Virtual Reality Training

Train met VR voor een hoge betrokkenheid, grote impact en lage kosten.

VR Training

Train met virtual reality overal, veilig en met volledige focus.
Bespaar (reis)kosten en verminder milieu-impact.

Hogere testscores

Studenten die leren met behulp van virtual reality onthouden informatie beter en scorer hoger.


Lees onderzoek >

Betere leerervaring

Virtual reality biedt een verbeterde leerervaring ten opzichte van video en boeken.


Lees onderzoek >

Hoge betrokkenheid

Hogere engagement en meer positieve emoties ten opzichte van video en klassikaal.


Lees onderzoek >

Goedkoper

Op schaal is VR een goedkopere oplossing voor trainingen dan klassikaal en e-learning.


Lees onderzoek >

De onderdelen van VR trainingen

Interactiviteit

De mate van interactiviteit; kijken, antwoorden of handelen

Content

De visuele weergave zoals mensen, omgevingen en objecten.

Software

Het beheren en aansturen van de trainingen en gebruikers

Hardware

De VR brillen, randapparatuur en logistiek

1. Interactiviteit

Een virtual reality training is passief of (semi)interactief/ Bij een passieve variant krijgt de deelnemer content te zien en neem hij informatie op. Bij de interactieve variant beantwoordt hij vragen, maakt hij keuzes of voert hij acties uit die invloed hebben op het verloop.

Passief

Het kijken van een 360 graden video van een rondleiding door een bedrijfspand. Dit is een lineaire ervaring zonder keuzes met maar één uitkomst.

Waar zet je het voor in?

 • Bedrijfsrondleidingen
 • Taken, processen en beleid
 • Kennismaken met collega’s 

Semi-interactief

Bijvoorbeeld het kijken van een 360 video over veiligheid en het beantwoorden van vragen. De antwoorden kunnen invloed hebben op het verloop en het eindresultaat.

Waar zet je het voor in?

 • Veiligheidstrainingen
 • Process of protocollen
 • Communicatietraining

Interactief

Het trainen van de besturing van machines of apparatuur. Fysieke handeling en keuzes staan centraal waardoor een wisselende uitkomst mogelijk is.

Waar zet je het voor in?

 • Fysieke taken en processen
 • Machines of apparatuur besturen
 • Interactieve veiligheidstraining

2. Content 

De inhoud en visuele stijl die het realisme en de interactiviteit van de training bepaald. 

360 graden video

Deze video wordt gefilmd met een speciale camera die een 360 graden perspectief biedt. Dit zorgt voor waarheidsgetrouwe beelden met een hoge mate van detail. Je kunt tekst en iconen toevoegen en door gebruik van speciale software ook vragen invoegen.

360 graden video zet je in voor: 
Passieve of semi-interactieve onboarding zoals rondleidingen, beleidscommunicatie of veiligheidsinformatie.

Voordelen:

 • Realistische beelden met hoog detail
 • Lagere kosten dan 3D animatie
 • Eenvoudig, schaalbaar proces 

Nadelen:

 • Werken op locatie met echte mensen
 • Na afloop aanpassen van inhoud is niet mogelijk
 • Niet interactief 
bob-autowase1e61fb769c761d58db8ff00006268b8

Bob Car Wash – High Speed Training

Nieuwe medewerkers leren de verschillende fases en processen van de werkzaamheden in deze passieve training met 360 video.

utrecht-683516_1920

Gemeente Utrecht – 360 Graden Training

Nieuwe medewerkers maken kennis met de stadsdelen en afdelingen kunnen zelf op onderzoek uit in deze semi-interactieve training met 360 video.

Politieacademie VR training

Politieacademie | Multifunctionele Trainingsapplicatie

VR Owl maakte een VR applicatie waarin agenten in teamverband kunnen oefenen hoe ze een pand veilig kunnen betreden.

screen_1920x1080_2019-11-21_14-28-32

Safeway – Offshore Simulator

Safeway vervoert mensen van schepen naar offshore-locaties zoals booreilanden. VR Owl heeft een VR-simulator ontworpen om hun operators altijd en overal te trainen.

3D animatie

Dit zijn beelden die met de computer worden gemaakt. Wij gebruiken hier bestaande content voor of maken dit na op basis van bestaand materiaal. Deze content is geschikt voor 360 graden video’s en interactieve applicaties.

3D animatie zet je in voor: 
Passieve, semi-interactieve en interactiever training zoals instructie, het besturen van machines of een interactieve veiligheidstraining.

