ClickCease

SOMA Bedrijfsopleidingen | Multiplayer Veiligheidstraining

Industrie: Infra, Bouw, Verticaal Transport
Technologie: Virtual Reality 
Toepassing: Veiligheidstraining

Vraag

SOMA Bedrijfsopleidingen is dé opleider in de infra en verticaal transport.  Het bedrijf verzorgt een breed scala aan opleidingen en kortdurende cursussen en trainingen. Veilig werken is één van de belangrijkste thema’s die binnen elke sector terugkomt.

De veiligheidstrainingen vinden veelal plaats op trainingsfaciliteit van SOMA in Harderwijk.  Bepaalde omgevingen zoals een drukke bouwplaats zijn lastig te simuleren en het betreden van een ‘echte’ bouwplaats voor training is niet wenselijk. 

SOMA heeft VR Owl daarom gevraagd een virtual reality applicatie te ontwikkelen waarbij een instructeur en een cursist samen een veiligheidstraining op een bouwplaats kunnen doorlopen. 

 

Oplossing

Samen met SOMA ontwikkelde wij een virtual reality applicatie voor veiligheidstraining op de bouw die uit drie onderdelen bestaat.  

De cursist en trainer bevinden zich samen in de virtuele omgeving, kunnen elkaar zien en communiceren middels spraak en handgebaren. De trainer kan dus exact zien wat de cursist doet en direct aanwijzingen en feedback geven. 

Het eerste onderdeel is het betreden van de bouwplaats. Hierbij moet de cursist letten op de geldende veiligheidsvoorschriften, die veelal met borden zijn aangegeven. Op basis van deze observatie moet de trainee de juiste persoonlijke veiligheidsmiddelen selecteren.

Het tweede onderdeel is het analyseren van bouwmateriaal in een container. Hierbij wordt samen materiaal zoals hijsgereedschappen zoals hijsbanden en kettingwerk beoordeeld aan de hand van een label met informatie. De cursist dient te letten op de keuringsdatum en andere aspecten om te beoordelen of het materiaal nog gebruikt mag worden.

De laatste stap is het aansturen van een kraan waarbij de deelnemer signalen moet geven aan de bedienaar om materiaal te hijsen. De cursist leert over communicatie met een hijskraan machinist en welke hand en armseinen waarvoor dienen. Ter afsluiting dient hij materiaal te laten verplaatsen door met zijn hand en vinger het hijs signaal te geven. 

 

Resultaat

Het doel was het ontwikkelen van een scenario based veiligheidstraining met aspecten die niet tot nauwelijks te simuleren zijn.  Hierdoor kan SOMA in een gecontroleerde omgeving trainen op bewustwording en communicatie. 

Het resultaat is een sneller en effectiever leerproces tegen lagere kosten. Deze eerste applicatie biedt SOMA de mogelijkheid eenvoudig nieuwe trainingsmodules toe te voegen en haar lesaanbod nog verder te verbeteren.

Aan de slag met VR Veiligheidstraining?

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Of laat je telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.