Voordelen van WebAR technologie op het internet

WebAR of Web-based Augmented Reality is een van de opkomende technologieën die meeslepende en interactieve AR-ervaringen rechtstreeks naar online browsers brengt. Het is de eenvoudigste manier om consumenten kennis te laten maken met de kracht van immersieve technologieën en hun kijkervaring te verbeteren. Dit artikel gaat in op de WebAR technologie, de voordelen en de gebruikssituaties. 

Wat is WebAR technologie?

Web AR is een technologie waarmee gebruikers direct via een webbrowser interactie kunnen hebben met virtuele elementen in de echte wereld. Om dergelijke ervaringen te creëren, gebruiken ontwikkelaars WebXR API die het downloaden van de app overbodig maakt. 

De WebXR API biedt ontwikkelaars een set tools waarmee ze meeslepende, meeslepende en interactieve ervaringen kunnen creëren. De API biedt bijvoorbeeld toegang tot verschillende VR-apparaten en smartphones.  

Een van de voordelen van het gebruik van WebXR API is dat het beschikbaar is voor een breder publiek en het vereenvoudigt het proces, waardoor gebruikers simpelweg op een link kunnen klikken om de ervaring te activeren.

Voordelen van WebAR technologie

WebAR technologie biedt verschillende voordelen waardoor het steeds meer wordt gebruikt in verschillende sectoren.

Toegankelijkheid

Web AR leeft, in tegenstelling tot smartphone-applicaties, op het internet en is toegankelijk via een link in een browser. Het duurt maar een paar seconden voordat mensen immersieve content kunnen ervaren, omdat gebruikers geen applicatie op hun smartphone hoeven te downloaden. 

Omdat de content beschikbaar is op de website, hoeven gebruikers niet naar Facebook, Youtube of Snapchat te worden gestuurd om de ervaringen te activeren. Alles wordt gehost op de URL waardoor gebruikers snel toegang hebben tot de content.

Compatibiliteit met apparaten

Web AR-ervaringen zijn apparaat agnostisch, wat betekent dat ze beschikbaar zijn op smartphone-, tablet- en MR-apparaten. Daarnaast wordt het ondersteund door verschillende soorten browsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera en Brave. 

Bovendien zorgt de aard van WebAR ervoor dat de technologie compatibel is met verschillende besturingssystemen zoals iOS en Android, wat betekent dat ze toegang hebben tot de inhoud, ongeacht of ze een iPhone, iPad of een Android-apparaat bezitten.

Kosteneffectiviteit

De kosten voor het ontwikkelen van een Web AR ervaring zijn veel goedkoper dan de kosten voor het ontwikkelen van een AR app. Dit komt omdat je alleen een URL nodig hebt om de ervaring te starten en geen volwaardige app, die tijdrovend en duur kan zijn. 

Web AR werkt voor verschillende platforms en apparaten, zoals een smartphone of een tablet en iOS of Android. Hierdoor hoeven er geen platformonafhankelijke applicaties ontwikkeld te worden. Daarnaast maakt Web AR gebruik van webontwikkeling technologieën zoals HTML en JavaScript, in vergelijking met het leren van verschillende web-AR ontwikkelingsplatforms.

Analytics en inzicht in gegevens

Net zoals “like”, “share” en “comment” statistieken essentieel zijn voor het begrijpen van gebruikersbetrokkenheid op een webpagina, spelen opkomende analytics zoals ruimtelijke analytics en verblijftijd een cruciale rol in het meten en analyseren van gebruikersinteracties binnen Web AR ervaringen.

Ruimtelijke analyses in Web AR bieden inzicht in hoe gebruikers navigeren en omgaan met virtuele objecten in de fysieke ruimte. Gegevens zoals gebruikers bewegingen, interacties en de plaatsing van objecten worden bijgehouden, waardoor ontwikkelaars het gedrag van gebruikers kunnen begrijpen en de plaatsing en het ontwerp van virtuele content kunnen optimaliseren.

De verblijftijd meet de duur die gebruikers doorbrengen met specifieke AR-elementen of -ervaringen. Het helpt de interesse van gebruikers te peilen, gebieden van betrokkenheid te identificeren en inhoud te optimaliseren om de aandacht van de gebruiker en de algehele kwaliteit van de ervaring te maximaliseren.

Door deze geavanceerde analyses op te nemen in de AR-webstatistieken, krijgen ontwikkelaars en bedrijven een beter inzicht in het gedrag en de voorkeuren van gebruikers binnen AR-ervaringen. Deze waardevolle gegevens kunnen de besluitvorming onderbouwen, AR-content verfijnen en zorgen voor een betere gebruikersbetrokkenheid en tevredenheid.

Naadloze integratie

AR-web ervaringen kunnen naadloos worden geïntegreerd met bestaande AR-web content, of het nu gaat om een blog, een dia of een e-commerce website. Dit resulteert in het bevorderen van consumentenervaring en betrokkenheid, wat uiteindelijk de interesse van de consument wekt en leidt tot conversies.

Toepassingen van WebAR Technologie

WebAR heeft diverse toepassingen in verschillende sectoren, van gezondheidszorg tot entertainment en van toerisme tot onderwijs. Hier zijn enkele van de beste WebAR use cases.