Voordelen:

 • Interactiviteit is mogelijk
 • Eenvoudig nieuwe scenario’s ontwikkelen
 • Complexe scenario’s kunnen nagemaakt worden

Nadelen:

 • Minder realistische weergave dan videobeelden
 • Arbeidsintensiever en duurder dan 360º video 

USAR:

Aardbeving VR Training

Het USAR-team (Urban Search and Rescue) ga naar rampgebieden om te helpen na aardbevingen. Wij maakten 5 scenario’s met wisselende variabelen om te trainen op communicatie, procedure en veiligheid.

Het team kan nu overal op een veilige wijze trainen en zijn zelfverzekerder en beter voorbereid.

 

Educam

EV VR Training

Educam verzorgt trainingen en opleidingen voor de automotive. In de simulatie leer je een elektrische accu vervangen op realistische wijze. Doorloop het hele proces van veiligheid voorbereiding tot kwaliteitscontrole.

Medewerkers leren veilig en snel complexe procedures in een snel groeiende industrie.

Safeway:

Offshore VR Training

Safeway werkt binnen de offshore en vervoert mensen en goederen met behulp van zogenaamde loopbruggen. We hebben een VR-simulator ontwikkeld om op vrijwel elke locatie te trainen voor veel (nood)situaties.

Een kostenbesparing van tienduizenden euro’s per jaar met een veilige en mobiele VR simulatie. 

politieacademie

Politieacademie:

Multifunctionele Trainingsapplicatie

Een VR applicatie waarin agenten in teamverband kunnen oefenen hoe ze een pand veilig kunnen betreden. 

De trainingsapplicatie is multifunctioneel en de politieacademie kan in de toekomst meerdere procedures oefenen met de applicatie. Denk hierbij aan het ontruimen van een pand of oefenen met materiaal.

Automotive

BMW | Veiligheid VR-Training

BMW in Duitsland experimenteert al met virtual reality. BMW gebruikt virtual reality om zijn werknemers te trainen in design en prototyping. Managers worden digitaal opgeleid, zodat ze hun kennis kunnen overdragen op het personeel.

Werknemers leren onder meer hoe ze fabrieken efficiënter kunnen inrichten met behulp van lean manufacturing. Daarnaast is er instructie over hoe je goed moet werken en hoe je nieuwe dingen kunt creëren.

Het merk maakt gebruik van 3D-scanning om een realistische setting te creëren, en de feedback van deelnemers wordt verwerkt om de trainingen na verloop van tijd te verbeteren.

Werknemers kunnen in hun eigen tempo trainen, de betrokkenheid is groot en de training verbetert de efficiëntie. Virtual reality en augmented reality zal in de toekomst in elke stap van het proces worden gebruikt, van ontwerp tot productie tot onderhoud.

Peugeot | Veiligheid VR-training

Het personeel van Peugeot wordt opgeleid om zo efficiënt mogelijk te werken met behoud van een hoog veiligheidsniveau. Het doel is om een werkomgeving te creëren die gezond, veilig en productief is.

Deelnemers aan de virtual reality veiligheidstraining bezoeken een fysiotherapeut om onder andere te leren om de juiste werkhouding in fysiek en mentale vorm te creëren. Er worden ook soft skills-trainingen gegeven om te helpen bij de communicatie met collega’s. De training bestaat uit interactieve 360-graden films met meerkeuzevragen die gebruikers kunnen beantwoorden door middel van spraak.

Peugeot beweert dat het personeel voortdurend wordt gestimuleerd en meer betrokken raakt, waardoor de informatie beter wordt vastgehouden. Meer dan veertigduizend medewerkers hebben les gekregen dankzij de training, die nu in vijf landen beschikbaar is en 60 verschillende opties omvat. De Peugeot-groep streeft ernaar een zelflerende organisatie te zijn die haar kennis deelt met interne en externe belanghebbenden.

Audi | Logistieke VR-Training

Personeel van Audi moet zorgvuldig werken met complexe systemen, en fouten komen vaak voor. Daarom gebruikt de autofabrikant virtual reality om het aantal fouten terug te dringen.

Audi werkt aan een software development kit (SDK) waarmee afdelingen hun eigen trainingen kunnen maken zonder dat ze iets van programmeren hoeven te weten. Standaardmethoden zoals ‘verwijder het onderdeel’, ‘draai de schroef vast’ en ‘plaats het onderdeel’ kunnen worden gekoppeld aan verschillende scenario’s.

Logistiek medewerkers trainen in virtual reality met behulp van een ‘pick by light’ technologie om de juiste onderdelen te selecteren en te assembleren. Naarmate de werknemer zich ontwikkelt, wordt de ‘pick by light’ instructie uitdagender.

