Wat is een virtuele tour? Uitgelegd

Een virtuele tour is een krachtig hulpmiddel dat al lange tijd wordt geassocieerd met de toeristische sector. Het stelt reizigers in staat om hun gewenste bestemming visueel te verkennen vanaf het gemak van hun laptop of desktop. Met de voortschrijdende technologie vinden virtuele rondleidingen echter toepassingen in een groot aantal sectoren, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, productie en entertainment.

Wat is een virtuele tour ?

Virtual Tour - Virtuele tour

Een virtuele tour is een innovatieve computer gegenereerde oplossing die gebruikers in staat stelt om zich bezig te houden met locaties of objecten op afstand en er interactief mee om te gaan. 

Er wordt gebruikgemaakt van geavanceerde technologieën zoals VR om een gesimuleerde omgeving te creëren die echte locaties of fictieve werelden nabootst, waardoor gebruikers zich aanwezig voelen en de mogelijkheid krijgen om de virtuele omgeving te verkennen en zich ermee bezig te houden.

Virtuele rondleidingen zijn er in verschillende vormen. Eén vorm omvat het gebruik van immersieve technologie, zoals virtual reality (VR), waarbij gebruikers een 360-graden video kunnen ervaren via VR-apparaten, wat het gevoel van interactiviteit versterkt. 

Dit type virtuele rondleiding neemt gebruikers mee naar een virtuele omgeving en zorgt voor een levensechte ervaring terwijl ze door de gesimuleerde ruimte navigeren.

Een andere vorm van virtuele rondleidingen zijn niet-VR 360-video’s, die vaak te vinden zijn op populaire sociale media platformen zoals YouTube en Facebook en toegankelijk zijn via smartphones of tablets. 

Met deze video’s kunnen gebruikers een locatie verkennen door met hun vingers naar links en rechts te vegen of door simpelweg de telefoon te draaien. 

Wat zijn de voordelen van virtuele tours?

Klanten boeien

360-graden virtuele tours hebben het opmerkelijke vermogen om positieve emoties op te roepen en een gevoel van verwondering te creëren bij klanten. Door gebruikers onder te dompelen in boeiende virtuele tours kunnen merken verder gaan dan traditionele marketingmethoden, een blijvende indruk achterlaten en een gevoel van nieuwsgierigheid opwekken. 

Klanten worden meegevoerd naar meeslepende werelden die hun verbeelding prikkelen en hen in staat stellen een diepe band met het merk op te bouwen, wat resulteert in een verhoogde betrokkenheid en een gedenkwaardige ervaring.

Tijd- en kostenbesparend

360 virtuele rondleidingen bieden een kosteneffectieve oplossing omdat er niet meerdere marketingmaterialen hoeven te worden gedrukt, waaronder brochures en one-pagers, om producten en diensten uit te leggen. 

Dit verlaagt niet alleen de printkosten, maar stroomlijnt ook het marketingproces, zodat bedrijven hun aanbod naadloos kunnen presenteren via meeslepende virtuele ervaringen.

Bovendien besparen virtuele rondleidingen tijd doordat ze toegankelijk zijn via smartphones of VR-apparaten, waardoor fysieke aanwezigheid overbodig wordt. 

Dit gemak stelt gebruikers in staat om locaties, producten of diensten te verkennen en ermee in contact te komen wanneer het hen uitkomt, wat de efficiëntie en flexibiliteit in het marketing- en besluitvormingsproces verbetert.

Bouwt geloofwaardigheid op

Met 360-video’s kunnen merken de interne werking en activiteiten van elke afdeling tot in detail laten zien. Dit vergroot niet alleen de zichtbaarheid en het vertrouwen van klanten, maar zorgt er ook voor dat potentiële klanten een beter inzicht in de capaciteiten en expertise van het bedrijf krijgen.