Detailhandel en e-commerce

WebAR technologie

De detailhandel is een van de sectoren die experimenteert met opkomende technologieën zoals WebAR. Het heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop klanten online winkelen. Of het nu gaat om virtueel uitproberen of productvisualisatie, WebAR-technologie boeit het publiek en verhoogt de loyaliteit. 

Met WebAR kunnen klanten bijvoorbeeld meubels in een woonkamer visualiseren door een digitaal 3D-model van de meubels over een realtime beeld van hun fysieke ruimte te leggen dat met de camera van hun apparaat is vastgelegd. 

Zo kunnen klanten zien hoe de meubels eruitzien en in hun woonkamer passen voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Ze kunnen de virtuele meubels draaien, de grootte ervan aanpassen en ermee interageren door verschillende ontwerpen, kleuren en stijlen te verkennen om de perfecte match voor hun ruimte te vinden.

Voorbeeld

Khaite's webAR Lookbook

Modemerk KHAITE gaf zijn lente/zomer 2021 collectie een extra dimensie door een augmented reality (AR) ervaring op te nemen in hun lookbook. Deze innovatieve toevoeging stelde fans van het merk in staat om met hun smartphone een QR-code te scannen en toegang te krijgen tot 3D-weergaven van de schoenontwerpen van KHAITE, die vanuit verschillende hoeken bekeken konden worden.

Auto

De auto-industrie maakt veel gebruik van WebAR-technologie om de visualisatie van producten te verbeteren en mensen te helpen producten beter te begrijpen via interactieve en meeslepende ervaringen in plaats van via marketingmateriaal. 

Met een smartphone kunnen klanten bijvoorbeeld 3D-modellen van de auto bekijken en verschillende opties verkennen, zoals stijl, kleur en varianten. Daarnaast kunnen klanten met webAR virtuele showrooms creëren die toegankelijk zijn via een website of mobiele app. 

WebAR stelt automerken in staat om interactieve en aantrekkelijke marketingcampagnes te maken. Ze kunnen augmented reality gebruiken om nieuwe automodellen te laten zien, speciale promoties te lanceren of de klantervaring te gamificeren. 

Voorbeeld

Volvo S60 Lancering

Om een buzz te creëren voor de lancering van de S60, integreerde Volvo WebAR technologie waarmee gebruikers het interieur en exterieur van het model konden bekijken en de kleuren konden veranderen. Deze marketingactie zorgde voor meer dan 293% meer verkeer. 

Entertainment

Entertainment - WebAR technologie

Door WebAR te gebruiken kunnen merken die live evenementen en concerten organiseren naadloos augmented reality-ervaringen integreren, zoals virtuele podiumopstellingen, interactieve 3D-objecten en boeiende speciale effecten. 

Bovendien kan het worden gebruikt voor marketing en promoties waarbij gebruikers QR-codes kunnen scannen of specifieke websites kunnen bezoeken om exclusieve content, beelden van achter de schermen of interactieve elementen met betrekking tot films, tv-programma’s, muziek of andere vormen van entertainment te ontgrendelen.

Voorbeeld

Dune

De recente grote sci-fi première Dune werd gepromoot met WebAR technologie waarbij gebruikers een selfie kunnen nemen en een 3D-avatar krijgen die ze naar wens kunnen aanpassen. Vervolgens worden de avatars van de gebruikers in de augmented reality van Dune geplaatst.

Onderwijs

Education - WebAR technologie

WebAR heeft het onderwijs opnieuw vormgegeven door interactieve en meeslepende leerervaringen aan te bieden. Leerlingen hebben toegang tot augmented reality content via een smartphone of tablet en begrijpen abstracte concepten gemakkelijk. 

Daarnaast maakt WebAR virtuele excursies mogelijk, waardoor leerlingen afgelegen locaties en culturele bezienswaardigheden kunnen verkennen zonder het klaslokaal te verlaten.

Voorbeeld

Google Expeditions AR Pioneer Programma

Google heeft AR technologie geïntegreerd in zijn Expeditie programma dat bestaat uit meer dan 100 AR tours naast de bestaande 800 virtual reality (VR) tours. Deze tours bevatten boeiende ervaringen zoals het verkennen van de uitvindingen van Leonardo Da Vinci en interactie met het ingewikkelde menselijke skeletsysteem.

De opkomst van WebAR-technologie heeft de weg vrijgemaakt voor bedrijven om nieuwe manieren te verkennen om het publiek betrokken te houden en digitale innovatie te stimuleren. 

Gezien de toegankelijkheid en kosteneffectiviteit van de technologie, zal WebAR in de nabije toekomst steeds meer worden onderzocht in verschillende industrieën.

Ervaar de toekomst met VROwl’s geavanceerde VR/AR, 360 video’s en Web AR en virtuele tour diensten en ontgrendel het grenzeloze potentieel van augmented reality direct in je webbrowser.

Heb je vragen of wil je je eigen Web AR project ontwikkelen? Neem dan contact met ons op.

Picture of Maurice
Maurice

Spreek met een specialist

Ik ben ruim tien jaar actief in de XR industrie. Ik help bedrijven bij het succesvol inzetten van immersive technology met advies, concepting en implementatie.

Mail mij op info@vrowl.nlBel mij op 030 711 6158
Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.