Werknemers vinden de training leuk omdat het vermakelijk is, wat het leerproces versnelt. De activiteit moet uiteindelijk zonder hulp worden voltooid, wat de motivatie en ambitie stimuleert. De SDK wordt verbeterd en zal beschikbaar worden gesteld aan meer leden van de groep.

Volkswagen | Assemblage VR-Training

Personeel van Volkswagen moet vaak lange afstanden afleggen voor trainingen, wat het leerproces vertraagt. Daarom gebruikt de organisatie virtual reality om medewerkers overal en altijd te trainen.

In virtual reality simulaties voeren medewerkers taken uit zoals het monteren van een deur of een rem. Naast montage trainingen zijn er ook simulaties ontwikkeld voor klantenservice en oriëntatie van nieuwe medewerkers.

Tijdens de opleiding kijkt iemand mee en geeft advies en verbeterpunten. Dit verhoogt de effectiviteit, biedt ruimte voor evaluatie en het doorvoeren van verbeteringen.

In totaal heeft Volkswagen meer dan 30 verschillende opdrachten ontwikkeld en meer dan tienduizend medewerkers getraind. De schaalbaarheid van virtual reality training zorgt voor een efficiënt proces en goedkopere training.

Defensie

SimX | Air Force | Medische VR-Training

SimX werkt samen met de US Air Force (USAF) en de US Space Force (USSF) om unieke trainingssystemen voor speciale operaties te ontwikkelen. Het Virtual Advancement of Learning and Operational Readiness contract tussen beide partijen maakt deel uit van het Virtual Advancement of Learning and Operational Readiness programma (VALOR).

Medische transfers tussen verschillende zorgteams maken deel uit van de VR-opleiding. Het is een training die plaatsvindt in een realistische setting, zoals operaties in het midden van de nacht. Bij de USAF en USSF is er ook VR medische simulatietraining voor geneeskunde aan boord tijdens lucht- en ruimte operaties.

De USAF en USSF leren tijdens de trainingssessies de juiste medische methoden, strategieën en protocollen kennen. Het hoofddoel is alle speciale operatie troepen inzicht te geven in de medische behandeling in het veld. SimX zet zijn pas verworven capaciteiten in op huidige locaties in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Finance

Bank of America | Bank medewerkers VR-Training

Bij Bank of America werken meer dan 50 duizend medewerkers, van wie velen snel nieuwe vaardigheden moeten leren. Traditionele e-learning methoden, waarbij medewerkers gewoon doorklikken, leveren niet het beoogde resultaat op. Daarom maakt de bank gebruik van virtual reality (VR)-training.

Virtual reality wordt door het bedrijf gebruikt om personeel te trainen in het openen van rekeningen, maar ook in moeilijkere taken zoals het uitvoeren van een service call. Kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt in gesprekken met klanten om reacties te simuleren op basis van het gegeven antwoord. Werknemers leren op deze manier professioneel te presteren in situaties waarin emotie een belangrijke factor is, zoals het aanvragen van een lening.

Bank of America wint aan efficiëntie door de VR training, omdat het kennisniveau van een groot aantal medewerkers snel kan worden opgeschaald. Bovendien helpt de training bij de ontwikkeling van empathie onder het personeel.

Healthcare

Bennett Medical Center | AR Wervelkolom Operaties

Bij meer dan 10 operaties hebben wervelkolom artsen van Health’s Bennett Medical Center in Stamford, Connecticut, gebruik gemaakt van augmented reality. Op 28 januari 2021 voerde de directeur van het augmented reality-programma voor de wervelkolom de eerste operatie uit waarbij deze benadering werd gebruikt.

De technologie omvat een headset waarmee de chirurg in het lichaam van de patiënt kan kijken alsof hij of zij röntgen zicht heeft. Tijdens de operatie kijkt de chirurg naar de patiënt in plaats van naar een scherm dankzij de hoofdbedekking.

De nieuwe technologie, volgens directeur Sandhu, maakt het mogelijk om uiterst nauwkeurig te opereren. “De technologie stelt ons in staat om in het weefsel van een patiënt te kijken,” legde Sandhu uit. De enige faciliteit in de omgeving die AR wervelkolom chirurgie doet is Bennett Medical Center.

Corona Fryslân | Corona VR-Training

De Friese zorginstellingen werken samen aan een virtual reality-training om zorgprofessionals beter voor te bereiden op de tweede Corona Golf.

