Virtual Reality op het vliegveld

Er lijkt een strijd gaande om welke sector of industrie het meeste gebruikt maakt van Virtual Reality. De medische sector leek voorop te lopen, tot autofabrikanten massaal de voordelen van VR en AR binnen de productieketen ontdekten. Nu laten vliegmaatschappijen en de reisbranche zien dat ook zij vliegensvlug aan de slag gaan met virtual reality, daarbij maken ze gebruik van diverse producten en concepten die over de hele wereld uitgerold worden. Laten we er eens vier projecten uitlichten.

1. VR video voor Lufthansa klanten

Lufthansa heeft hun eigen FlyingLab opgericht om innovatieve diensten voor hun passagiers te ontwikkelen en vervolgens uit te rollen. Het gebruik van 360 graden video en Virtual Reality speelt een belangrijke rol bij de dienstverlening voor de toekomst. Met FlyingLab is het mogelijk om tijdens de vlucht een videoconferentie te houden waarbij je live Keynote presentaties kunt volgen via de lapt Lufthansaop, tablet of smartphone. Daarnaast kun je 360 graden films kijken met een draadloze VR headset. De activiteiten starten al op het vliegveld met diverse VR demonstraties waarbij je een virtuele vlucht kunt maken en nieuwe stoelen kunt testen. De “VR Moving Map” laat je virtueel de vlucht volgen waarmee Lufthansa van start tot eindpunt VR technologie inzet om vliegen leuker te maken.

2. Air New Zealand traint het personeel

Klanten zijn mensen, dat is het uitgangspunt van Air New Zealand. Dat is niet echt een revolutionaire zienswijze, het is wel bijzonder dat het personeel training krijgt met de Microsoft Hololens. Tijdens de training draagt het cabinepersoneel een Hololens headset en spreekt met de passagiers. Deze mensen zijn echt, maar de trainee krijgt aanvullende informatie te zien om handelingen optimaal uit te voeren. Met deze lesmethode wordt vooral gestuurd op de empathie van het personeel.

3. Wayfinding en Beacons op Gatwick AirportFinland

De juiste route vinden op een vlieghaven waar je niet eerder geweest bent kan een frustrerende opgave zijn. Op Gatwick Airport staan maar liefst 2000 “beacons” die jouw positie aangeven op een interactieve kaart. Daarmee loop je nooit verloren. De Wayfinding optie laat je met Augmented Reality precies zien waar je heen moet lopen op de luchthaven, wat overeenkomt met AR wandelapps die soortgelijke functionaliteit hebben. Volgens functionarissen van Gatwick Airport wordt er geen persoonlijke data opgeslagen van de reizigers, de informatie kan wel gebruikt worden om de doorstroming in de luchthaven te verbeteren.

4. Helsinki Airport krijgt een “God Mode”New Zealand

Een populair genre in computerspellen zijn de games waar je als het ware een God bent die over het speelveld kijkt. In Helsinki spelen de werknemers van de luchthaven God met een Hololens op hun hoofd. Ze zien een gedetailleerde plattegrond van het vliegveld en kunnen precies zien of alles goed verloopt. Denk aan de doorstroom van reizigers, detectie van onderhoud en training van personeel. Met live data via de Hololens kunnen alle situaties in kaart worden gebracht.

Steeds meer luchthavens en vliegmaatschappijen experimenteren met de mogelijkheden van Virtual Reality en Augmented Reality om de dienstverlening te verbeteren en processen te optimaliseren.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.