VR Archeologie

Je hoeft tegenwoordig niet meer naar Egypte of het Midden-Oosten om te genieten van oude opgravingen. Archeologische opgravingen kunnen nu bekeken worden in de virtuele wereld dankzij de HTC Vive en Realities.IO, een bedrijf dat zich specialiseert in de fotografie van archeologische plekken.

Scannen en bouwen

AVR3Als eerste begint Realities.IO met het fotograferen van de plekken waar wordt gegraven. Dit is een proces dat jaren kan duren. Het is niet nieuw dat er veel foto’s worden genomen bij opgravingen, maar deze keer wordt Virtual reality voor makelaar zoveel mogelijk beeldmateriaal verzameld om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de gehele locatie.

De foto’s worden niet achteraf belicht, het betreft de natuurlijke situatie met een HDR filter. Hoewel het resultaat veel lijkt op videogames worden de beelden niet hergebruikt. Bij spellen werken ze meestal met “tegels” die naadloos herhaalt worden, hier betreft het een recreatie van een echte locatie waarbij het natuurlijk licht wordt gebruikt. Daarnaast hoeft de processor niet zo hard te werken om lichteffecten te renderen en kan de enorme data aan beelden verwerkt worden voor weergave in de HTC Vive.

Betrekken van de gemeenschap

AVR4Wellicht heb je zelf wel eens een opgraving gezien in je eigen gemeente. Er ligt een groot stuk grond open en er lopen mensen rond met kwastjes en schepjes op zoek naar botjes en andere artefacten. Dankzij VR kan de hele gemeenschap virtueel rondlopen in dit gebied alsof je er echt in staat.

David Finsterwalder, directeur van Realities.IO, geeft presentaties waarbij hij de opgraving van het Duitse plaatsje Ellwangen laat zien. Eén van de enthousiaste bezoekers was een non van de nabijgelegen kerk. Ze was zeer onder de indruk van de virtuele rondleiding. Naast de stenen en het zand worden er ook teksten geprojecteerd die precies uitleggen waar je staat, wat er is gevonden en waarom de locaties zo bijzonder zijn.

Net als bij vele VR presentaties, zeker dit soort ervaringen met echt fotomateriaal, beleven de kijkers ook angstige momenten als ze over de rand van een kloof naar beneden kijken. Vaak is het bekijken van de gebruiker net zo interessant als de presentatie op zich.

Wereldwijd en onbegrensd

Naast het betrekken van de lokale gemeenschap is het natuurlijk ook erg interessant dat mensen over de hele wereld naar een opgraving kunnen kijken alsof ze er zelf bij zijn. Naast nieuwsgierige leken kunnen dit ook andere archeologen zijn, en naarmate de beeldkwaliteit hoger wordt en de resolutie toeneemt kunnen archeologen van over de hele wereld participeren in de analyse van de locatie en de opgravingen.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.