Zij leren tijdens de cursus over hygiëne, bescherming tegen de buitenwereld, maar ook hoe om te gaan met familieleden. De deelnemers leren symptomen te herkennen en moeten vervolgens de juiste stappen ondernemen na feedback te hebben gekregen.

De belangrijkste voordelen van de opleiding zijn volgens de deelnemers het realisme en het onder druk moeten presteren. De training is inmiddels door 120 medewerkers afgerond en er is belangstelling uit andere delen van het land voor deze virtual reality onboarding.

LA Hospital | Trauma VR-Training

Het kinderziekenhuis van Los Angeles besteedt elk jaar ongeveer een half miljoen dollar aan de opleiding van artsen met oefenmodellen. De arts oefent slechts de helft van de 2 uur durende trainingssessie. De VR-training is ontworpen om deze procedure efficiënter te maken.

Studenten oefenen tijdens de virtual reality-training met virtuele patiënten en medewerkers die in realtime reageren op beslissingen. Om dicht bij de praktijk te blijven, zijn de scenario’s gebaseerd op bestaande casestudy’s. Onverwachte scenario’s kunnen ook worden geïmplementeerd om studenten scherp te houden tijdens de training.

De opleiding stelt het ziekenhuis in staat flexibeler te zijn en zijn middelen beter te gebruiken. Hoewel zij niet in dezelfde ruimte zijn als de anderen, kunnen de studenten regelmatiger trainen in realistische omstandigheden. Dit maakt een grotere flexibiliteit en een sneller leerproces mogelijk.

Amphia, MMC & Spaarne | Zorgmedewerkers VR-Training

Het Amphia Ziekenhuis, het Máxima Medisch Centrum en het Spaarne Gasthuis werken samen op risicovolle gebieden als bevallingen, operaties en kanker om medewerkers te trainen. Het doel is om moeilijke scenario’s op een veilige manier na te bootsen en tegelijkertijd de voorlichting aan patiënten te verbeteren.

Deelnemers zullen werken met ‘VIBE’ virtuele avatars die scenario’s met patiënten en collega’s zullen naspelen. De avatars gebruiken spraak en gezichtsuitdrukkingen om te communiceren, zijn zelflerend, en kunnen reageren op vragen. Succes kan worden gemonitord met behulp van een avatar, en de verzamelde gegevens kunnen worden gebruikt om de virtuele training te verbeteren.

Wanneer werknemers vrije tijd hebben, kunnen ze zelfstandig trainen. Dit geeft afdelingen meer flexibiliteit en vermindert de hoeveelheid werk die zij moeten doen. Bovendien is de vergaarde kennis gemakkelijk overdraagbaar tussen bedrijven.

Uconn Health | Chirurgen VR-Training

Chirurgen van Ucon Health worden opgeleid op lijken die maar één keer gebruikt worden. Dit is inefficiënt, tijdrovend en kostbaar. Daarom wordt virtual reality gebruikt om training te geven onafhankelijk van de plek tegen een fractie van de kosten.

De applicatie, die is gemaakt voor de Oculus Quest 2, bevat zes verschillende moeilijkheidsniveaus van levensechte ervaringen. De virtual reality-training maakt gebruik van een “double loop”-techniek, waarbij het geleerde vervolgens wordt toegepast op dezelfde activiteit.

Vanuit de virtuele leeromgeving houdt de instructeur de leerlingen in de gaten en geeft hij aanwijzingen.

Volgens studies gaat deze vorm van leren 570 procent sneller dan het traditionele leren. Bovendien wordt het risico verminderd, waardoor de leerling regelmatiger kan trainen en oefenen met omstandigheden die voorheen alleen in echte scenario’s mogelijk waren.

Hulpdiensten

Fort Myers Police Department | Politie VR-Simulatie

Virtual reality wordt gebruikt door politieagenten in Fort Myers, Florida, om hen te helpen beter onder druk te opereren en zich voor te bereiden op het ergste. De simulatie plaatst agenten in levensbedreigende omstandigheden, zoals het leren omgaan met verslaafden en bewoners die psychische problemen hebben.

Van het kunnen voelen van een taser tot het converseren met een persoon die bijna agressief is. Het doel van de training is om de agressieve persoon te kalmeren en escalatie op een juiste manier te voorkomen.

De virtuele simulatie is volgens de politie van Fort Myers zo nauwkeurig als het dagelijks leven van een agent maar kan zijn. De politie van Fort Myers is een van de slechts twee instanties in het land die deze technologie gebruiken. Uiteindelijk zullen meer instanties in Florida dit voorbeeld volgen.

