Wat zijn AR markers?

Bij Augmented Reality wordt er een virtuele laag over de werkelijkheid geplaatst. Om de juiste positie te bepalen moet de software het beeld van de camera analyseren. Er zijn verschillende methodes om een computer naar een beeld te laten “kijken”, vaak worden Augmented Reality markeerpunten gebruikt ofwel AR markers.

QR Code

JWiki -e kent vast die zwart-wit vierkantjes wel, enkele jaren geleden zag je ze overal, nu zijn ze weer uit de mode. Deze Quick Response Code kan met een camera en de juiste software worden gelezen. Net als de streepjescode in de supermarkt wordt er informatie gekoppeld aan deze code, bijvoorbeeld een webadres. Dit is geen Augmented Reality, het is wel een soort voorloper.

Layar is een Nederlands bedrijf die een soortgelijke techniek gebruikt om posters en tijdschriften te voorzien van extra informatie. Er wordt bijvoorbeeld een videoclip gestart, of er verschijnt extra informatie over het beeld.

Beeldherkenning

Het herkennen van zwart-wit patronen was slechts het begin, nu kun je met software veel nauwkeuriger beelden analyseren. De Dino plaatjes van Albert Heijn zijn een goed voorbeeld van dit type herkenning.

Je legt een kaartje op de tafel, bekijkt het plaatje via de Dino app en het kaartje komt tot leven. De software kan de vormen en kleuren herkennen, net als een QR code. Voor mensen lijkt het nu gewoon een afbeelding.

Say Cheese!

Greeting -Apple heeft dit jaar het bedrijf Faceshift gekocht, de software van deze ontwikkelaars kan gezichten herkennen. Zo is het mogelijk foto’s te sorteren aan de hand van personen in het beeld. Facebook kocht het bedrijf MSQRD, die hebben een app ontwikkeld die jouw gezicht kan voorzien van een nieuwe look.

Hierbij is er dus geen standaard afbeelding, de software kan direct een gezicht herkennen inclusief beweging en emotie. Snapchat heeft een soortgelijke functie. Augmented Reality markers zullen door dynamische beeldherkenning zoals die van MSQRD gaandeweg vervangen worden naarmate software “slimmer” wordt.

Tim Nijland
Tim Nijland
Mijn interesse voor XR begon in 2012 met de DK1 die ik op Kickstarter kocht. Sindsdien focus ik mij op VR, AR & MR voor de zakelijke markt en deel ik mijn visie én passie online via deze website en offline op events, beurzen en tijdens workshops.
Ritech 2

De Ritech is één van de meest verkocht vr brillen in het middensegment en biedt een prima instap in de

Lees verder »

Inhoudsopgave

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.