Wat heb je eigenlijk aan Virtual Reality als je verf verkoopt? Verf is een tastbaar product dat je op echte muren kunt aanbrengen, dat lijkt juist het tegenovergestelde van een virtuele wereld. Toch is VR voor ondernemers erg interessant, niet alleen in de verre toekomst maar ook vandaag kun je al de virtuele vruchten plukken met VR. Laten we eens een aantal praktijkvoorbeelden bekijken om te zien hoe veelzijdig VR technologie nu al wordt ingezet binnen het bedrijfsleven en de voordelen van VR trainingen.
1. Bewijsmateriaal voor bedrijven
Hoe weet je dat een bedrijf zijn beloftes waarmaakt? Dat was een uitdaging waar Toms een oplossing voor zocht. Toms is een sociaal betrokken fabrikant van schoenen. Ze hebben een bijzonder concept; bij aanschaf van een paar schoenen wordt er nog een paar schoen beschikbaar gesteld aan kinderen die geen schoenen kunnen betalen. Een mooie belofte, maar hoe kun je dit bewijzen? Toms besloot om een 360 graden camera naar het gebied te sturen waar ze schoenen namens hun klanten doneren, een vaste klant mocht meegaan naar Colombia om het met eigen ogen te ervaren. 360 video wordt vaak in verband gebracht met “empathie”, je wordt als kijker direct naar de locatie gebracht wat meer impact geeft dan een foto of platte video. Meer weten over een 360 video maken?
2. Maak van een evenement een ervaring
Een achtbaan is de eerste paar keer fantastisch, maar op een gegeven moment let je meer op de roestvlekken op de stalen constructie dan op de zinderende ervaring. Pretparken als Six Flags en Europa Park maken al sinds enkele jaren gebruik van VR brillen om een standaard achtbaan om te toveren tot een multimediale ervaring. In theorie kan elke passagier een uniek avontuur beleven wat je lang bij zal blijven. Je hoeft gelukkig niet naar een pretpark tussen huilende kinderen in de rij te gaan staan om Virtual Reality te ervaren, want steeds meer bedrijven maken gebruik van VR op evenementen. Met een Virtual Reality presentatie op een beursstand trek je niet alleen de aandacht, je kunt ook jouw producten en diensten demonstreren op een schaal die veel verder reikt dan de oppervlakte van de beursstand. Je kunt dit combineren met eigen content of een selectie van bestaande VR apps en video, en geef na afloop een Cardboard VR houder mee aan je klanten om thuis nog eens na te genieten.
3. Gepersonaliseerd shoppen
Wanneer je op zoek gaat naar een keuken heb je specifieke wensen, zoals kastjes met schuifdeuren, een specifiek aanrechtblad of een opvallende kleurstelling. Het is onmogelijk om alle opties in de showroom te laten zien, dus zijn verkopers aangewezen op dikke mappen met foto’s. Ontwerp samen met de klant de ideale keuken, auto of ander product op maat in Virtual Reality. En beter nog, laat ze “spelen” met hun eigen keuken waardoor ze er direct een goed gevoel bij krijgen. Bij IKEA kun je bijvoorbeeld al virtueel een eitje koken in een VR keuken, in Engeland bestaat er al een virtuele showroom waar je een auto helemaal naar wens kunt configureren. Lederen bekleding, rode lak en spoilers, gepersonaliseerd winkelen brengt klanten weer naar de showroom toe.
4. Virtueel toerisme
Een tour maken vanuit de hotelkamer, dat hebben Marriott Hotels en Samsung mogelijk gemaakt met “VR Ansichtkaarten”. Zo kun je vanuit een hotelkamer in Chili een virtueel uitstapje maken naar Beijing of andersom. Op diverse locaties in de wereld waar zich Marriott hotels bevinden zijn toeristische 360 graden opnames gemaakt voor de hotelgasten. Dat biedt niet alleen leuk tijdverdrijf op de hotelkamer, het is ook een slimme manier om de hotelketen onder de aandacht te brengen zonder nadruk te leggen op de betonnen gebouwen en een opgemaakt bed. Ook hierbij speelt de ervaring weer een belangrijke rol.
5. Educatie in VR voor ondernemers
In een test door Google is aangetoond dat een VR training meer effectief is dan een training met videobeelden. De fastfood keten KFC traint nieuw personeel met een VR game, dit spel bleek zo populair dat ook gamers thuis dit spel kunnen downloaden om thuis virtuele kip te frituren. Ook doe-het-zelf bedrijf Lowe’s heeft de potentie van VR ontdekt. Lowe’s maakte al gebruik van VR om personeel te trainen, nu hebben ze ook in-store kamers geplaatst waarin de klant met een VR headset op de muur leert schilderen en plamuren. Dit is een effectieve en leuke manier om de klant snel een nieuwe vaardigheid aan te leren.
VR voor ondernemers kan niet alleen ingezet worden om personeel te trainen, om werknemers meer inzicht te geven en ze beter te laten samenwerken, het is ook een effectief middel om klanten te informeren en activeren. Zo kun je als bedrijf een meerwaarde bieden ten opzichte van de concurrentie. Virtuele middelen om echte resultaten te behalen!