Sacramento Police Department | Politie VR-Training

Virtual reality wordt gebruikt door politieagenten in Sacramento, Californië, om te leren omgaan met impliciete vooroordelen zoals huidskleur.

De virtuele training combineert scenario’s waarmee agenten op straat te maken zouden krijgen met vaardigheden die in de standaard trainingssessie worden aangeleerd. Agenten worden tijdens de training geconfronteerd met een persoon met een donkere huidskleur. Supervisors onderzoeken of agenten tijdens de training anders reageren op mensen met een donkere huidskleur dan op blanke burgers.

De gesimuleerde training vindt plaats in Sacramento om de politiemensen een echte ervaring te geven. De virtuele scenario’s worden vervolgens herhaald, zodat andere agenten kunnen zien wat werkte en wat niet.

City of Austin | Hulpverleners VR-Training

Hulpverleners kunnen niet hands-on trainen vanwege de uitbraak van Covid-19, maar de training uitstellen is geen optie voor de eerste hulpverleners. Daarom is de stad Austin in de Verenigde Staten een samenwerking aangegaan met het virtual-reality bedrijf ATS om hulpverleners te onderwijzen.

Tijdens een just-in-time training leert het personeel hoe het ambulancevoertuig moet worden bestuurd, waar alle apparatuur zich bevindt en hoe deze moet worden beheerd. Ze leren ook wat ze moeten doen bij een ongeval met meerdere slachtoffers, zoals een verkeersongeval waarbij een bus betrokken is. Ze leren hoe ze een probleem moeten beoordelen, prioriteiten moeten stellen en de nodige protocollen moeten toepassen.

Tijdens de ontwikkeling van de cursus werd onderzoek gedaan waaruit bleek dat mensen informatie beter vasthielden en minder fouten maakten na het volgen van de training. Deelnemers leerden sneller van een virtuele training dan degenen die een face-to-face training hadden gekregen.

Logistiek

DB Schenker | Heftruck VR-Training

DB Schenker besteedt veel tijd aan de opleiding van vorkheftruckbestuurders. Naast de opleiding moeten de medewerkers vertrouwd zijn met de reële opslagomgeving van de site. DB Schenker pakt beide zaken tegelijk aan via virtual reality.

Tijdens de virtuele training zit de werknemer in een vorkheftruck simulatie, waarbij hij of zij achter het stuur zit terwijl hij of zij een VR-bril draagt en een opslagruimte bekijkt. De training stimuleert hachelijke omstandigheden die in de echte wereld moeilijk te oefenen zijn. De werknemer leert hoe hij een vorkheftruck moet bedienen en wat de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en regels zijn.

Medewerkers kunnen door de training sneller een vorkheftruck bedienen en hebben inzicht in hoe een warenhuis werkt. DB Schenker is van plan de training uit te breiden en over de hele wereld te gebruiken.

NS | Perronmedewerkers VR-Training

Door het drukke verkeer op en rond het spoor verliezen NS-medewerkers in de trein of op perrons regelmatig hun richtingsgevoel. Daarom wil NS zijn medewerkers trainen, zodat ze beter het overzicht kunnen bewaren en effectiever kunnen reageren in onvoorziene situaties.

In de game is een treinstation in 3D nagebouwd en krijgen medewerkers virtual reality veiligheidsinstructie. Medewerkers komen tijdens de training in reële situaties terecht, zoals het opvangen van een reiziger die staat te popelen om het openbaar vervoer te nemen. Het is de verantwoordelijkheid van de medewerkers om hier op de juiste manier op te reageren.

De werknemers van NS hebben positief gereageerd op de training. Zij geven aan dat virtual reality training instructiever is en serieuzer wordt genomen dan eerdere rollenspellen.

DHL | Logistieke VR-Training

DHL streeft ernaar het laden van goederen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen om geld en ruimte te besparen. Daarom heeft het bedrijf besloten logistieke medewerkers te onderwijzen met behulp van een ‘Cargo Loading VR Simulation’.

Medewerkers leren tijdens de training hoe ze pakketten zo efficiënt mogelijk kunnen ordenen, en de applicatie labelt elke ongebruikte ruimte zodat de medewerker kan zien waar hij ruimte laat.

De training heeft een tijdsbeperking en een leaderboard met de tijden van andere medewerkers erop, waardoor het team gemotiveerd blijft om te trainen en te verbeteren.

Virtual reality-training verbeterde de prestaties van werknemers en verminderde de belasting in 99 procent van de gevallen. DHL gebruikt nu minder wagens om meer pakketten te vervoeren, waardoor de CO2-uitstoot en de kosten dalen.

