VTC - Hijskraan Training

De klant

VTC is de marktleider in Nederland op het gebied van opleidingen voor verticaal transport. De organisatie biedt een doeltreffende en praktijkgerichte opleiding voor machinisten in het verticaal transport.

De vraag

Veiligheid op de bouwplaats is van levensbelang, vooral bij gevaarlijke processen zoals het hijsen van ladingen.  VTC zocht naar een manier om veilig te kunnen oefenen met alle facetten van het opstellen van de kraan en het hijsen van de last. 

 

VTC 1 -
VTC 4 -

De oplossing

Een virtual reality applicatie waarbij drie personen gelijktijdig kunnen oefenen; een machinist, hijsbegeleider en docent, die de rol van uitvoerder aanneemt. Zij kunnen onderling communiceren via spraak en handgebaren en krijgen in virtual reality een tutorial over het gebruik van de applicatie.

Elke deelnemer heeft unieke mogelijkheden zoals het besturen van de kraan of het bevestigen van de hulpstukken voor het hijsen. 

De omgeving

Deelnemers trainen op een realistische bouwplaats gebaseerd op een echte werkomgeving en gebruiken herkenbare objecten zoals hijsgereedschap en hulpstukken. De kraan is gebaseerd op een bestaand type waarmee VTC in het echt ook oefent.

 

Deel 1. Proces & plaatsing

De machinist leert in het eerste deel van de applicatie hoe het proces verloopt waarbij hij eerst met de uitvoerder praat en informatie krijgt over de bouwplaats. Vervolgens kiest de machinist een opstelplaats voor de kraan op een digitale kaart en kan hij bij het correct plaatsen naar de volgende stap.

 

Sequence 01.00 26 54 71.Still002 -
Sequence 01.00 32 14 67.Still003 -

Deel 2. Voorbereiding en controle

Daarna plaats de machinist de kraan op een juiste wijze op, door deze onder ander waterpas te stempelen. Vervolgens communiceert hij met de hijsbegeleider of deze voldoende geïnformeerd is, waarna hij plaatst neemt in de cabine voor het hijsproces.

De hijsbegeleider praat met de uitvoerder en machinist en selecteert vervolgens de juiste materialen voor de uitvoering.  Hij controleert het hijsgereedschap en de hulpstukken, en bereid het hijsproces voor.

Deel 3. Hijsen en evaluatie

De machinist en hijsbegeleider werken samen bij het hijsen van diverse lasten met gebruik van de kettingen en een speciale vloerplatenklem om vloerplaten naar de bovenste etage te vervoeren.  Zij communiceren middels handgebaren onder toeziend oog van de docent. Na afloop evalueren de machinist, hijsbegeleider en docent gezamenlijk de training.

Sequence 01.02 57 53 16.Still011 e1676456132249 -
Sequence 01.02 19 00 55.Still008 -

Het resultaat

Dankzij deze training kan VTC op een veilige manier mensen opleiden in een omgeving waar mensen fouten mogen maken. De training komt dicht bij de praktijk in de buurt en stelt VTC in staat om goedkoper en sneller te trainen.   De mobiele opstelling maakt gebruikt van laptops waardoor VTC eenvoudig op diverse locaties gelijktijdig kan trainen.

Video afspelen
Sequence 01.01 47 15 23.Still005 -
Sequence 01.00 02 00 59.Still006 -
vr owl logo wit 1 -

Aan de slag met VR Training?

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.