren gaat. Bovendien is er door de hoge werkdruk en structurele onderbezetting te weinig tijd en ruimte om te leren of te oefenen. Daarnaast moeten rechercheurs tijdens een onderzoek op een plaats delict op veel zaken tegelijk letten, waardoor zij details kunnen missen.
Wij maakten in nauwe samenwerking met de politie Amsterdam een VR-training om een ‘tactisch oog’ te ontwikkelen, te denken in hypothesen en scenario’s en zelfreflecterend vermogen te stimuleren.
De training helpt vooral beginnende rechercheurs om vakbekwaam te worden door middel van een training die plaats- en tijdonafhankelijk gevolgd kan worden. Voor de meer ervaren rechercheurs is het een welkome opfrisser.
In de tutorial leert de gebruiker over alle aspecten en functionaliteiten van de VR-training. Degenen met meer digitale skills of ervaring kunnen er in hoog tempo doorheen, degenen die dit niet hebben kunnen, indien nodig, extra oefenen.
Basisfunctionaliteiten zoals selecteren, lopen en oppakken worden geoefend om hen vertrouwd te maken met virtual reality. Daarnaast komen specifieke functies zoals interacties met collega’s en het verzamelen en categoriseren van bewijs aan bod.
De rechercheur maakt bij het begin van de training kennis met een senior rechercheur, Inge. Zij legt gedurende de training de verschillende processtappen uit en voorziet de rechercheur van prikkelende hints. Dit allemaal om de rechercheur andere/nieuwe inzichten te geven.
De VR-training simuleert een plaats delict met een overleden persoon. Het is aan de rechercheur om aanwijzingen te verzamelen, te analyseren en te categoriseren om een mogelijke toedracht te achterhalen. Want… Waarom en hoe is deze man komen te overlijden en welke aanwijzingen moet je verzamelen om daar antwoord op te kunnen geven?
Na de introductie van Inge komt er een melding binnen dat er een overleden persoon is aangetroffen. Voordat de plaats delict bezocht wordt krijgt de rechercheur de tijd om informatie te winnen uit de digitale systemen van de Politie.
Op de plaats delict wordt eerst gesproken met twee collega’s uit de uniformdienst die de eerste informatie geven over de aangetroffen situatie. De rechercheur kan informatie selecteren en deze vervolgens markeren als ‘interessant’ om later in het onderzoek te gebruiken. Daarnaast ontvangt de rechercheur informatie van de schouwarts en het forensische team.
De rechercheur wordt uitgedaagd met in totaal negen opdrachten en pop-up vragen waarbij zelfreflectie wordt toegepast als belangrijkste feedbackmethode. Zo wordt de rechercheur rechercheur getoetst hoe om te gaan met getuigen en het veiligstellen van bewijs.
Na het verkrijgen van een eerste overzicht zoekt de deelnemer naar aanwijzingen die kunnen helpen bij het achterhalen van de toedracht van het incident. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tactische aanwijzingen zoals documenten of sporen van geweld. De aanwijzingen kunnen in het zicht liggen, maar ook verstopt zijn in bijvoorbeeld lades.
De rechercheur moet aanwijzingen vinden en selecteren die inzicht geven in een mogelijke tijdlijn. Denk aan objecten zoals een krant of brief, maar ook de gordijnen die gesloten zijn of lampen die aan staan.
Aanwijzingen kunnen vervolgens ook door de rechercheur in de categorie ‘natuurlijke dood’, ‘ongeval’ , ‘suicide’ en/of een ‘misdrijf’ geplaatst worden. Een aanwijzing kan in meerdere categorieën geplaatst worden. Een categorie vertegenwoordigt een hypothese en door op deze wijze te werken wordt scenariogericht opsporen gestimuleerd.
De rechercheur wordt in de training gedwongen om even stil te staan bij de overledene. Ook hier kunnen aanwijzingen gevonden en geselecteerd worden en door de rechercheur in de categorie ‘criminaliteit’, ‘gezondheid’, ‘gemoedstoestand’, ‘financieel’ en ‘relationeel’ geplaatst worden.
De rechercheur kan zichzelf op elk moment van het plaats delict onderzoek verplaatsen naar de zogenaamde gedachtenkamer. Op de borden in de gedachten kamer worden de verzamelde aanwijzing weergegeven per categorie.
In het echt gebruiken rechercheurs pen en papier voor het maken van notities. Dit is in VR erg lastig, de gedachtenkamer is het alternatief geworden om overzicht te creëren in het gedachtenproces.
In de gedachtenkamer zijn tevens voorstellingsvragen te vinden met betrekking tot de te toetsen hypothesen. De rechercheur wordt gevraagd of deze vragen wel of niet overwogen zijn op de plaats delict. Hiermee duikt de rechercheur bewust een hypothese in.
Aan het einde van het onderzoek is te zien welke tactische aanwijzingen de senior zou hebben geselecteerd. Hierdoor is te zien of er overlap is. De rechercheur bestudeert minimaal 5 aanwijzingen die de senior wel heeft geselecteerd en de rechercheur niet. Vervolgens volgt redenatie van de senior voor de selectie en levert dit mogelijk nieuwe inzichten op voor de rechercheur.
Na afloop krijgt de rechercheur twee animaties te zien waaruit blijkt dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn; een misdrijfscenario en een ongevalscenario. Wat er écht is gebeurd wordt niet verteld, omdat dit in de praktijk ook niet het geval is.
De VR-training sluit aan op de praktijk en integreert het leren direct in het werk, waardoor leren laagdrempelig, effectief en leuk wordt. De training vergroot de kennis en is een echte ‘kick-start’ van hun carrière als rechercheur. Rechercheurs geven aan dat ze zich bewuster zijn van de omgeving op de plaats delict, beter weten waar ze op moeten letten en zodoende meer rust en vertrouwen krijgen.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Onderzoeksagenda Politie (SOAP) en onderzoek door TwynstraGudde toont aan dat het een waardevol tool is voor het bestrijden van het personeelstekort.
Ben je op zoek naar inspiratie, heb je een vraag of een geweldig idee? Neem contact op met één van onze experts voor een gratis consult.
VR Owl
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
0031 30 71 16 158
info@vrowl.nl
VR Owl B.V.
BTW NR: NL864040374B01
KVK NR: 86662694
Algemene Voorwaarden
VR Owl
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
0031 30 71 16 158
info@vrowl.nl
COPYRIGHT © VR OWL 2022