Luchtvaart

Boeing | Astronaut VR-Training

In 2021 zal Boeing NASA-astronauten naar het internationale ruimtestation brengen. Een astronaut die zich voorbereidt op een ruimtemissie moet een uitgebreide training ondergaan. Hiervoor heeft Boeing gebruik gemaakt van virtual reality.

Dankzij de verbeterde resoluties van VR-headsets is het mogelijk om een cockpit te bouwen die scherp genoeg is om te lezen. In de virtual reality-trainingslessen van Boeing komen alle facetten van de missie van de astronauten aan bod, van opstijgen tot landen en alles daartussenin.

Het is van cruciaal belang om alle knoppen en schakelaars in de cockpit te kunnen lezen, wat nu mogelijk is dankzij de Varjo headset. Het voordeel van virtual reality training is dat astronauten vanaf elke plek kunnen trainen. Boeing verzorgt virtual reality-training voor astronauten en verwacht dat dezelfde technologie in de toekomst ook op andere vliegtuigen en veiligheidsscenario’s zal worden toegepast.

Avietra | Cabinepersoneel VR-Training

Avietra is gespecialiseerd in veiligheidstraining voor luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf biedt virtual reality-training omgevingen met “ongeëvenaard realisme en immersie”.

Werknemers worden getraind in een virtual reality simulatie van een vliegtuigcabine. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere  de voorbereidingen voor de vlucht, het instapproces en nood- en veiligheidstraining, zoals evacuatie en brand. De trainer kan de simulaties aanpassen aan de specifieke trainingsbehoeften van de luchtvaartmaatschappij.

Gebleken is dat virtual reality-veiligheidstraining succesvoller is dan traditionele leermethoden. Bovendien wordt door training in virtual reality minder tijd besteed aan fysieke simulaties. Avietra’s VR training wordt gebruikt door grote luchtvaartmaatschappijen zoals Qatar Airways, Lufthansa, en American Airlines.

Airbus | Engine VR-Training

Er zijn tal van opleidings voorschriften in de luchtvaartsector. Dat maakt het effectief, maar het is ook ongelooflijk kostbaar en tijdrovend. Daarom heeft Airbus, in samenwerking met Air France Industries en KLM Engineering, een virtual reality-training gecreëerd om het onderhoud van motoren te optimaliseren.

De virtual reality-training is gemaakt op basis van echte vliegtuig onderhoudsprocessen en omstandigheden. De virtuele training voor motoronderhoud wordt momenteel gebruikt voor de Airbus A320 en is gemakkelijk te vertalen naar andere types.

Tijdens de opleiding moet de cursist een realistisch probleem oplossen, zoals het vervangen van een motoronderdeel. De cursist kan onderdelen optillen, verplaatsen en vervangen met behulp van virtual reality.

De training is niet locatiegebonden, dus er zijn geen dure simulatoren nodig. Hierdoor is VR-simulatie een haalbaar alternatief voor traditionele training, die zowel kostbaar als moeilijk te verkrijgen is.

Rolls Royce | Aviation Engineers VR-Training

Rolls Royce, een fabrikant van ‘s werelds grootste vliegtuigmotoren, wil extra werknemers werven om de jaarlijkse toename van het vliegverkeer bij te benen.

Tijdens de Rolls Royce virtuele opleiding, oefenen monteurs met het bevestigen van de motor aan een vliegtuig en met het monteren van afzonderlijke onderdelen. Het belangrijkste voordeel van de opleiding is dat de motor niet fysiek aanwezig hoeft te zijn en dat het niet locatiegebonden is.

VR-training maakt een grotere flexibiliteit en efficiëntie bij het leren mogelijk. Zelfs als ze niet in dezelfde ruimte zijn als de anderen, kunnen technici regelmatiger trainen in herhalende omstandigheden.

Dit zorgt voor meer flexibiliteit en een snellere leercurve. Voor de monteurs creëert de VR-simulatie een werk gebaseerde leeromgeving waarin zij vaker kunnen trainen en sneller kunnen leren.

KLM | Piloten VR-Training

KLM heeft voor haar dochteronderneming Cityhopper een virtual reality-training ontwikkeld voor piloten die korte afstanden vliegen.

De training is opgedeeld in drie fasen, waarvan de eerste een virtuele cockpit is waarin de piloot kennismaakt met het vliegtuig en de besturing. De piloot zit achter het stuur in het tweede gedeelte van de film, dat een 360-graden trainingsvideo is. Ten slotte loopt de piloot door en rond het vliegtuig in een virtuele walk-through die uit 360- graden beelden bestaat.