Door een transparant en meeslepend beeld te geven van de werking van het bedrijf, wekken 360-video’s vertrouwen en zorgen ze voor geloofwaardigheid, waardoor de reputatie van het merk in de ogen van klanten en prospects wordt versterkt.

Soorten virtuele tours

360 virtuele rondleiding

Een 360-graden virtuele tour biedt de mogelijkheid om de omgeving vanuit alle richtingen te verkennen. Deze tour wordt meestal gemaakt door een opeenvolging van samengevoegde camerabeelden of een continue opname gefilmd met een 360-graden camera. 

De voordelen zijn onder andere een hoge toegankelijkheid en een gemakkelijke ontwikkeling, met de mogelijkheid om op verschillende sociale media platformen in te zetten. Gebruikers kunnen hun telefoon eenvoudig kantelen om de virtuele inhoud vanuit verschillende hoeken te bekijken.

3D virtuele tour

Een 3D virtuele tour bestaat uit 3D fotorealistische renders van de omgeving in combinatie met een door de gebruiker bestuurde virtuele wandeling. Zo’n hoogwaardige visualisatie leidt niet alleen tot een betere betrokkenheid en immersiviteit, maar heeft ook een grote invloed op de aankoopbeslissingen van klanten.

Virtuele Reality Tour

Virtuele Reality (VR) tours bieden een ervaring die het dichtst in de buurt komt van een fysiek bezoek aan een plek zonder er daadwerkelijk te zijn. Met een VR-headset en geschikte software worden gebruikers in een gesimuleerde wereld geplaatst die in 3D wordt weergegeven. 

Ze kunnen de locatie verkennen door simpelweg hun hoofd te draaien en te communiceren met de omgeving met behulp van de controllers van de headset.

Kenmerken van een virtual tour

360-graden uitzicht

Een van de belangrijkste kenmerken van een virtual tour is dat deze een 360 graden beeld van de omgeving biedt, wat betekent dat gebruikers de inhoud in alle richtingen kunnen visualiseren, net als in het echt. Dit maakt de inhoud realistischer en meeslepender. 

Interactieve navigatie

360-video content kan worden bekeken door de smartphone te kantelen of met de vingers naar links, rechts, boven en beneden over het scherm te vegen, zodat gebruikers interessante punten binnen de virtuele tour kunnen verkennen. 

Hotspots

Een van de intrigerende aspecten van een virtuele tour is de mogelijkheid om verschillende hotspots te creëren binnen de tour. Deze hotspots dienen als interactieve elementen die strategisch geplaatst kunnen worden om gebruikers te voorzien van waardevolle informatie over het product of de diensten die getoond worden. 

Door op deze hotspots te klikken, krijgen gebruikers toegang tot extra details, afbeeldingen, video’s of links die diepere inzichten en educatie bieden.

VR-compatibiliteit

Veel 360 video’s zijn compatibel met VR-headsets. Hierdoor kan de gebruiker deel uitmaken van de actie, vrij navigeren en de simulatie besturen.

Multimedia

Virtuele tours faciliteren vaak de naadloze integratie van multimedia-elementen, waaronder video’s, audio en afbeeldingen, om een dynamische en meeslepende ervaring te creëren. Door deze multimediacomponenten te integreren, komen virtuele tours tot leven, worden gebruikers geboeid en wordt hun betrokkenheid vergroot.

Analytics en tracering

Om het gedrag van consumenten binnen een 360-graden scenario te begrijpen, kunnen analyses zoals de psychologische en fysiologische gegevens van gebruikers, zoals hart- en spierbewegingen, blik en ritmische samentrekkingen worden vastgelegd. 

Analytics en tracering

Om het gedrag van consumenten binnen een 360-graden scenario te begrijpen, kunnen analyses zoals de psychologische en fysiologische gegevens van gebruikers, zoals hart- en spierbewegingen, blik en ritmische samentrekkingen worden vastgelegd. 

