Wat is mixed reality?

apple vision pro

Mixed reality (MR) is een innovatieve technologie die de fysieke en virtuele wereld naadloos met elkaar verbindt, waardoor een hybride omgeving ontstaat waarin virtuele en echte elementen samen bestaan en in real-time met elkaar interageren.

Deze technologie gaat verder dan de mogelijkheden van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) en biedt een unieke mix van beide. Met apparaten zoals de Microsoft HoloLens, Magic Leap en binnenkort de Apple Vision Pro, transformeert mixed reality snel de manier waarop we met digitale inhoud omgaan.

MR

Augmented vs. Virtual Reality

Mixed Reality gaat verder dan augmented reality en virtual reality. Terwijl augmented reality digitale informatie over de echte wereld legt, dompelt virtual reality de gebruiker onder in een volledig virtuele omgeving. Mixed reality daarentegen combineert deze twee technologieën en creëert een spectrum waar gebruikers zowel fysieke als virtuele elementen kunnen betrekken.

Waarom kiezen voor Mixed Reality?

vr undervisningsprojekt 0739 210512 mpn 32319crop28456863143552resize1280720autoorientquality90density150stripextensionjpgid16 -

Mixed reality biedt een ongeëvenaarde interactieve ervaring, waardoor het ideaal is voor verschillende toepassingen. Het biedt een meer meeslepende ervaring dan augmented reality en een meer verbonden ervaring dan virtual reality. Met mixed reality-brillen kunnen gebruikers tegelijkertijd met digitale inhoud en de echte wereld omgaan, waardoor het een veelzijdig hulpmiddel is voor onderwijs, entertainment, zakelijke toepassingen en meer.

Toepassingen van Mixed Reality

Gratis stockfoto met app, apple, augmented reality Stockfoto

Mixed reality wordt gebruikt in verschillende sectoren, van entertainment tot onderwijs, gezondheidszorg en industriële training. Het vermogen om digitale informatie over de echte wereld te leggen en interactie met de virtuele wereld mogelijk te maken, maakt het een krachtig hulpmiddel voor diverse toepassingen. Zie hieronder 5 interessante toepassingen van Mixed Reality.

 • Hulp op afstand: Een van de meest praktische toepassingen van MR is remote assistance. Bijvoorbeeld, Saint-Gobain gebruikt Microsoft HoloLens om fabrieksarbeiders virtuele hulp van experts te bieden. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert de tijd die nodig is om problemen op te lossen.

 • Opleiding en inwerken: Airbus gebruikt MR om werknemers op te leiden in het onderhoud van vliegtuigen. MR biedt just-in-time training en gepersonaliseerde leerervaringen, wat resulteert in snellere leerprocessen en minder fouten.

 • Projectvisualisatie: Siemens gebruikt MR voor het visualiseren van bouwprojecten. Met het MindSphere MR-platform kunnen gebruikers 3D-modellen van projecten in real-time bekijken, wat helpt bij planning en het voorkomen van dure fouten.

 • Visuele beperking: NuEyes gebruikt een speciale MR-bril om mensen met een visuele handicap te helpen, waardoor ze dagelijkse taken zoals computerwerk en reizen kunnen uitvoeren.

 • Ontwerp en ontwikkeling: Ford-ontwerpers en ingenieurs gebruiken MR-apparatuur zoals de Microsoft HoloLens om virtuele prototypes van hun voertuigen in een driedimensionale ruimte te visualiseren.

Mixed Reality in verschillende sectoren

Mixed reality (MR) heeft een breed scala aan toepassingen in diverse sectoren, waardoor het een veelzijdige en waardevolle technologie is voor zowel commerciële als educatieve doeleinden. Hieronder benoemen we een aantal populaire sectoren waarin Mixed Reality gebruikt wordt en waarin VR Owl actief in is geweest.

gratis Vrouw Die Laptop Computer Met Vr Hoofdtelefoon Met Behulp Van Stockfoto

 1. Onderwijs en training: Mixed reality-apps zijn bijzonder effectief voor training en onderwijs, en bieden interactieve en meeslepende leerervaringen. Ze maken samenwerking op afstand mogelijk, waardoor mensen op verschillende locaties samen kunnen werken in een gedeelde virtuele omgeving.

 2. Gezondheidszorg: MR wordt toegepast voor chirurgische training, pre-operatieve planning en zelfs tijdens operaties om chirurgen te voorzien van real-time, interactieve informatie. Dit verbetert de nauwkeurigheid en efficiëntie in medische procedures.

 3. Detailhandel en marketing: In de detailhandel en marketing wordt MR gebruikt om unieke klantbelevingen te creëren. Klanten kunnen producten virtueel uitproberen of interactieve advertenties ervaren, wat leidt tot een verhoogde betrokkenheid en potentieel hogere verkoopcijfers.

