Politie boekt succes met onderzoek naar VR voor reanimatietraining

Dit jaar verscheen de ‘position paper: de politie van morgen en overmorgen. Hierin kwam als één de kernpunten naar voren we moeten blijven investeren in ‘een digitaal vaardige politie die blijvend innovatief is’. Het Team Digitaal Leren & Ontwikkelen (L&O) van de Nederlandse politie neemt hierin voortouw met onderzoek naar en de inzet van digitale technieken zoals VR (VR) augmented reality (AR).  Een succesverhaal is de ontwikkeling van een VR applicatie om reanimatie te leren. 

Reanimatie VR Training 2 - Politie VR Reanimatietraining

Het belang en de uitdaging van reanimatie bij de politie

De politie is vaak als eerste ter plaatse bij een levensbedreigende situatie zoals een hartstilstand. Daarom leert elke agent op de Politieacademie hoe te reanimeren en wordt deze kennis periodiek op peil gehouden middels klassikale trainingen.  Het organiseren hiervan is echter een logistieke uitdaging en zorgt dat agent  die op training is (tijdelijk) niet inzetbaar is.

Het team had ervaring met de inzet van VR voor schiettraining en zag kansen bij de inzet van deze techniek bij reanimatietraining.  Zij stelde zich als doel een applicatie te ontwikkelen waarbij iedereen kan leren reanimeren.

Jeroen van de Heuvel

Jeroen van de Heuvel van de Heuvel is één van de leden van Digitaal L&O team,  heeft een achtergrond in ICT en ziet potentie in immersive learning met VR.  Volgens hem kan je in  VR plaats-en tijdsonafhankelijk, complexe procedures leren. Jeroen ziet een toekomst waarin VR volledig geïntegreerd is samen met lesmethode en dat elke agent toegang heeft tot een database met VR trainingen.

Van levensbedreigend naar levensreddend

Het team had ervaring met het ontwikkelen van een schiettraining in VR met de applicatie ‘VR Danger Zone’.  De positieve ervaringen zorgde dat het team aan de techniek dacht toen het vraagstuk met betrekking tot reanimatie ter tafel kwam.  Bij het omzetten naar een mobiele variant van de training kwam de eerste samenwerking met het Utrechtse VR Owl van de grond. 

Partners

Office overview1 - Politie VR Reanimatietraining

Samen met VR Owl is gewerkt aan een VR training waarbij nauw is samengewerkt met de Nederlandse Reanimatie Raad. Collega’s werden uit alle hoeken van de organisatie betrokken om feedback te geven. Zelfs de partner van één van de teamleden, die werkzaam is op de afdeling cardiologie, werd betrokken bij het ontwikkelproces. Korte sprints, waardevolle feedback én avonden doorhalen brachten het team op het weg naar een zeer waardevolle toepassing. 

Inzichten en praktische oplossingen

VR - Politie VR Reanimatietraining Gedurende de ontwikkeling werden aannames, zoals ‘mensen snappen snel hoe VR werkt’, ontkracht waardoor onboarding ineens een veel grotere rol moest krijgen. Praktische zaken zoals het ontbreken van pop voor het oefenen van compressies werden simpel opgelost; vouw een Ikea kussen dubbel en je hebt vrijwel dezelfde weerstand als een borstkas.

Daarnaast kwamen experimentele technieken zoals hand tracking op de markt waardoor controllers niet langer nodig waren.  Dit zorgde voor een meer realistische training maar zorgde voor nieuwe uitdagingen zoals ‘verdwijnen’ van één hand zodra beide boven elkaar geplaatst werden. 

Reanimatie 1.00 01 10 12.Still014 - Politie VR Reanimatietraining

De noodzaak van onderzoek

Een onderzoek naar de effectiviteit van VR training ontbreken maar concrete resultaten zijn volgens het team essentieel voor de adoptie van de techniek bij de politie. Daarom zette het team in samenwerking met Ronald Tieman, Sheila Baas, University of Twente, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Nederlandse Reanimatie Raad een onderzoek op. Doel was het onderzoeken of een VR-reanimatie training een geschikt alternatief is voor standaard klassikale reanimatietraining en of er een optimale volgorde is voor beide trainings types.

VR Reanimatie training - Politie VR Reanimatietraining

De opzet van het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd met 50 mensen die willekeurig werden ingedeeld in twee groepen.  Zij werden voor de training getest op hun ‘parate’ kennis en kregen vervolgens eerste een klassikale training en vervolgens een VR training, en vice versa. Tussen de trainingen door en aan het eind getoetst door examinatoren van de Nederlandse Reanimatie Raad.

De resultaten van het onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bepaalde handelingen, zoals de positie van de handen en hoever de borstkas wordt ingedrukt net zo goed te leren zijn via een VR training als een klassikale trainingen. Zaken zoals de ‘algemene prestatie’ en ademhalingsfrequentie zijn beter wanneer er eerst een standaard training wordt gevolgd. 

Reanimatie 1.00 01 42 53.Still016 1 - Politie VR Reanimatietraining

Verdere ontwikkeling

De positieve resultaten van het onderzoek en reacties van collega’s houdt het team aan de aan frontlinie van de kansen en toepassingen van immersive learning. De komende maanden wordt dit onderwerp verder verkend en onderzocht in samenwerking met onderwijsinstellingen en studenten. Bovendien wordt er zelfs op Europees niveau samengewerkt, kennis gedeeld en zelfs toepassingen gedeeld.

De toekomst van immersive learning bij de politie

VR op de PA 1 1 - Politie VR Reanimatietraining Voor veel taken van de politie lijkt VR aan prachtig leermiddel.  Denk aan het trainen van hardskills zoals de inzet van het vuurwapen, wapenstok of taser maar ook soft skills zoals het voeren van een slecht nieuws gesprek of het trainen van de-escalatie technieken.

Mogelijkheden te over dus en bovendien is het draagvlak bij de mannen en vrouwen op straat groot. De taak aan de overheid om samen met de politie top de eigen ambities waar te maken; investeer in innovatieve technieken en zorg voor een digitaal slagvaardige politie. Want dat maakt leren niet alleen leuker en effectiever maar draagt ook bij aan vervullen van een kerntaak van de Politie; ‘het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven’

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Spreek met een specialist

Ik ben ruim tien jaar actief in de XR industrie. Ik help bedrijven bij het succesvol inzetten van immersive technology met advies, concepting en implementatie.

Mail mij op info@vrowl.nlBel mij op 030 711 6158
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.