Dankzij virtual reality-simulaties is de opleiding toegankelijker omdat piloten er ook buiten het klaslokaal of de simulator gebruik van kunnen maken.

Door het gebruik van vliegtuigen te vermijden, maakt virtual reality training een efficiënter gebruik van tijd en kostenbesparingen mogelijk. De training is gunstig voor piloten en daarom wil KLM dat het door het EASA wordt gecertificeerd.

Virtual reality training zal volgens de luchtvaartmaatschappij de plaats innemen van sommige traditionele trainingen, zoals klassikale instructie en tekstboek leren.

Offshore

MAN | Motor Engine VR-Training

Het is moeilijk om bij de Arctic Offshore Patrol Ships van MAN te komen, wat training een uitdaging maakt. De oplossing is een virtuele ‘machinekamer’, waar MAN’s medewerkers digitaal training kunnen krijgen.

Medewerkers lopen tijdens de training in 360-graden rond de motoren en bestuderen elk detail. Medewerkers van MAN kunnen de motor uit elkaar halen en ontdekken uit welke onderdelen de motor is opgebouwd. Medewerkers ervaren tijdens de training het omgaan met meer dan 20 verschillende defecten.

De virtual reality-training stelt MAN-medewerkers in staat om de meest cruciale onderdelen aan wal onder de knie te krijgen. Hierdoor is het personeel beter voorbereid om offshore te handelen, wat geld bespaart.

Siemens | Offshore Wind Turbines VR-Training

Siemens AG is een Duits industrieel bedrijf dat gespecialiseerd is in de offshore-installatie van windturbines en rotorbladen. Omdat trainen bij een turbine de installatie belemmert, is virtual reality de ideale manier om te trainen voor een constructiefout of -storing.

Een Jeannette-kraan wordt gebruikt om de installatie van een van de bladen van een windturbine na te bootsen. Trainingsscenario’s, weersomstandigheden en windsnelheden kunnen allemaal worden veranderd in de VR-simulatie, wat de complexiteit van de taak beïnvloedt.

Het dient als een uitstekende warming-up voor werknemers voordat ze offshore gaan. Werknemers werken en communiceren door deze succesvolle aanpak beter samen, maken minder fouten en doen dat goedkoper.

BP | Offshore VR-Training

Veilig werken is van cruciaal belang op offshore-platforms, maar het is moeilijk om hiervoor op land te trainen. Daarom maakt BP gebruik van virtual reality-training om personeel efficiënt en ter plekke te trainen.

Het personeel leert moeilijke procedures in een veilige omgeving in de meeslepende simulatieomgeving, zodat ze veilig belangrijke taken kunnen oefenen. Het personeel leert effectief te communiceren en menselijke fouten te vermijden. BP verbetert de training door na te gaan welke onderdelen van de training de meeste fouten vertonen.

Duizenden personeelsleden hebben effectief onderricht gekregen, waardoor het werk op de boorplatforms veiliger is geworden. De virtual reality-veiligheidstraining van BP is zo succesvol geweest dat hij nu ook bij andere projecten wordt gebruikt.

Safeway | Offshore VR-Simulatie

Safeway, een bedrijf dat gespecialiseerd is in wagenparkbeheer en engineering, had een snelle en efficiënte aanpak nodig om nieuwe werknemers te werven. Omdat de opleiding alleen op de machine kon plaatsvinden, was dat onhandig en tijdrovend, daarom was VR de enige optie.

Met behulp van een systeem transporteert Safeway personeel en voorraden van het station naar de chip. Deze activiteiten, zoals telescopen en het vervoer van mensen en dieren, worden voor hen gemakkelijker gemaakt met VR Owl. De virtual reality-simulatie wordt bestuurd door een laptop en twee joysticks, waardoor de opstelling eenvoudig en kosteneffectief is.

Hierdoor zijn de reiskosten lager en worden de middelen efficiënter gebruikt. Meer dan 50 nieuwe personeelsleden zullen worden opgeleid, evenals bestaande personeelsleden die een cursus zullen krijgen. Dankzij de VR-simulatie is er minder personeel en uitrusting nodig, waardoor de kosten dalen en het milieu minder wordt belast.

De mogelijkheden voor VR training ontdekken?

 

Persoonlijk advies over vr trainingen voor je bedrijf?

3. Software

Dit is belangrijk voor het aansturen en beheren van de VR training, dit doe je met speciale software. Wij bieden hiervoor diverse kant-en-klare oplossingen of ontwikkelen een applicatie op maat.

