Wat is er nu al mogelijk met Apple ARKit?

Apple is erg goed in het wegkapen van aandacht. Hoewel ze vaak wat later komen met nieuwe innovaties weten ze direct de schijnwerpers op zich te richten. Dit hebben ze wederom gepresteerd met ARKit.

Terwijl bedrijven als Google met Google glass en Microsoft al enkele jaren druk in de weer zijn met Augmented Reality hardware en software, heeft Apple dankzij hun nieuwe AR ontwikkelomgeving ARKit al veel ontwikkelaars aan het werk gezet. Naast de filmpjes met experimenten zien we ook al enkele interessante toepassingen voorbij komen. Laten we eens wat veelbelovende demonstraties uitlichten.

Wat is ARKit?

ARKit is een nieuw framework waarmee het eenvoudig wordt om Augmented Reality ervaringen te ontwikkelen voor iPhone en iPad. ARKit maakt onderdeel uit van iOS 11, het mobiele besturingssysteem van Apple. iOS 11 zal later dit jaar verschijnen, waarschijnlijk samen met de onthulling van de nieuwe generatie iPhone. Op dit moment kunnen programmeurs al experimenteren met de software.

Wingnut AR SURREAL Demo

Dit is een demonstratie van Apple zelf, je ziet een 3D film op je iPad scherm die je vanuit elke richting kunt bekijken. Het lijkt wel een beetje op de AR apps van Albert Heijn maar dan veel mooier en overtuigender. Dit soort technologie is ideaal voor tafelspellen, denk maar aan “Battle Chess” waarin schaakstukken tot leven komen.

AR Minecraft

Er is vrijwel geen apparaat meer te bedenken waar Minecraft niet op is verschenen, de Samsung Gear VR had de officiële primeur van Minecraft in VR. Er is nu ook een ARKit versie van het populaire spel die je gewoon op tafel kunt spelen. Hoewel de maker van deze demonstratie liever werkt met “cross platform” software die geschikt is voor meerdere systemen is hij onder de indruk van de nauwkeurigheid die ARKit biedt. Overigens was Minecraft ooit één van eerste demonstraties die Microsoft Hololens voor de zakelijk markt gebruikte.

AR Measure

Er zijn al diverse apps die aan de hand van de smartphone camera objecten kunnen meten, met AR Measure heb je geen meetlint meer nodig. Omdat ARKit in staat is de omgeving te analyseren kun je dit koppelen aan afmetingen. Je hebt daarvoor wel een referentie nodig, en AR Measure werkt nog niet helemaal nauwkeurig. Het is wel een interessante toepassing van Augmented Reality voor mobiele apparaten.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR APP ONTWIKKELING

Virtuele Slaapkamer Van Gogh

SketchFab is een website met enorm veel 3D objecten, de slaapkamer die Vincent van Gogh ooit schilderde behoort tot de populairste modellen. Met de SketchFab online 3D viewer kun je deze slaapkamer al met een VR bril bekijken, dankzij ARKit verschijnt de slaapkamer nu in 3D op tafel. Je kunt overigens ook een lijnenpatroon zien op tafel die de nauwkeurigheid van de tracking duidelijk in beeld brengt. Dit is een interessant voorbeeld van interieur design, IKEA behoort tot de eerste meubelzaken die al een app op basis van ARKit heeft aangekondigd.

Virtueel museum

Je kunt niet zomaar elk museum in de wereld bezoeken. Bereid je voor op een toekomst met virtuele musea waar elk object in de wereld te zien is. Of bekijk de mooiste kunstwerken gewoon thuis in de tuin. Uiteraard is het niet hetzelfde als het echte object in levende lijve zien, maar een schoolreisje naar de andere kant van de wereld is niet voor iedere leerling weggelegd.

HADO

Augmented Reality wordt pas echt een succes als er leuke games verschijnen, met deze HADO demo zijn de makers goed op weg. Dit is tevens een goed voorbeeld van social gaming, in dit geval zijn er twee spelers en een derde persoon die de wedstrijd volgt. Elke deelnemer kan het spel zien vanuit zijn eigen perspectief. Dit maakt ARKit ook geschikt voor sportspellen en fitness toepassingen. Zie hier de top 15 beste games met AR.

Stelt Apple zich met ARKit verder open?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van ARKit demonstraties die momenteel op YouTube verschijnen. Hoewel Apple bekend staat om hun gesloten systeem lijken ze met ARKit een grote groep hobbyisten te hebben geïnspireerd om creatieve Augmented Reality apps te bedenken. Het is de vraag wat de nieuwe iPhone zal toevoegen aan de huidige mogelijkheden, aangezien het met de toestellen van dit moment al zo goed werkt.

Picture of Marketing
Marketing

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.