Wat is Lightship VPS?

Niantic Labs, bekend van augmented reality mobiele games, lanceerde vorig jaar Lightship VPS om de opkomende AR-technologie te gebruiken voor creatieve en boeiende reizen in de wereld. Dit artikel belicht wat Lightship VPS is, hoe het werkt en verschillende use cases bij bedrijven.

Wat is Lightship VPS

Lightship VPS-systeem stelt gebruikers in staat virtuele objecten op een specifieke wereldlocatie te plaatsen en dat object te laten voortbestaan zodat de ander het kan vinden. Met deze tool kan Niantic stadsstraten, appartementen en historische locaties vergroten en een veel meeslepender ervaring voor gebruikers creëren. 

Vanaf september 2022 is Lightship VPS beschikbaar in meer dan 10000 geactiveerde VPS-locaties -San Francisco, Londen, Tokio, Los Angeles, New York City en Seattle- die ongeveer 30.000 VPS-locatiepunten omvatten die 10 × 10 meter speelruimten vertegenwoordigen waarin ontwikkelaars AR-ervaringen kunnen bouwen.

Hoewel Niantic het VPS-systeem positioneert als een ‘oplossing op wereldschaal’ voor het synchroniseren van AR-ervaringen tussen, zou het beperkt blijven tot ‘stadsschaal’ genaamd de Niantic wayspots in geselecteerde steden.

Hoe werkt Lightship?

Om een 3D AR-kaart van de echte wereld te maken, verzamelt Niantic de scans die afkomstig zijn van de spelers van Pokemon Go en Ingress of van landmeters die naar specifieke locaties gaan om de omgeving te scannen via de Wayfarer-app. 

Volgens Garima Agarwal, Senior Engineer Manager bij Niantic, gaan deze scans door scanverwerking waarbij de privégegevens worden gewist. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van deze scans bepaald met behulp van een scan quality classifier. 

Ten slotte worden met behulp van de crowdsource scans, waaronder video’s en beelden die zijn vastgelegd door spelers en landmeters, 3D-kaarten gemaakt waarop ontwikkelaars AR-objecten kunnen plaatsen.

Ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in het bouwen met VPS kunnen zich registreren voor een account op lightship.dev en de Lightship augmented reality development kit downloaden. De ARDK werkt met iOS, Android en Unity.

Hoe kunnen bedrijven gebruik maken van Lightship VPS?

Met VPS kunnen bedrijven 3D-content in de echte wereld plaatsen met behulp van Augmented Reality met een ongelooflijke positienauwkeurigheid. Hier zijn enkele manieren waarop bedrijven het VPS-systeem kunnen verkennen om hun klanten te betrekken. 

Augmented Reality apps

Kan worden gebruikt om AR-content te creëren die is verankerd aan specifieke objecten in de echte wereld. Een museum kan VPS bijvoorbeeld gebruiken om een AR-tour te maken die bezoekers rondleidt langs de tentoongestelde voorwerpen en extra informatie geeft over de tentoongestelde voorwerpen.

Robotica

 VPS kan worden gebruikt om robots te laten navigeren en communiceren met andere industriële apparatuur. Een magazijn zou bijvoorbeeld VPS kunnen gebruiken om robots te helpen specifieke artikelen van een schap te vinden en op te pakken. 

Auto-industrie

VPS kan worden gebruikt in zelfrijdende auto’s om het voertuig te helpen de omgeving te begrijpen en veilig te navigeren. 

Industriële inspectie

VPS kan worden gebruikt om grote structuren of apparatuur te inspecteren op gebreken. Een olieraffinaderij kan VPS bijvoorbeeld gebruiken om pijpen te inspecteren op corrosie of scheuren.

Welke bedrijven gebruiken de VPS-technologie?

UK Science Museum

Om leerlingen aan te moedigen wetenschap en wiskunde in de alledaagse wereld te verkennen, creëerde het UK Science Museum Wonderlab AR powered by Niantic Lightship waarmee leerlingen de buitengewone wetenschappelijke innovaties achter gewone voorwerpen konden ontdekken en leren hoe ons dagelijks leven erdoor is gevormd.

PGA

Organisator van professionele golf tours, PGA, creëerde een mobiel spel getiteld als ‘PGA Jr League Safari Par-Tee ‘, een golfspel met dieren avatars. Het is gemaakt met Niantic’s Lightship tools. Spelers kiezen een dier om als te spelen en slaan vervolgens een golfbal door met hun vinger over de swing te slepen om de kracht en richting van hun swing te bepalen.

Coachella

Een van de grootste en beroemdste festivals ter wereld, Coachella, ontwikkelde een marketingcampagne met de titel ‘Coachellaverse’ en gebruikte de lightship VPS-technologie voor gebruikers om geo-specifieke AR-ervaringen te verkennen.

Niantic heeft de toevoeging van Lightship VPS aan zijn 8e Wall WebAR-ontwikkelaarsplatform bekendgemaakt.  Deze WebAR ervaringen kunnen snel worden geladen door elk apparaat, zelfs die zonder LiDAR (light detection and ranging) mogelijkheden.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.

Spreek met een specialist

Ik ben ruim tien jaar actief in de XR industrie. Ik help bedrijven bij het succesvol inzetten van immersive technology met advies, concepting en implementatie.

Mail mij op info@vrowl.nlBel mij op 030 711 6158
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.