Standaardoplossingen

Wij bieden drie standaardoplossingen voor het beheren van vr training.

Look&Play stelt gebruikers in staat de training video te starten door in VR naar een icoon te kijken. Deze software is vooral geschikt voor individuele gebruikers of kleine groepen.

VR Sync beheert 360 graden video’s en speel deze gelijktijdig af. Een trainer kan zo voor grote groepen mensen gelijktijdig een 360 graden video starten.

Kiosk Mode start een applicatie direct op wanneer je de VR bril aanzet. Zo kan de medewerker direct beginnen met de training en hoeft hij geen andere apps te starten alvorens hij kan beginnen aan de training.

Content management systemen (CMS)

Bij een content management systeem kun je de trainingen eenvoudig beheren via een online systeem. Je kunt informatie inzien, nieuwe content toevoegen of oude content verwijderen.

Gebruikersbeheer

Via custom software kun je gebruikers beheren en groepen aanmaken. Zo manage je samen met collega’s de content en kun je trainingen toekennen aan specifieke afdelingen of functies.

Data & Analytics

Onze oplossingen kunnen voorzien worden van analytics zodat je eenvoudig data kunt inzien. Denk aan het bekijken van resultaten van de gebruikers, de best voltooide trainingen, of meest gemaakte fouten. Dit is een handige functie waardoor de training kan worden gefinetuned.

AVG & Privacy

Onze eigen servers voldoen aan de strengste veiligheids- en privacy eisen. Indien gewenst draaien onze applicaties binnen je eigen IT-infrastructuur om te voldoen aan bedrijfsspecifieke eisen.

Hardware & Hygiëne

Binnen ons bedrijf hebben VR hardware specialisten die exact weten welke hardware geschikt is voor jouw VR training. Zo hebben we cabines beschikbaar die binnen 5 minuten bacteriën doden.

Stand-alone VR brillen

Stand alone VR brillen werken zonder computer en zijn vooral geschikt voor 360 video en de minder complexe applicaties. Met de zogenaamde 3 DOF brillen je wel rondkijken maar niet rondlopen en daardoor is beperkte interactie mogelijk. Met de 6 DOF brillen kun je zowel rondkijken als lopen en middels controllers is interactie in de virtuele omgeving mogelijk.

PC VR brillen

Dit zijn brillen zoals de HTC Vive, geschikt voor complexere training processen zoals de besturing van machines. Deze sluit je aan op je computer voor extra rekenkracht om complexe omgevingen weer te geven of gebruik te maken van real time data.

Accessoires & Hygiëne oplossingen

Wij leveren diverse accessoires voor veilig en hygiënisch gebruik van de VR brillen en hardware. Onze speciaal geselecteerde brillen zijn reinigen en daarnaast bieden wij diverse accessoires aan zoals UV installaties die binnen 5 minuten 99% van de bacteriën doden. Zo zijn de brillen snel gebruiksklaar voor uw medewerkers.

Onze services

Configuratie

Hardware en software wordt gebruiksklaar geleverd

Distributie

Wereldwijde levering en installatie op locatie

Training

Trainingen over de werking en handleidingen

Updates

Schaalbare content en software die blijft functioneren

Onderhoud

Altijd op en running met een custom SLA.

Support

Professionele support voor zowel de soft-als hardware.

Ons ontwikkelproces

1. Eerste afspraak

We leren elkaars bedrijven kennen en bespreken de mogelijkheden en wensen van de virtual reality training.


Output: Debrief

2. Ideeën genereren

Wij duiken in de huidige leerprocessen, werkwijze en materialen. Samen bepalen wij geschikte leerdoelen. Aan de hand van deze doelen ontwikkelen wij de virtual reality training.

Output: Ideeën

3. Concept

Het beschrijven van de virtual reality training in een visuele presentatie waarin functies, stijl en voorbeelden samen komen tot een concept.

Output: Concept & Quote

4. Creatie

We leveren twee versies op, waar feedback op gegeven kan worden. Daardoor zorgen wij dat de productie perfect is afgestemd op de wensen en verwachtingen.

Output: Alpha & Beta

5. Levering

Na goedkeuring van de twee versies leveren we de definitieve versie op en zorgen we voor een vliegende start met oplevering, installatie of instructie.

Output: Definitieve oplevering

6. Evaluatie

We houden graag contact om ervoor te zorgen dat je tevreden bent en om te laten weten of we verdere kansen voor uw bedrijf zien.

Output: Meeting, call of bezoek

Met wie we samenwerken

Wat klanten zeggen

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Of laat je telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.