Recherche zet virtual reality training in bij strijd tegen personeelstekort

De spanning op de arbeidsmarkt is alom bekend en ook bij de politie hebben ze moeite bij het vullen van het dienstrooster. Door jarenlange bezuinigingen en het vertrek van ervaren collega’s moet nieuw personeel sneller aan het werk, met minder begeleiding en tijd om te oefenen. 

Bij de districtsrecherche is de onderbezetting maar liefst 10% wat zorgt voor een hoge werkdruk, minder tijd om te leren en uiteindelijke een lagere pakkans voor criminelen. Er staat de recherchepraktijk dan ook een behoorlijke uitdaging te wachten als het gaat om het vakbekwaam maken van nieuw personeel. Een snelle en adaptieve leeromgeving op de werkplek is daarom nodig en hiervoor is virtual reality (VR) een uitstekend middel. 

“Doordat de operatie zo druk is, lukt het niet om leren ernaast te
zetten. Dus je wilt leren op de werkvloer integreren”

– Jonne Janssen, portefeuillehouder Opsporing, Eenheid Amsterdam

Politie Recherche Render 16 - automerken augmented reality

Virtueel trainen

Volgens de politie Amsterdam kan virtual reality een belangrijke bijdrage leveren aan het sneller, beter en leuker opleiden van personeel.  Zo maken politiecollega’s al gebruik van virtual reality voor schiet-training, reanimatie en sporenonderzoek. Deze nieuwe VR-training plaatst rechercheurs op een plaats delict (PD) waar zij op realistische wijze een tactisch onderzoeksproces doorlopen. 

Plaats delict in virtual reality

In dit scenario is de plaats delict een woning waarin een overleden persoon is aangetroffen. Het is aan de rechercheur de taak om aanwijzingen te verzamelen, analyseren en categoriseren om een mogelijke toedracht te achterhalen. Tijdens het onderzoek krijgt de rechercheur uitleg en hulp van een senior rechercheur, Inge. Naast het geven van instructies en tips helpt ze de deelnemer ook bij het evalueren en reflecteren van de resultaten.

P1066257 - automerken augmented reality

Eenvoudig, altijd en overal leren beteren

De rechercheurs kunnen met de applicatie eindeloos zelfstandig oefenen zonder assistentie van meer ervaren medewerkers, maar het projectteam adviseert de werkvloer vooral ook met begeleiding de training te doen. Samen leren levert uiteindelijk altijd een hoger rendement op. 

De VR-training wordt binnen de Eenheid Amsterdam geleverd als VR-kit met hierin -brillen, begeleidende materialen zoals instructies, handleiding en een reflectiekaart. Werken met VR is voor veel collega’s nieuw, daarom is een uitgebreide tutorial ontwikkeld alvorens de de training op eigen tempo doorlopen kan worden.

‘Met deze VR-training kan het leerproces van onervaren rechercheurs worden versneld en gelijk getrokken.’

Respondent Evaluatierapport

Leuk en effectief

De applicatie helpt vooral beginnende rechercheurs vakbekwaam te worden door een ‘tactisch’ oog te ontwikkelen om aanknopingspunten te herkennen, waarmerken en categoriseren. De VR-training sluit aan op de recherchepraktijk en integreert het leren direct in het werk waardoor het leuk en effectief wordt. Deelnemers nemen dankzij de training meer rust, letten beter op details en hebben meer zelfvertrouwen. 

Behoud van kennis senior medewerkers

De applicatie zorgt voor digitalisatie van kennis die beschikbaar is binnen de organisatie. Zo blijft de kennis van senior medewerkers behouden en kan nieuw personeel putten uit de ervaring die door de jaren heen is opgedaan.  Dit zorgt voor een overdracht van kennis die waardevol en praktisch is én door de jaren op hetzelfde niveau blijft.

Politie Recherche Render 04 - automerken augmented reality

Evaluatie politie zeer positief

Uit het evaluatieonderzoek, uitgevoerd door TwynstraGudde, kwam naar voren dat deelnemers aan de pilot overwegend positief reageerden. Zij gaven aan de training te ervaren als een aanvulling op bestaande opleidingsmogelijkheden. Voor de meer ervaren rechercheurs was het vooral een opfrisser. 

Collega’s zien de training als toegankelijk en als een bijdrage aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Ook verwachten zij dat de training een bijdrage levert aan de reductie van stress en verhoging van mentale weerbaarheid.

 ‘Als ik terugdenk aan de  Politieacademie, kan je heel veel van de lessen in VR doen. (…) Behalve dingen waar je fysiek aan de bak moet.’

Respondent Evaluatierapport 

Sequence 01.00 14 56 43.Still014 - automerken augmented reality

Uitbreiden en opschalen

Binnen de organisatie wordt de VR-training met veel enthousiasme ontvangen. De training is op steeds meer recherche afdelingen door het land te vinden. Het enthousiasme en positieve reacties zijn dermate bemoedigend dat de politie aan het verkennen is of deze applicatie ook gedeeld kan worden met (keten) partners. 

Partners

Dit project is een samenwerking tussen:

  •  Districtsrecherche van de Nationale Politie
  • Onderzoeksagenda Politie (SOAP)
  • TwynstraGudde
  • VR Owl
Picture of Marketing
Marketing

Spreek met een specialist

Ik ben ruim tien jaar actief in de XR industrie. Ik help bedrijven bij het succesvol inzetten van immersive technology met advies, concepting en implementatie.

Mail mij op info@vrowl.nlBel mij op 030 711 6158
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.