Virtual reality wordt steeds vaker ingezet voor het trainen en opleiden van personeel. Door onderzoek is inmiddels duidelijk wat de voordelen zijn van vr training.
Natuurlijk zijn er ook enkele obstakels en nadelen van een vr training. In dit artikel zet ik enkele obstakels op een rij en proberen deze met mijn ervaring en inzichten te ontkrachten.
De nadelen van virtual reality voor trainingen
De belangrijkste nadelen en argumenten tegen het ontwikkelen van een virtual reality training hebben veelal betrekking op de kosten en baten. De investering is vaak hoog terwijl de resultaten onduidelijk zijn en de techniek onbekend. Dit maakt implementatie, schalen en het meten van succes lastig.
Virtual reality training ontwikkelen is te duur
Dit argument is simpelweg te ontkrachten door te kijken naar de resultaten. Bepaal van te voren je doelstellingen en KPI’s (key performance indicators) en vergelijk de vr training met huidige manier van trainen. Zo is direct duidelijk of de training de gewenste resultaten heeft, waardoor je eenvoudiger kunt opschalen en investeren.
Virtual reality training hardware is te duur
Dit hangt af van je KPI’s, waarmee je zelf de succesfactoren bepaalt. Wil je sneller trainen, locatie-onafhankelijk werken of mensen simpelweg meer zelfvertrouwen geven? Success hangt af van je doelstellingen. Onderzoek heeft inmiddels al aangetoond dat VR trainingen uitermate effectief kunnen zijn. Een recent onderzoek van PwC toont bijvoorbeeld aan dat VR 4x sneller is bij het leren van bepaalde soft skills.
Virtual reality training is niet effectief
Dit hangt af van je KPI’s, waarmee je zelf de succesfactoren bepaalt. Wil je sneller trainen, locatie-onafhankelijk werken of mensen simpelweg meer zelfvertrouwen geven? Success hangt af van je doelstellingen
Onderzoek heeft inmiddels al aangetoond dat VR trainingen uitermate effectief kunnen zijn. Een recent onderzoek van PwC toont bijvoorbeeld aan dat VR 4x sneller is bij het leren van bepaalde soft skills.
Virtual reality is geen schaalbare oplossing
Dit tegenargument hangt sterk samen met de kosten van een virtual reality training en de benodigde vr hardware. De ontwikkelkosten betaal je slechts eenmaal, in tegenstelling tot praktijklessen die continue investering vragen.
Virtual reality hardware is bovendien een stuk goedkoper en eenvoudiger in gebruik. De schaalbaarheid van vr training wordt al aangetoond door bedrijven zoals Wal-Mart die 1 miljoen mensen hiermee gaan opleiden.
Hoe maak je virtual reality training succesvol?
Wil je een succesvolle vr training ontwikkelen? Denk dan goed na over je doelstellingen en succesfactoren en verricht op verschillende momenten metingen. Zo kun je eenvoudig het succes van je vr training aantonen en de investering verantwoorden.
Voorbeeld van een succesvolle vr training
Een klantcase die voor mij zeer relevant is is die van Safeway. Zij trainen middels virtual reality mensen op het besturen van hun hydraulische bruggen die op zee worden gebruikt om personeel van bijvoorbeeld een schip naar een offshore platform te vervoeren. Door het gebruik van VR hoeft de trainee niet meer de zee op om praktisch te oefenen.
Het bedrijf verricht tientallen trainingen per jaar. In deze gevallen hoeven zij niet met het schip de zee op. Denk aan de kostenbesparing op het gebied van logistiek en personeel en afschrijving van materiaal. Tienduizenden euro’s worden bespaard en zo verdient het bedrijf de investering binnen anderhalf jaar terug.