ClickCease

Wandelen op Mars in vr

Dankzij robots als de Curiosity Rover kunnen we verre planeten bekijken hier op aarde. We zien de foto’s, we krijgen resultaten van onderzoekers, maar het blijft ver weg. Instanties als NASA en ESA steken veel tijd en geld in research. Het is ook van belang om de aardbewoners daarbij te betrekken, en de ontdekkingen op een manier te delen die iedereen kan begrijpen. Met Virtual Reality hebben ze een doeltreffend middel in handen om dat te realiseren.

Mars 2030

mars2030We hebben films gezien over Mars die in een woestijn zijn gefilmd, we hebben foto’s gezien van de Curiosity Rover. Nu kunnen we een virtuele rit maken op het oppervlak van Mars. NASA werd door het FUSION network benaderd om deze VR demonstratie te maken.

De “speler” krijgt een HTC Vive headset (Oculus Rift wordt ook ondersteund) met controller en staat plotseling op Mars. Er is een gedetailleerde omgeving gemaakt met de oppervlakte van het spel Skyrim. Elk detail komt overeen met de werkelijkheid. Alle heuvels en oppervlaktes zijn gebaseerd op gedetailleerde informatie van NASA en perfect nagemaakt. Op dit moment liggen de systeemeisen nog te hoog voor thuisgebruik, de presentatie wordt aangepast zodat ze later binnen de standaard specificaties van de Rift en Vive passen.

Dit soort virtuele wandelingen zijn niet alleen leerzaam, ze brengen de werkzaamheden van NASA veel dichterbij. Naast het educatieve doel is het uiteraard ook een manier om subsidies van de overheid en andere investeringen veilig te stellen. Uit het oog is uit het hart, met VR kunnen ruimtevaart agentschappen aan populariteit winnen.

Delta IV Lancering in 360 graden

ULA ofwel United Launch Alliance is een samenwerkingsverband waaraan onder andere Lockhead en NASA deelnemen waarbij ze raketten bouwen voor de ruimtevaart. Om een lancering duidelijk in beeld te brengen hebben ze een 360 graden panorama camera gebruikt. Zo lijkt het alsof je zelf naast de raket staat, je ziet de ontsteking en een vuurbal komt op je af. Je staat eerst op de grond, op het moment dat je geheel door rook bent omgeven schakelt de camera naar een hoger niveau. Je kunt deze film bekijken via YouTube:

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

info@vrowl.nl

030 71 16 158

Of laat je telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.