Gebruik van virtuele rondleiding

Training en inwerken

Training and Onboarding - Virtuele tour

Ondanks het gebruik van traditionele trainingsmethoden zoals video’s, interactieve vragen en antwoorden en PowerPoint-presentaties, slagen deze benaderingen er vaak niet in om mensen effectief te betrekken.

Virtuele rondleidingen vormen echter een nieuw en meeslepend alternatief dat een revolutie teweeg kan brengen in de kennisoverdracht bij training en inwerkprocessen. 

Mondelez India, de producent van Cadbury Dairy Milk, heeft bijvoorbeeld een inwijding project gelanceerd om nieuwe werknemers een digitale blik te gunnen op belangrijke locaties in India, waaronder het hoofdkantoor, het wereldwijde R&D-centrum, innovatiecentra en productiefaciliteiten. 

Het initiatief omvat het uitdelen van Meta’s Oculus Virtual Reality headsets aan nieuwe werknemers voor de eerste 2-3 dagen, waarmee ze kunnen beginnen aan vooraf opgenomen virtuele rondleidingen door deze kantoren. 

Deze virtuele ervaring stelt werknemers in staat om virtueel belangrijke locaties te bezoeken, naar leiders te luisteren en zich onder te dompelen in de bedrijfscultuur.

Leren van soft skills

Naast hard skills spelen soft skills een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de algehele persoonlijkheid van iemand. Virtuele rondleidingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het geven van on-demand training in soft skills. 

Het verbeteren van vaardigheden zoals communicatie, teamwerk, leiderschap en sociale interactie kan effectief worden geoefend door het gebruik van avatars die levensechte personen voorstellen in een virtuele tour. 

Deze virtuele omgevingen bieden gebruikers een veilige en gecontroleerde ruimte om te leren, te experimenteren en feedback te krijgen, waardoor ze uiteindelijk vaardiger worden in verschillende interpersoonlijke en professionele vaardigheden.

IKEA US heeft 360 VR-gebaseerde DEI-training programma’s uitgerold over 62 locaties in de VS.

Het doel van de inzet was om inclusieve werkpraktijken te cultiveren door gebruik te maken van immersieve ervaringen. Deze ervaringen dienen als platform voor het bevorderen van empathie, het bewust maken van vooroordelen en discriminatie, en het aanscherpen van essentiële vaardigheden. 

Door cursisten onder te dompelen in deze ervaringen, bevordert virtual reality (VR) training de vorming van herinneringen en vergemakkelijkt het de ontwikkeling van een groter zelfbewustzijn, wat uiteindelijk gedragsverandering stimuleert.

Virtuele rondleidingen door huizen

De vastgoedsector is een prominente gebruiker van virtuele rondleidingen als het gaat om het tonen van eigendommen aan kopers van huizen. Het gaat verder dan traditionele verkoopgesprekken en interacties, naar een meer mondige ervaring waarbij gebruikers in hun eigen tempo door de woning kunnen navigeren.

Met virtuele rondleidingen van 360 graden kunnen kopers het interieur en exterieur van huizen, appartementen of commerciële ruimtes grondig verkennen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen en dichter bij de koop kunnen komen.

Virtueel toerisme

Het vinden van de juiste bestemming voor vrijetijdsbesteding via afbeeldingen en video’s behoort steeds meer tot het verleden. Met nieuwe technologieën zoals virtuele rondleidingen kunnen reizigers een indruk krijgen van hoe de plaats van hun keuze eruit ziet en aanvoelt, waardoor ze een meer meeslepend en realistisch voorproefje krijgen.

Voor reizigers bieden virtuele rondleidingen een uitgebreid inzicht in de faciliteiten en voorzieningen die ze kunnen verwachten binnen hun budget, waardoor ze een duidelijk beeld krijgen van wat ze kunnen verwachten tijdens hun verblijf. 

