ClickCease

Wat Is Augmented Reality?

De termen Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality worden vaak door elkaar gebruikt.  Zelfs bedrijven die bezig zijn met deze technologie kunnen het niet altijd eens worden waar de grenzen liggen van elk medium. In dit artikel verduidelijken wat Augmented Reality is. 

Wat is Augmented Reality?

Je spreekt van Augmented Reality wanneer een digitaal beeld – vaak een 3D animatie – over de werkelijkheid wordt gelegd. Je verrijkt (augment) de fysieke wereld met digitale informatie. Dit kan via het beeldscherm zijn op je smartphone, een AR bril met een speciale prisma lens of via een specifieke wijze van projectie. Je kunt nog steeds de omgeving zien, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd. 

Augmented Reality (XR) of Mixed Reality (MR)?

De geschiedenis van AR

De term Augmented Reality wordt al jaren gebruikt, zo verwijst een onderzoek uit 1995 al naar het gebruik van deze techniek. Tot voor kort werd de term AR gebruikt om platte beelden over een ruimtelijke omgeving te leggen. Zo was het mogelijk om navigatie te zien terwijl je naar de weg kunt blijven kijken. Daarnaast kon je informatie op 2D oppervlakten zoals Abri’s tot leven brengen. 

De ‘eerste’ AR bril; Google Glass?

Google Glass was de eerste (bekende) AR bril die informatie via een klein, doorzichtig scherm weergaf. Deze werd voor het oog gepositioneerd en gaf vooral praktische informatie zoals notificaties inkomende berichten en navigatie. De bril was destijds geen succes maar heeft echter weer een comeback gemaakt als Glass Enteprise 2.

Wat is Mixed Reality? 

Mixed Reality brengt de digitale en fysieke wereld samen waarbij digitale objecten kunnen interacteren met fysieke. Je kunt dus bijvoorbeeld een digitale vaas op tafel zetten of monster verbergen achter je bank. De bril herkent de omgeving en mengt hier digitale 3D objecten in.

De HoloLens van Microsoft behoorde tot de eerste AR brillen die ook diepte kon registeren en digitale objecten kon ‘mengen’ met de echte wereld. Inmiddels is een tweede variant uit dit diet nog nauwkeuriger doet.  Smartphones worden ook steeds beter in het weergeven van mixed reality dankzij software oplossingen zoals ARKit van Apple en ARCore van Google.

Hoe kun je Augmented Reality bekijken?

Augmented Reality door je smartphone

De meest eenvoudige manier is met een smartphone of tablet. De camera op het mobiele apparaat laat de omgeving zien op het beeldscherm, de software legt hier een laag overheen. Dit kan een pijl op de weg zijn om een route uit te stippelen, virtuele make-up maar ook producten en zelfs artiesten. Voor 2021 had je hier een app voor nodig maar de komst van WebAR maakt het de komende jaren mogelijk om AR content direct via je browser te bekijken.

Social AR

Met AR functionaliteit op smartphones en in populaire apps zoals Snapchat en Facebook wordt Augmented Reality steeds populairder bij de consument. Filters, productvisualisaties en zelfs AR optredens van artiesten behoren tot de mogelijkheden.

Augmented Reality door een AR Bril

Een andere methode is een AR bril te gebruiken, dat is een bril met semi-transparante lenzen die digitale beelden over jouw normale gezichtsveld legt. Zo heb je beide handen vrij om bijvoorbeeld in een magazijn producten te pakken uit het schap.

Er zijn eenvoudige AR brillen met platte weergave en meer geavanceerde AR brillen met diepteregistratie en ruimtelijke weergave voor professioneel gebruik zoals de Hololens 2. 

De toekomst van Augmented Reality

De toekomst van AR is Mixed Reality. Deze techniek biedt een veel realistische weergave waardoor AR snel als plat of oud wordt ervaren.  De move naar de cloud en de komst van 5G en de voordelen die WebAR biedt maakt het downloaden van apps straks ook overbodig. Je streamed MR content straks direct naar je mixed reality bril. 

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Of laat je telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.