Territory Defense

Heb je zin in een lekkere snelle “shoot-em-up-capture-the-flag” game? Dan zou Territory Defense zomaar wat voor jou kunnen zijn!

Doel van het spel

Alhoewel… capture-the-flag… dat is het nou juist niet! De opzet van de game is bijzonder simpel: er staan een aantal vlaggen opgesteld (2, in de demo) in een redelijk overzichtelijk level en die ga jij verdedigen. Uit een tweetal “huisjes” spawnen een soort bouwvakkers met blauwe en groene hesjes aan die, je raad het al, de vlaggen willen veroveren. En dat is nou net niet de bedoeling: verdedigen geblazen dus!

Hoe? Redelijk eenvoudig: je krijgt een bad-ass gun tot je beschikking die een soort vuurbal afschiet. Richten is in het begin een beetje onwennig, maar met wat oefening gaat dat steeds beter lukken.

Dit oefenen kan uiteraard ook in Territory Defense. Als je begint in de game start je met het kijken naar een groot scherm waar uitleg staat over de functies van de muis. Verder staat er op de muur “Practice Area Behind You”. Mooi! Dat eerst eens even doen!

Controls

Het is wel duidelijk dat Territory Defense een game is die uniek voor de Oculus Rift is gemaakt: geen port dus van een of andere bestaande game. Het begint al met dat scherm met uitleg, waar ook nog de menu-keuzes “start” en “quit” inzitten. Deze menukeuzes bedien je door er op te richten met je gun, en te schieten uiteraard. Kies je voor start, dan wordt helemaal duidelijk dat deze game puur Oculus Rift is: op het levensgrote scherm voor je zie je een afbeelding van het level, met daaronder een aantal buttons: Level 1, Level 2, enzovoorts. Mijn eerste reactie was op deze knoppen te schieten, maar dat bleek niet nodig: door headtracking bedien je een soort koperen bolletje, wat je heel eenvoudig naar een Level button beweegt, en daarna naar de knop bovenin het scherm Start.

Kijk je naar beneden, dan zie je je gun. Dat ziet er verrassend goed en scherp uit. Overigens zijn de levels een beetje “mine-craft-achtig”, maar zijn de textures verder van prima niveau. Het onwennige van het richten zit hem in het feit dat je met de muis je gun kunt sturen, maar door links en rechts te kijken ook wegkijkt uit de richting waarin je schiet. Eerst even verwarring, maar later wordt dit redelijk natuurlijk. Met de rechtermuis button (aim) wordt de gun iets hoger getild, maar voor het echte richten maakt dit niet heel veel uit. Wel vertraagd de boel een beetje, waardoor je in een soort slow-motion om je heen kunt knallen.

Gameplay

De demo geeft alleen toegang tot Level 1 en Level 2. Het eerste level is erg overzichtelijk: twee vlaggen redelijk dicht bijelkaar met wat hoogteverschil en een paar uitgangen naar de eerder genoemde huisjes. Die huisjes zijn spawnplekken, maar ook het doel van de bots: als een van de bots een vlag te pakken hebben gekregen (en geloof me, dat doen ze…) dan gaat het hele team als een aap op een bak met pinda’s op het teamlid af en drommen ze met elkaar richting huisje/spawnplek/uitgang.

Tactiek? Heb je niet echt nodig. Alhoewel… Nou ja. De A.I. is niet van het niveau Stephen Hawking, verre van dat zelfs, maar wel bijzonder hardnekkig. Bij mij werkte de truc redelijk door één vlag van dichtbij in de gaten te houden (waarbij je de noodzakelijke ammo-crates natuurlijk ook goed in de scope houdt…!!) en het zo zien te regelen dat de andere vlag gepakt wordt. Als die vlag dan bij jou in de buurt is knal je het team omver, en staat die vlag waar de kills zijn gemaakt. Op die manier kun je de vlaggen wat dicht bijelkaar krijgen, want al op Level 2 staan ze zover uitelkaar dat je te weinig tijd hebt om de boel goed te redden.

Plus en min

+ Snelle actie
+ Game echt voor Oculus Rift gemaakt
+ Geen enkel gevoel van misselijkheid
+ Grafische kwaliteit in te stellen
– Koppeling tussen hoofd- en muisbeweging is even wennen

Conclusie

Al met al is de demo van Territory Defense bijzonder aardig geslaagd en is de $2 die de game moet kosten voor alle levels niet bijzonder veel geld. De demo van de game is te downloaden via Oculus Share.

 

 

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.
The Jovian

Het lijkt wel alsof er alleen maar space-games voor de Rift te vinden zijn: overal waar je kijkt, op verschillende

Lees verder »

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.