 4. Vastgoed: In deze sector maakt MR het mogelijk om virtuele rondleidingen door gebouwen en onroerend goed te geven, zelfs voordat ze gebouwd zijn. Dit helpt bij het visualiseren van toekomstige projecten en kan de verkoop- en ontwerpprocessen verbeteren.

 5. Productie en engineering: MR wordt gebruikt voor productontwerp en prototyping, waardoor ingenieurs en ontwerpers producten in een virtuele omgeving kunnen visualiseren en aanpassen, wat tijd en kosten bespaart.

 6. Entertainment en media: In de entertainmentindustrie creëert MR meeslepende ervaringen voor gaming, films en virtuele tours, waardoor gebruikers op nieuwe manieren kunnen genieten van content.

 7. Zakelijke toepassingen: In het bedrijfsleven wordt MR gebruikt voor training, teambuilding, en remote samenwerking. Het stelt teams in staat om op een interactieve manier samen te werken, ongeacht hun fysieke locatie.

 8. Overheidsdiensten en openbare veiligheid: MR kan worden ingezet voor training in noodsituaties, stedelijke planning en zelfs in juridische scenario’s om complexe situaties te visualiseren.

5 Voorbeelden van Mixed reality toepassingen bij VR Owl

Onze projecten variëren van praktische oplossingen in industrieën tot innovatieve ervaringen in consumentenmarkten. Hieronder presenteren we vijf voorbeelden van hoe onze MR-toepassingen verschillende sectoren hebben gerevolutioneerd, elk met zijn unieke benadering en impact.

5ebd7758 6913 4a97 92e1 e4f7c9518195 -

 • Herman Brood – 75 jaar: Voor de Koninklijke Nederlandse Munt ontwikkelde VR Owl een mixed reality-applicatie ter ere van Herman Brood. Deze applicatie stelt gebruikers in staat om de kunstwerken van de overleden artiest te bewonderen in een virtuele wereld, waarbij de grenzen tussen de fysieke wereld en de digitale wereld vervagen. Deze toepassing illustreert hoe mixed reality de kunstsector kan transformeren, door een interactieve en meeslepende ervaring te bieden.

ccad0090 d539 4a09 8cbd af77b7a49660 -

 • Ranja – Web Mixed Reality: VR Owl creëerde een webgebaseerde mixed reality-toepassing voor Ranja. Deze innovatieve toepassing maakt het mogelijk om direct via het web een game te spelen in een mixed reality-omgeving. Gebruikers kunnen hun highscores delen via sociale media, wat de interactie en betrokkenheid verhoogt. Dit voorbeeld toont aan hoe mixed reality kan worden ingezet voor marketingdoeleinden en het creëren van boeiende merkervaringen.

6989117d 6710 48ea 825b ef04aefabed1 -

 • Fitbit & Opel – Social MR: Voor merken zoals Fitbit en Opel heeft VR Owl mixed reality-ervaringen ontwikkeld die direct via social media toegankelijk zijn. Deze ervaringen omvatten mixed reality-gezichtsfilters en productdemonstraties, waardoor gebruikers op een interactieve manier kennis kunnen maken met producten. Dit benadrukt de kracht van mixed reality in het versterken van klantbetrokkenheid en het aanbieden van innovatieve productpresentaties.

784f2d3e 215e 4859 9975 7199665c435b -

 • Gemeente Rotterdam – Rotterdam Mixed Reality: Voor de Gemeente Rotterdam ontwikkelde VR Owl een mixed reality-applicatie waarmee gebruikers het hoogste gebouw van de Benelux, de Zalhaventoren, in mixed reality kunnen bekijken. Dit voorbeeld laat zien hoe mixed reality kan worden gebruikt in stedelijke ontwikkeling en architectuur, door burgers en belanghebbenden een realistische weergave van toekomstige projecten te bieden.

fa287ddf 2d5b 410b bad0 db611cde706d -

 • Schiphol – In Store MR: In samenwerking met Schiphol retail ontwikkelde VR Owl een mixed reality-applicatie voor Toblerone. Deze applicatie maakt het mogelijk om in de winkel een mixed reality-game te spelen en beloont gebruikers met een kortingscode. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe mixed reality kan worden ingezet in de retailsector om de winkelervaring te verrijken en klanten op een unieke manier te betrekken.

Mixed reality app laten maken?

63902716 8807 4e4d bf8f 334b435a9fcb -

Mixed reality-apps zijn applicaties ontwikkeld voor mixed reality-headsets zoals Meta Quest 3 (specifiek Mixed reality), de Microsoft HoloLens (AR), Magic Leap (AR) en binnenkort de Apple Vision Pro (Mixed reality). Het is een technologie die eindeloze mogelijkheden biedt met vermogen om de echte en virtuele werelden te combineren, wat nieuwe wegen opent voor interactie, leren en entertainment.

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, kunnen we nog meer innovatieve toepassingen verwachten die onze digitale ervaringen zullen blijven hervormen.

Wil je zelf een mixed reality app laten maken? Neem dan contact op.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.