Virtuele rondleidingen zijn een waardevol hulpmiddel voor hotels om duidelijke en open communicatie tot stand te brengen, het vertrouwen van klanten te bevorderen en hen in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen over hun verblijf.

Het Golf Hotel Vicenza bijvoorbeeld biedt kijkers 360 graden uitzicht op de verschillende gastenkamers, evenementenruimtes, restaurants en wellnessruimtes door middel van een immersieve virtuele tour. De tour bevat een interactieve “boek nu”-knop, zodat kijkers direct vanuit de virtuele ervaring kunnen reserveren. 

Deze uitgebreide marketing portefeuille, vergezeld van verleidelijke fotografie van gerechten en interieur, bleek zeer effectief voor het hotel, wat resulteerde in een toename van 58% in aanvragen en 37% in boekingen.

VR musea

Virtuele rondleidingen in musea bieden een uitstekende manier om oude kunstvoorwerpen, kunstwerken en fossielen tentoon te stellen zonder het risico op schade. Met deze technologie kunnen bezoekers deze kostbare voorwerpen in een digitale omgeving verkennen en waarderen, zodat ze voor toekomstige generaties bewaard blijven.

Bovendien bieden virtuele rondleidingen bezoekers de mogelijkheid om alle tentoonstellingen en collecties gratis vanuit hun eigen huis te bekijken. Dit bespaart niet alleen reiskosten, maar geeft mensen ook toegang tot musea die zich op afgelegen of ontoegankelijke locaties bevinden.

Het British Museum in Londen is een uitstekend voorbeeld van een museum dat 360 video’s gebruikt om de bezoekerservaring te verbeteren. Door middel van virtuele rondleidingen en meeslepende 360-graden video’s kunnen bezoekers verschillende galerijen verkennen en belangrijke voorwerpen bekijken met behulp van hun eigen apparaten. 

Deze virtuele rondleidingen bieden interactieve en educatieve ervaringen, laten de enorme collectie van het museum zien en bieden inzicht in verschillende historische periodes en culturen. 

Bezoekers kunnen virtueel door het museum navigeren, inzoomen op interessante objecten en meer te weten komen over hun historische en culturele betekenis via begeleidend educatief materiaal.

Virtuele excursies

virtuele tour

Virtuele excursies bieden leerlingen de mogelijkheid om onontdekte plaatsen te bezoeken die anders moeilijk toegankelijk zouden zijn vanwege beperkingen zoals geografische afstand, beperkte middelen, tijdsbeperkingen, logistieke uitdagingen of veiligheidsoverwegingen.

Van de ijzige landschappen van Antarctica tot de dichte bossen van het Amazonegebied, virtuele rondleidingen stellen studenten in staat om zichzelf te onderwijzen over de meest afgelegen plaatsen, culturen en tradities, en gaan verder dan alleen het lezen van tekstboeken en statische beelden.

Virtuele rondleidingen hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we verschillende plaatsen verkennen en ervaren, waarbij de grenzen van fysieke beperkingen worden overschreden. Of het nu marketing-, onderwijs- of amusement is, virtuele tours bieden talloze voordelen en toepassingen in verschillende sectoren. 

Ze bieden meeslepende en interactieve ervaringen, waardoor gebruikers zich kunnen bezighouden met de inhoud en weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Van het tonen van onroerend goed tot het meenemen van studenten op virtuele excursies, virtuele rondleidingen hebben bewezen een waardevol hulpmiddel te zijn. Ze besparen tijd en geld, vergroten de betrokkenheid van klanten en bevorderen inclusieve praktijken. 

Als u graag een virtuele tour wilt ontwikkelen voor een gepersonaliseerd project of een van de bovenstaande use cases neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Picture of Maurice
Maurice

Spreek met een specialist

Ik ben ruim tien jaar actief in de XR industrie. Ik help bedrijven bij het succesvol inzetten van immersive technology met advies, concepting en implementatie.

Mail mij op info@vrowl.nlBel mij op 030 711 6158
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.